Leif och Billy

Exklusivt med Leif & Billy: "Säsong 6 spelas nu in"

  • SVT Play
Eric Diedrichs
29 april 2021 kl. 18:00

Visste du detta om Leif & Billy?

Klas Eriksson och Alfred Svensson ligger bakom komediserien "Leif & Billy". Exklusivt till Filmtopp berättar de om arbetat med Leif & Billy säsong 6. Det snackas också snus och raggardrömmar.

När jag ringer upp Klas Eriksson och Alfred Svensson över videolänk arbetar de för fullt med att bearbeta manuset för en ny säsong av Leif & Billy – en serie de skriver, regisserar, spelar huvudrollerna i och klipper. Jag ber dem guida mig igenom hur det egentligen går till när de arbetar fram en säsong.

Leif & Billy
Foto: Stina Stjernkvist /SVT

KLAS: Det börjar väl med en klassisk spån-dag, bara sitta och spåna alla ideer och vad som skulle kunna hända i en säsong. När vi gjort det så sätter vi oss och skriver manus. Sen håller vi på med det ett tag och sen blir det regiversioner av de manusen, sen förproduktion och sen är det inspelning. Och sen klipper Alfred.

ALFRED: Ja, det blir en väldigt lång process för oss eftersom vi är med i alla steg av produktionen. Det är väldigt roligt att verkligen ha kontroll över allting så att man verkligen kan styra sina vision. Det är ingen annan som får komma in och peta och säga hur det ska vara.

Hur brukar det se ut när ni brainstormar?

ALFRED: I början är det ofta extremt högt i tak. Det kan vara vad som helst, till exempel “vad händer om Leif och Billy gör en egen elbil?”. Det är bara att kasta upp allting så får man se om något fastnar. Man lägger ned så fruktansvärt mycket tid på att komma på vad man inte ska göra eftersom att det inte blir något av så många idéer. Det handlar bara om att börja fruktansvärt brett och sen koka ned det gradvis.

Har ni någon gammal “drömidé” som en dag kanske kan få komma upp igen?

KLAS: Vi har en dröm om att Leif och Billy ska få åka utomlands någon gång, men å andra sidan är jag livrädd för att de ska lämna sitt universum eftersom det redan finns så mycket där. Men det hade varit roligt att se dem på en all-inclusive i Thailand.

ALFRED: Det kanske kommer, i en eventuell film eller något, vi får se!

Vad kan vi förvänta oss av den kommande säsongen? Är det något ni kan teasa oss med?

KLAS: Jag har suttit så mycket med de här manusen att jag blir helt förvirrad. Jag vet knappt vad som händer längre, men man kan förvänta sig att Billy är korkad igen, bland annat.

ALFRED: Ja, han har kanske gått tillbaka ett steg tillbaka i sin intelligens. I nya säsongen tror jag att folk kommer att få det de gillar med Leif & Billy. Vi kan ju avslöja att de kommer starta en egen business tillsammans och så får vi se hur det går. Sen har Leif lite kärleksbekymmer.

Är det några nya karaktärer, eller gamla karaktärer som får lite större utrymme?

KLAS: Ja, men det är det. Vi har en ny karaktär från förra säsongen som heter Thomas, han kommer att dyka upp lite mer nu. Sen vet jag att Åsa, Leifs gamla flamma, kommer att vara med på ett hörn.

ALFRED: Jaktlaget och de som är med där kommer vara med. Göran Forsmark, som spelar Bullen, gick ju tyvärr bort, en stor förlust, men annars är de gamla vanliga med.

I ett av mina favoritavsnitt av Leif & Billy bestämmer sig grabbarna grus för att ge sig ut på björnjakt. Björnen kidnappar Leif till sitt ide och när Billy kommer till undsättning skriker Leif, i ren desperation, att han till och med har “ammat på björnen”. Jag var nyfiken på hur de kläckte en sådan idé.

ALFRED: Den idén började mycket sjukare än vad den är nu, då kan du tänka dig hur konstig den var från början. Det var snack om att vi skulle hitta ett björnide och så skulle Leif berätta om hur han faktiskt växte upp i ett björnide med en björn som mamma.

KLAS: Han hade bott en sommar med ett par björnar, då hade han ammat där och hållit på. Men jag tror skämtet fungerar eftersom man inte riktigt vet om han säger det för att imponera på Billy eller för att det är sant.

5 snabba frågor med Klas och Alfred.

Leif & Billy
Foto: Stina Stjernkvist /SVT

Kallt kaffe resten av livet eller aldrig mer få snusa?

KLAS: Aldrig mer få snusa. Jag har slutat!

ALFRED: Det är svårt men jag säger också det då, sluta snusa. Jag vill ju sluta och det vore ett bra sätt att göra det på.

Vilken kändis, död eller levande, skulle ni helst ta en bärs med?

KLAS: Jag är svag för Heath Ledger nu, jag har haft han i mina tankar sen en tid tillbaka så jag kanske hade velat träffa honom.

ALFRED: Jag är fascinerad av Nordkorea så Kim Jong-un vore trevligt att ta ett samtal med.

Har ni haft några raggardrömmar på riktigt?

KLAS: Nja, jag växte ju upp i Jokkmokk, där var det hela den här Volvo- och raggarkulturen så jag har suttit i ett och annat baksäte och lyssnat på Boten Anna. Jag har nog aldrig drömt om det själv, jag har nog velat bort från det.

ALFRED: Ja, det är samma för mig. Man har ju åkt med på raggarsvängen men man har inte haft någon dröm om det, mest att man hamnat där ofrivilligt.

Hur bakar man den perfekta prillan?

KLAS: Det är bara ner med fingrarna och rulla runt. Mitt knep, som var det bästa, det var att gå in i snusbutiken och beställa dagsfärsk snus. Det gjorde jag varannan vecka, tog en kaffe och en färsk stock snus.

ALFRED: Ja, du ringde ju liksom upp butiken och ba “Tja har ni en ettan lös från idag? Jag kommer in om fem minuter.” Du ringde mycket till den där butiken.

Om ni ska rekommendera nån serie eller film?

ALFRED: Jag skulle rekommendera Tunna blå linjen, den var sjukt bra, fan vad bra den var.

KLAS: Oj shit, jag vet inte. Jag tittar ju bara på skit så jag är ingen som ska rekommendera. Jag konsumerar ju otroligt lite sånt där. Mitt tips är väl Älskar, älskar inte då. Jättekonstig serie men jag älskar sådana här sociala experiment som vissa program är. När det krockar och är konstigt. Jag njuter av det.

VIDARE LÄSNING:
Då släpps Leif & Billy säsong 6

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL