Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Drugdealer

Isabella Rodriguez om Jonatan Unge som drugdealer

  • SVT Play
Annika von Sydow
Annika von Sydow | Intervju
26 augusti 2021
Annika von Sydow
Annika von Sydow | Intervju
26 augusti 2021

”Han är makalös på att improvisera”

Isabella Rodriguez blev helt ”blown away” av Jonatan Unges humor och skådespeleri i sin tidigare serie Kurs i självutplåning. Nu är de aktuella med nya humorserien Drugdealer, där ingen mindre än Jonatan Unge står i centrum som knarkkung. Men att spela in under pandemin var inte helt lätt när smaken av kaffet plötsligt försvann för en av skådespelarna...

Jonatan Unge spelade rollen Tore i Isabella Rodriguez serie Kurs i självutplåning som kom ut i november 2019. Där och då fick regissören upp ögonen för honom.

– Förutom att han är extremt rolig är han en väldigt bra och inlevelsefull skådis som är makalös på att improvisera, säger Isabella Rodriguez.

Efter inspelningen sågs de över ett glas vin och hon frågade om han var intresserad av att göra något tillsammans. De började prata om knarkvärlden och det var startskottet till den nya humorserien Drugdealer som har premiär på SVT den 27 augusti.

– Jonatan hade hört talas om en langare som bett om ursäkt till alla sina kunder för han var tvungen att vabba. “Vem är den här glättiga människan som säljer knark?”, frågade vi oss, och började spåna vidare på det.

Efter mötet tog Isabella Rodriguez och Jonatan Unge kontakt med SVT och fick hjälp med att bolla fram en idé. De spelade in en pilot som gav grönt ljus till hela serien. Kort och gott handlar Drugdealer om Linus som får jobb som knarklangare i sin svärfars kartell. När svärfadern åker in i fängelse axlar Linus ansvaret i att vara chef över verksamheten och de andra langarna.

Det här är ju en humorserie som handlar om droger. Hur gick tankarna där?

– Varken jag eller Jonatan är några moralister. Men absolut, så har tanken ibland dykt upp om folk kommer bli upprörda över att man driver om knark.

Isabella Rodriguez berättar att serien egentligen inte handlar om knarkvärlden. Det är bara en spelplats som handlar om mellanmänskliga möten och missförstånd, och humorn i Drugdealer upplever hon som ofarlig.

Isabella Rodriguez och Jonatan Unge
Isabella Rodriguez och Jonatan Unge. Foto: Daniel Oliva Andersson/SVT

Serien spelades in i november förra året i Västberga i Stockholm, men utspelar sig på en industriplats. Det var i samband med att smittspridningen av covid-19 ökade igen, vilket ledde till en förhöjd stressnivå under inspelningsperioden.

– När vi hade en och en halv dag kvar så kunde en av skådespelarna inte känna smaken av sitt kaffe. Så vi fick stänga ned inspelningen i tio dagar.

Avbrottet var rätt bra i och för sig, för jag och Jonatan hade lite kvar att jobba på.

Hur är det att jobba med Jonatan Unge?

– Jag älskar att jobba med honom. Han är en glädje både på inspelningsplats men också duktig på att skriva manus.

Hur tror du han skulle klara av jobbet som drugdealer på riktigt?

– Väldigt bra! Han lyckas ta sig ur de flesta situationer utan livsfara, och han hade nog varit rätt populär. Men som karaktär i serien är han ganska lättkränkt, vilket kan ställa till med problem i det verkliga livet. 

Framöver ska Isabella Rodriguez producera en del projekt, och hon vill jobba vidare med dramahumor. Som filmskapare inspireras hon mycket av samarbeten tillsammans med andra kreatörer, maximalism, starka uttryck och färger.

– Inför Drugdealer snackade vi mycket om telenovelas. Att gå in i någon slags maxad smaklöshet, för jag tycker Sverige ibland kan vara rätt tråkigt återhållsamt. Jag gillar humor som kan göra ont men är kul, det är nog inte för alla.

Om det blir en säsong två av Drugdealer återstår att se hur responsen blir.

– Tycker publiken om det så möjligtvis, avslutar Isabella Rodriguez.

Drugdealer har premiär på SVT Play den 27 augusti. Se också vår lista med årets bästa svenska serier!

Annika von Sydow

NÄSTA ARTIKEL