KLART: då har Netflix svenska kriminaldrama ”En helt vanlig familj” premiär

Stjärnorna om Netflix En helt vanlig familj: ”Förtjänar en stor publik”

Oskar Gustavsson Klingenstierna
Uppdaterad kl. 19:11 | Publicerad 22 november 2023 kl. 16:11
ANNONS
ANNONS

Huvudrollsinnehavarna delar med sig av sina upplevelser från den nya serien

Det är åter dags för en ny svensk Netflix-serie, denna gång är det ett kriminaldrama. Filmtopps Oskar Gustavsson Klingenstierna fick en pratstund med seriens stjärnor – Alex Karlsson Tyrefors och Christian Fandango Sundgren.

Den sex avsnitt långa serien, som är baserad på Mattias Edvardssons bästsäljande roman, utspelar sig i Lund. Där bor den 19-åriga Stella med sin familj som består av pappa Adam och mamma Ulrika. Deras till synes bekymmersfria och stillsamma vardag får ett abrupt slut när Stella blir häktad och anklagad för mord. Från den dagen är inget sig likt. Alex Karlsson Tyrefors spelar Stella som tidigt bekantar sig med den charmige Christoffer, spelad av Christian Fandango Sundgren. Läs min recension av serien här.

För mig som studerar och bor i Lund kändes det extra kul att en serie utspelar sig och är inspelad här, hur var det att spela in i Lund?

Alex: Det var faktiskt jävligt mysigt. Man fick verkligen lära känna miljön och man kunde föreställa sig vilka vägar de gick. Lokalförankringen och småstadsfenomenet gör att berättelsen blir så påtaglig. Folk pratar och alla känner alla. Den här berättelsen ser ut på det sättet som den gör och kanske skiljer sig om den hade utspelats i exempelvis Stockholm.

Stjärnorna om Netflix En helt vanlig familj: ”Förtjänar en stor publik”
Stella (Alex Karlsson Tyrefors) i "En helt vanlig familj". Foto: Netflix.

”Den förtjänar en stor publik”

Alex, det här är din första stora roll och det sker i en Netflix-serie. Har du tagit in det?

Alex: Jag har lite svårt att bearbeta det men känner mig väldigt tacksam för att den här serien går ut till en bred publik, som den har möjlighet att göra via Netflix. Jag tycker att den förtjänar en stor publik.

Christian, du är med i Ondskan som går på TV4 just nu och tidigare i år har vi kunnat se dig i Händelser vid vatten och Barracuda Queens. Det går rätt bra nu, eller?

Christian: Det känns som allt det här har varit samtidigt, men för mig har det varit en ganska lång inspelningsperiod. Jag är enormt tacksam att jag får jobba med grymma människor. Det är en mörk och jobbig story som vi berättar men att få vara i Lund och gå in i en bubbla var sjukt tacksamt. Det är roligt att leka på allvar och berätta viktiga och grymma historier. Man får nypa sig själv i armen.

Om vi fokuserar på din karaktär Christoffer. Var det någon speciell utmaning med att spela honom jämfört med dina tidigare roller?

Christian: Min utmaning var att få Christoffer att framstå som härlig, charmig och som en riktig människa där folk ska känna ”jag känner den här killen” eller ”jag har träffat honom”.

Vad finns det för skillnader och likheter mellan Stella och Alex?

Alex: Både Stella och jag har väldigt bra självförtroende, men likaså väldigt dålig självkänsla. Skillnaden är när den dåliga självkänslan tar uttryck. Hon är excentrisk och tar plats, både i sitt språk och förhållningssätt. Jag tror att hon är väldigt dålig på känslor i allmänhet, både sina egna och andras. Mycket av det beror på hennes trauma. Jag tror att traumaresponser är ett väldigt spännande fenomen för att det har en så stor påverkan på beteendet. Jag tror att Stella har väldigt svårt att betrakta sig själv som ett offer och hon gör allt i sin makt för att inte vara ett offer, vilket är problematiskt.

Stjärnorna om Netflix En helt vanlig familj: ”Förtjänar en stor publik”
Stella (Alex Karlsson Tyrefors) & Christoffer (Christian Fandango Sundgren) i "En helt vanlig familj". Foto: Netflix.

”Utan hennes närvaro hade den här serien inte varit möjlig”

I första avsnittet är Stella på handbollsläger och vi får se henne göra mål. Vem är bäst på att spela handboll mellan Stella och Alex?

Alex: Stella, utan tvekan. Som tur var slapp jag göra det. Jag hade en ”handbollsstuntdouble”. Det ni ser är en väldigt komplex koreografi. Jag får alltså kredd för hennes prestation.

Har ni något kul och extra speciellt minne från inspelningen?

Alex: Det var fantastiskt att få arbeta med Malin B. Eriksson, vår intimitetskoordinator. Vi kunde till exempel invänta kamerateamet invirad i en intimitetsfilt. Malin var en enorm tillgång och en förutsättning. Utan hennes närvaro hade den här serien inte varit möjlig. 

Christian: Jag tycker att det var hela stämningen mellan tagningarna när man sitter och hänger. Jag har många bra men också många jobbiga minnen. Det var en jobbig inspelning eftersom det är en viktig och jobbig historia som vi berättar. Man blir nära varandra och skrattar och gråter med varandra.

Stjärnorna om Netflix En helt vanlig familj: ”Förtjänar en stor publik”
Christoffer (Christian Fandango Sundgren) & Stella (Alex Karlsson Tyrefors) i "En helt vanlig familj". Foto: Netflix.

”Just nu vill jag arbeta med kvinnliga filmskapare”

Alex, du är precis i början av din karriär, är det något speciellt du vill göra framöver?

Alex: Jag vill definitivt arbeta med film tills jag dör. Jag vill hitta nya roller att spela i nya perioder i livet och att få provfilma för mammaroller, mormorroller och så vidare. Just nu vill jag arbeta med kvinnliga filmskapare och se hur det skiljer sig från manligt filmarbete eftersom det finns så otroligt många duktiga kvinnor.

Vad väntar framöver för Christian?

Christian: Lite smågrejer som jag filmat och sen driver jag också ett produktionsbolag och utvecklar ganska många grejer och skriver. Vi får se, vi är båda bara i början.

Avslutningsvis, har ni något bra film/serie-tips till Filmtopps läsare?

Alex: Succession alla dagar i veckan!

Christian: Och Ondskan!

Därmed tackar jag Alex och Christian för en trevlig pratstund. ”En helt vanlig familj” går att streama på Netflix från och med fredagen den 24 november.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL