Görel Crona, Ulf Stenberg, Sofia Karemyr om Älska mig säsong 2

Görel Crona, Sofia Karemyr och Ulf Stenberg om Älska mig säsong 2

Filmtopp
19 september 2020 kl. 20:09

"Josephine har valt sitt dream team."

Säsong 2 av Viaplays succéserie "Älska mig" är nu uppe och rullar på streamingtjänsten med ett nytt avsnitt i veckan. Filmtopps Axel Diedrichs träffade skådespelarna Görel Crona, Ulf Stenberg och Sofia Karemyr för att diskutera den nya säsongen.

Görel Crona och Johan Ulveson.
Görel Crona och Johan Ulveson. Foto: Viaplay.

När den andra säsongen av Viaplays rekordserie "Älska mig" kickar igång har det gått drygt två år sedan vi senast träffade gänget på Sten och Anitas bröllop. Nu anstränger sig Clara och Peter för att bilda familj, samtidigt som Jenny och Aron jagar drömkåken. Peter och Anita ockuperas av husrenovering, testamente och besök från Anitas förflutna. 

– För Sten och Anitas del så har vi klivit ur den första förälskelsefasen och verkligheten knackar på. Det är nog många som känner igen sig i det där. Det dyker upp saker runtomkring som skakar om, säger Görel

Det känns som ett tema för säsongen, att yttre krafter kommer in och stör. 

– Precis. Jenny och Aron har mycket att lista ut och kompromissa om. Det blir en hel del runt omkring dem att hantera, säger Sofia

"Verkligheten är som temat i Älska mig."

Sofia Karemyr
Sofia Karemyr. Foto: Filmtopp Media.

Medan den första säsongen tar upp kampen om att hitta rätt person, handlar säsong två om att kunna hålla fast vid den kärlek man funnit. 

När jag frågade Josephine Bornebusch om varför hon tror att tvåsamheten blivit svårare att leva i, gissade hon att det beror på att vi är en swajpande generation. Vad tror ni?

Sofia: Jag tänker att verkligheten är som temat i Älska mig, det finns mycket utanför relationen nu för tiden som pockar på uppmärksamhet, oavsett vilket förhållande man lever i. Det finns också en yta som ska upprätthållas och det kanske inte alltid är så lätt. 

Görel: Är man runt sextio är man förhoppningsvis i den sista fasen av att inleda en ny relation. Mister du en står dig inte tusen åter som i Sofias ålder. Men i Anitas och Stens fall har det varit som en ungdomlig kärlek där Sten rusar rätt in i Anitas ganska galna verklighet. Det kommer visa sig att Anita även hon har skuggiga rum i sitt liv. Men det är inte en fråga om huruvida det är svårt för dem att vara tillsammans eller inte. 

Vi börjar tidigt misstänka att Anita har en otrohetsaffär. Det känns inte så vanligt att äldre kvinnor bedrar sina män på film.

– Nej, då får du kolla på smal fransk film, säger Görel

"Jag och Josephine ser likadant på skådespeleri."

Ulf Stenberg, Josephine Bornebusch och Sverrir Gudnason i "Älska mig" säsong 2.
Ulf Stenberg, Josephine Bornebusch och Sverrir Gudnason i "Älska mig" säsong 2. Foto: Viaplay.

I säsong 2 bekantar vi oss med en ny kollega Clara, Jonas, som även är Clara och Peters fertilitetsläkare. Lugnet och tryggheten Jonas besitter liknar få andra.

– Jonas är nog en härligare version av mig själv. Jag har baserat honom väldigt mycket på min bror som råkar vara läkare. Han är väldigt lugn i alla situationer och orädd i hur man möter människor. Det mesta är hämtat från honom, säger Ulf.

Hur gick det till när du fick rollen som Jonas?

Ulf: Det är lite oklart hur det där gick till. 

Görel: Men du behövde väl provfilma?!

Ulf: Självklart! Men Jossan sa att hon hade sett mig i något annat och haft mig i tankarna. Vi har en ganska liknande ingång till hur vi ser på skådespeleri. Det kändes tidigt som att vi pratade samma språk. 

"Vi uppmanas alltid att säga repliker på det sätt som känns bäst för oss själva."

Gustav Lindh och Sofia Karemyr.
Gustav Lindh och Sofia Karemyr. Foto: Viaplay.

"Älska mig" får mycket beröm för sin naturliga känsla, med dialog och karaktärskemi. Sofia och Görel benar ut var man hittat trovärdigheten. 

Sofia: För mig handlar det mycket om manuset. Dialogen känns väldigt autentiskt skriven och sättet vi jobbat på set har det funnits tid till att titta genom scener och gå genom det vi ska säga. Det har funnits möjlighet att prioritera det och gjort allting mycket lättare.

Görel: I och med att Josephine själv är en mångsidig och in i bomben bra skådespelare har man känt sig trygg inför en scen. Hon uppmanar oss alltid att säga våra repliker på det sätt som känns bäst för oss själva. När hon sitter bakom monitorn och tittar känner man sig ovanligt trygg. Andra regissörer kanske tittar på snygga kameravinklar, hon tittar på oss. Sedan gör jag de flesta av mina scener med Johan och det är en räkmacka. Det finns en enorm generositet och allting är så lätt med honom. 

Görel: Josephine har valt sitt dream team och vi ingår i det. 

"Tror inte längre att det är svårt för äldre kvinnor att få jobb."

Ulf Stenberg och Görel Crona
Ulf Stenberg och Görel Crona. Foto: Filmtopp Media.

Det har länge pågått en diskussion om att kvinnor mellan 40 och 60 år har svårt att få roller. 

– Jag tror inte att det är sant idag. Det är väldigt många kvinnor idag som skriver, regisserar och producerar. Jag har aldrig varit arbetslös, säger Görel

Ni medverkar i en serie om olika generationers oförmåga att nå varandra. Har ni själva upplevt det svårt att i era familjerelationer?

Görel: Jag blev mamma väldigt sent, så och jag min son har saker som kan vara kämpiga. Men jag kämpar hårt för att förstå var han befinner sig. Han kämpar kanske inte lika hårt för att förstå mig men det ska inte behöva göra. 

Ulf: När jag pratar med mina barn om samtycke och HBTQ-frågor så är det fullkomliga självklarheter för dem. De kommer att kunna komma in i en manlighet är mycket större och mer tillåtande än den jag växte upp i. Jag tycker också att det är fascinerande med den brytgenerationen jag tillhör. Vi har blivit uppfostrade av gamla män, som uppfostrar oss på det gamla sättet, men vi kommer in i en verklighet där vi själva måste bryta det här arvet och fundera över vad manlighet egentligen ska vara. Det händer väldigt mycket nu och vi måste vara flexibla och utvecklingsbara. 

Får vi se kärleksintriger där den äldre och yngre generationen korsar varandra i "Älska mig"?

Görel: Det vet vi inte än. Framtiden står skriven i stjärnorna. 

Säsong 2 av "Älska mig" består av sex avsnitt, som släpps de kommande söndagarna på Viaplay. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL