Josephine Bornebusch om Älska mig säsong 2 och Orca

Josephine Bornebusch om Älska mig säsong 2 och Orca

Axel Diedrichs
Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 19:03 | Publicerad 11 september 2020 kl. 20:09

"Fick nej så många gånger att jag höll på att ge upp."

Den 13:e september är det premiär för säsong 2 av "Älska mig" på Viaplay. Filmtopps redaktör Axel Diedrichs ringde upp seriens skapare och huvudrollsinnehavare Josephine Bornebusch för att prata om den efterlängtade uppföljaren och hennes nya film "Orca".

Josephine Bornebusch och Sverrir Gudnason i "Älska mig" säsong 2.
Josephine Bornebusch och Sverrir Gudnason i "Älska mig" säsong 2. Foto: Viaplay.

Första säsongen av "Älska mig" slutar framförallt lyckligt för huvudpersonerna. Clara vinner över Peter, Aron och Jenny hittar någonting större än deras vänskap, och Sten och Anita gifter sig. När Josephine Bornebusch, Sverrir Gudnason, Johan Ulvesson, Görel Crona, Gustav Lindh och Sofia Karemyr återvänder i säsong 2 handlar det om att hålla kvar i den kärlek man hittat. Det visar sig vara en större utmaning än beräknat. 

Varför blir tvåsamheten svårare och svårare att leva i?

– Är det så?

Skilsmässostatistiken pekar på det.

– Jag har varit gift länge, men om jag ska vara hobbyterapeut så kanske det beror på att vi är en swajpande generation, säger Josephine.

I den andra säsongen tillkommer det nya karaktärer som skapar mer kaos för Clara, Aron och Sten. 

– När jag skrev säsong två funderade jag på hur vi skulle kunna skapa trubbel för seriens fina karaktärer och det är ju oftast genom att stoppa in en tredje part som ruskar till det. De som kliver in innebär olika former av problem, som nya flörtar och jobbkollegor. 

"Tänkte inte att det var en serie för bred publik."

Josephine Bornebusch i "Älska mig" säsong 2.
Foto: Viaplay.

När den första säsongen kom ut hösten 2019 slog den tittarrekord och blev Viaplays mest sedda originalserie någonsin. 

Vem skriver du för i första hand, dig själv eller publiken?

– Det är absolut mig själv. Det är omöjligt att skriva någonting för alla. Alla gillade inte första säsongen heller, för man kan inte ticka alla boxar. Det enda man kan göra är att skapa någonting man själv står för och sen hålla tummarna för att det finns fler som gör det. Det var otroligt häftigt att vi lyckades pricka många hjärtan. 

Vad tror du att succén främst beror på?

– Jag tänkte nog inte att det var en serie för en väldigt bred publik när jag skrev den, men den uppskattades av både den äldre och den yngre generationen. Det har nog med igenkänningen att göra, det blir att man skrattar åt sig själv. Så har det i alla fall låtit när folk hört av sig. 

"Älska mig" är hyllad för sitt unika sätt att skildra relationer i olika generationer. Ännu har vi inte sett kärleksintriger mellan den unga och gamla generationen, men det verkar bara vara en fråga om när.

– Jag tycker att det mötet är väldigt spännande. Det är mycket humor i det. Den yngre generationen tycker att den äldre är dum i huvudet och den äldre tycker att den yngre är dum i huvudet. Båda har rätt och båda har fel. 

"Man kan inte sudda bort den äldre generationen."

Görel Crona och Johan Ulvesson i "Älska mig".
Görel Crona och Johan Ulvesson. Foto: Viaplay.

På Sten och Anitas bröllop i slutet av säsong 1 dyker det upp en man från Anitas förflutna och vi misstänker att en otrohetsaffär kommer att ta vid. 

Jag och Görel diskuterade att det är ovanligt med otrohetsberättelser där äldre kvinnor är de som bedrar. Triggas du av innovativa idéer?

– Det är ingenting jag direkt strävar efter, men jag blev såklart glad över just den träffen när Görel berättade för mig att kvinnor i hennes ålder så sällan får göra såna roller. Johan (Ulvesson) sa det också att det var fint att jag porträtterar dem på det sättet eftersom att de faktiskt fortfarande har sex och passion. Deras generation är den enda generationen i Älska mig som jag inte varit i än, så det är kul att jag kunde göra det bra. I säsong två har vi jättefina intima scener med dem, och det ska man inte sudda bort bara för att vi inte är lika gamla. 

Utöver de stora berättardragen är en stor styrka med "Älska mig" de knäppa situationerna, från att Clara och Peters första möte är vid godishyllan på 7-Eleven till att hon och hennes kollega Sasha (Nina Zanjani) tar lustgas på jobbet samtidigt som de gråter över kärlekens alla utmaningar.

Var hittar du seriens komiska sammanhang?

– Dramedy har funnits hur länge som helst i USA men inte riktigt kommit till Sverige än. Jag är en sucker för rom coms, men de äcklar mig också lite för att de kan vara så tillrättalagda. Jag vill gå hela vägen med romantik och passion, men så fort det blir för smetigt måste jag förstöra det för att ursäkta mig själv. 

Som när Clara försöker vinna tillbaka Peter genom att hålla ett långt tal för honom, men bara stakar sig. 

– Ja, det är som att jag måste bryta av romantiken med smuts för att det ska bli mer på riktigt.  

"Min ton kommer fram vare sig jag vill eller inte."

De flesta som uppskattar "Älska mig" kan enas om att den sticker ut i bruset, vilket också var en av anledningarna till att den vann Kristallen för årets bästa TV-drama. 

Känner du att du har en unik röst?

– Nej, men det är roligt att du säger det. Man strävar väl efter att ha det. Min klippare som varit med mig hela vägen sedan LasseMaja säger att man hör direkt när det är jag. På filmen (Orca) har jag en medförfattare som kan se precis vad det är jag skrivit, men jag kan inte riktigt se det själv alltid. Så uppenbarligen har man en röst som sticker ut på något sätt. Om jag sätter mig och skriver en thriller så kommer min ton in vare sig jag vill eller inte. 

Skulle du vilja göra en thriller?

– Jag tror att jag skulle vara riktigt dålig på att göra det, så är nog bäst jag inte försöker. 

Vad har du för stora inspirationer bakom din humor? Jag kommer att tänka på Judd Apatow.

– Du förstår inte hur du smickrar mig när du säger så! Jag älskar Judd Apatows grejer. Men det finns många, jag tycker att bröderna Duplass är riktigt bra på det de gör. Det finns oändligt med bra kreatörer, men det är nog ingen särskild jag försökt efterlikna. 

Finns det möjligtvis någon svensk skapare som inspirerat din dramatiska ton?

– Åh, Gud. Det gör det säkert. På tal om det, märkte du av någon tonmässig skillnad i säsong 2?

Jag skulle väl säga att tempot är aningen snabbare. 

– Det är spännande att höra, för jag undrar själv om det är samma. Jag håller fortfarande på med den sista ljudmixen för de sista två avsnitten så jag har inte klivit ur arbetet ännu. Ena dagen känner man oro över att det inte är lika bra som första, och andra dagen att fan, det här är bättre. Jag är jävligt spänd på hur den ska tas emot nu. 

"Fick nej så många gånger att jag höll på att ge upp."

Josephine Bornebusch i "Älska mig".
Foto: Viaplay.

Innan hon skapade "Älska mig" hade Josephine arbetat bakom kameran på "Welcome to Sweden", TV4:s hitkomedi "Solsidan" och regisserat långfilmen "LasseMajas Detektivbyrå – Det första mysteriet". Mycket har hänt på kort tid, som var långt ifrån en självklarhet.

Du har sagt att det tog lång tid för dig att våga kliva fram som skapare. Vad berodde det på?

– Jag tror att det till viss del är en åldersgrej. Men jag har hållit på i tio år med att sälja in mina projekt på olika kanaler och fått nej så många gånger att jag vid flera tillfällen bett min agent säga till mig om jag bara borde ge upp. Och så plötsligt var det någon som trodde på mig. 

Vilken var din första originalidé som nekades?

– Det var Älska mig. Jag skrev första manuset för tio år sedan. Då var det en långfilm som handlade om någonting annat. Den har skrivits om massa gånger. Huvudrollsinnehavaren var 28 år. Nu är hon 38 år. Från början var det också bara Clara och hennes kompisar det handlade om. När den nekades var det nog inte mer än rätt, för den hade kanske inget. Jag hade heller inte kunnat göra den lika bra som när jag väl fick mitt "Go".

"Jag visste inte vad det skulle bli av Orca."

Josephine Bornebusch i "Orca".
Josephine Bornebusch i "Orca". Foto: Viaplay.

Parallellt med säsong 2 av "Älska mig" är Josephine även aktuell med Viaplays första originalfilm "Orca", som handlar om social distansering och att inte kunna finnas där för varandra när man vill. Idén kom till när hon blev tvungen att pausa arbetet på hennes kommande serie "Harmonica". På filmens rollista ser vi bland annat hon själv, Johan Rheborg, Gustav Lindh, Vera Vitali, Alba August, Peter Andersson och Marie Göranzon. Inspelningen liknade inget Josephine tidigare upplevt.

–  Jag skrev den tillsammans med en författare som heter Gunnar Järvstad. Det var ett enormt konstigt och underbart projekt. Vi skrev den på tre veckor vilket är bisarrt. Att regissera var också jätteknäppt. Vi var i ett väldigt konstigt upplägg. Vi filmade en skådis per dag, de hade inget motspel och jag var inte i samma rum. Det var så många konstigheter och skiljde sig enormt från hur man normalt sett jobbar. 

Var det svårt att se helheten under inspelningen?

– Gud ja. Jag såg helheten först vid klippbordet. Jag visste inte vad det skulle bli och sen så visade det sig att det blev någonting mycket, mycket större än jag trodde. Det är jättehäftigt att det funkade.

De två första avsnitten av "Älska mig" säsong 2 går upp på Viaplay den 13:e september. Biopremiären för "Orca" landar den 30:e oktober innan den når streamingtjänsten den 13:e november. 

För fler intervjuer --> Scrolla vidare, eller tryck här!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL