Joseph Gordon-Levitt om kontroversiella roller och nya serien Super Pumped

Joseph Gordon-Levitt om sina kontroversiella roller och nya serien

  • SkyShowtime
Eric Diedrichs
Uppdaterad 06 december 2022 kl. 13:12 | Publicerad 11 maj 2022 kl. 20:05

Spelar Uber-grundaren Travis Kalanick i Super Pumped

Joseph Gordon-Levitt är aktuell på Paramount+ i en dramaserie om Uber. Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med Hollywoodstjärnan om sina karriärval.

Med sin medverkan i filmer som 500 Days of Summer, 50/50, Looper, 10 orsaker att hata dig, Snowden, Brick och Inception har den före detta barnstjärnan Joseph Gordon-Levitt visat att han behärskar blockbusters lika väl som indiefilmer. Nu är han aktuell med dramaserien Super Pumped, i vilken han spelar Travis Kalanick – Ubers före detta grundare och VD.

I mångt och mycket skildrar den första säsongen av Super Pumped en "rise and fall"-historia där just Kalanicks karriär står i fokus. Joseph ger sin tagning på varför den här typen av berättelser fortsätter att fascinera oss:

– Vi har vår djuriska sida och vår logiska sida, den ständiga kampen mellan dem är en del av att vara människa. Travis är ett fascinerande exempel på detta. Han har en primitiv sida, tar vad han vill ha, vinner till varje pris och att skiter i alla andra. Eftersom vi alla är djur, har vi detta i oss, men de flesta har också en annan sida som stoppar dem. Det är därför som civilisationen inte har förstört sig självt helt och hållet, ännu. Som skådespelare är det kul att ge utlopp för sina primitiva drifter och jag tror också att det är något som publiken tycker om att se.

Om att gestalta en person som fortfarande lever

Snowden
Joseph Gordon-Levitt i rollen som den levande visselblåsaren Edward Snowden. Foto: Scanbox Entertainment.

Många filmatiseringar som skildrar verkliga händelser utspelar sig långt efter att personerna som gestaltas är döda. Så är inte fallet i "Super Pumped". Multimiljardären Travis Kalanick är blott 45 år och har flera aktiva finansprojekt, bland annat i Saudiarabien. Jospeh är väl medveten om att Travis kommer att se serien och har aktivt arbetat med att inte demonisera honom för mycket.

– Även om det finns många tveksamheter när det kommer till Travis beslut och beteende så är han fortfarande än människa. Vi har alla våra brister. Inte för att försvara honom eller det han har gjort, men det handlar om att hitta balansen mellan att belysa de fel han har gjort och att inte svartmåla honom för mycket. Det är inget man tänker lika mycket på när det är en fiktiv karaktär.

Inga roller är för kontroversiella

Joseph Gordon-Levitt i Don Jon
Joseph Gordon-Levitt som testosteronstinn porrmissbrukare i "Don Jon". Foto: Noble Entertainment.

Med din medverkan i filmer som Mysterious Skin, om en pojke som utsätts för sexuella övergrepp och sedan prostituerar sig, Snowden, om ett av de största läckagen i amerikansk säkerhetshistoria, och Don Jon, en romantisk komedi om porrmissbruk, verkar du inte rygga bort från kontroversiella ämnen. Vad är det som attraherar dig till den här typen av berättelser och har du någonsin avvisat ett projekt för att det vara för extremt?

– Åh, intressant. Jag tror inte att jag har avvisat ett manus för att det har varit för extremt, utan jag dras till material som betyder något för mig. Samtidigt är det värt att understryka att all form av underhållning bara kan gå till en viss gräns, eftersom underhållning trots allt är underhållning. Om vi verkligen ska lösa världens problem så måste det göras med hårt, rationellt arbete på ett sätt som inte kan få uttryck i film eller TV. Men förhoppningsvis kan underhållning inspirera och ställa bra frågor. Det är det jag dras till, projekt som ställer bra frågor och det tycker jag verkligen att Super Pumped gör.

Med det tackar vi Joseph Gordon-Levitt för pratstunden. "Super Pumped" har premiär den 12 maj på Paramount+.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL