Hedda Stiernstedt spelar Fru Gävle i Börje-serien: “Så viktigt att förnya sig“

Hedda Stiernstedt spelar Fru Gävle i Börje-serien: “Så viktigt att förnya sig“

Axel Diedrichs
Uppdaterad kl. 12:14 | Publicerad 18 november 2023 kl. 10:00

Stjärnan har en av huvudrollerna i Viaplays storsatsning

I Viaplays dramaserie om Börje Salming spelar Hedda Stiernstedt hockeylegendens första fru Margitta. Filmtopp pratar med Hedda inför söndagens premiär.

Snart får hela Sverige ta del av den storsatsning som tagit form bakom kulisserna på Viaplay sedan flera år tillbaka. I Börje – The Journey of a Legend följer vi berättelsen om hockeyspelaren Börje Salming och hans resa från begåvad amatör i Kiruna till proffsspelare i Brynäs IF, och så småningom storstjärna i kanadensiska Toronto Maple Leafs. Alltihopa under ett 70-tal när sporten var farlig på riktigt och varje match kunde sluta illa.

Utöver den sportsliga resan, så berättar serien även en kärlekshistoria om två ungdomar som tillsammans ska få upptäcka hur stor världen är. Medan Valter Skarsgård spelar Börje Salming, gör Hedda Stiernstedt rollen som hans första fru Margitta Wendin. Vid tiden de två träffades på en rökig lägenhetsfest hos sina gemensamma vänner var Margitta, som i dag är 69 år gammal, känd som Fröken Gävle. 

För att förbereda sig inför rollen fick Hedda chansen att träffa och lära känna Margitta. 

– Hon är en person med väldigt stor dignitet. Hon gav mig små hållpunkter som jag tyckte var väldigt fina att ha med sig. Dels små detaljer som vi behöll, som smeknamnet "Smulan". Hon och Börje var så himla kära och lekfulla men också stöttande mot varandra. Av det jag hört från de både hade de verkligen en fin relation. De försökte hålla fast vid den även i de svåra stunderna, säger hon till Filmtopp.

Hur var det att jobba med Valter?

– Underbart. Jag var generellt den enda kvinnliga skådespelerskan och hade kunnat känna mig utanför, men jag har haft en fantastisk upplevelse. Han och de andra killarna är så fina och så duktiga skådespelare.

Hedda Stiernstedt spelar Fru Gävle i Börje-serien: “Så viktigt att förnya sig“
Hedda Stiernstedt med Pelle Holmström och Valter Skarsgård. Foto: Viaplay.

"Vi blev som en familj"

Förutom Valter Skarsgård ser vi Oscar Skagerberg (Maria Wern, The Last Kingdom) i rollen som Börjes bror Stig Salming, som hade en betydande roll i att ge Börje chansen på elitnivå. Vi ser också Pelle Holmström, känd från Partisan, som Inge Hammarström, Brynäs-spelaren Maple Leafs köpte i en paketdeal med Börje. Hedda berättar att serien var väldigt speciell på det vis att även produktionen gjorde en stor resa.

– Allt som utspelar sig i Toronto är filmat på plats och det gav verkligen mig något. Vissa grejer är fusk, men inget av det som har med Kanada att göra och det är väldigt ovanligt. Alla Gävle-scener är också gjorda i Gävle, även interiörerna, säger Hedda Stiernstedt till Filmtopp och fortsätter:

– Vi var också tillsammans allihopa i flera månader, ingen kunde åka hem. Vi blev som en familj. Jag och Oscar hade nån dag där vi gick och drack margaritas. Jag och Pelle hade nån dag där vi la ansiktsmask och kollade på Nyhetsmorgon för att vi saknade Sverige. Jag och Valter gick promenader... det har varit så himla snällt och varmt med allihopa. En ynnest.

Man känner verkligen din och Valters kemi, redan från er första scen ihop där i köket.

– De kom samma dag till mig med en omskriven version av den scenen och sa till mig: "Du är fröken Gävle 1972 och van vid att killar försöker ragga på dig. Här kommer någon och säger något till dig som känns sant. Han är ledsen för din skull att din tidigare relation tagit slut och menar det, vilket gör att du ser honom annorlunda". Det tyckte jag var väldigt fint. 

Finns det fler viktiga scener som du minns lika väl?

– Den efter att Börje fått en skridsko i ansiktet. Margitta sa till mig att hon när det hände på riktigt hade på sig solglasögonen för att inte alarmera Börje med sin reaktion på hans trehundra stygn. Det tyckte jag var så talande för deras relation, de älskade verkligen varandra.

Hedda Stiernstedt i intervju med Filmtopp
Foto: Viaplay.

"Både tacksam och fascinerad över de olika banorna i min karriär"

Något som är speciellt med Börje – The Journey of a Legend är att vi får se skådespelare ta sig an både Kiruna och Gävle-dialekt. I Heddas fall är det Gävlemål som hon har försökt sätta, och detta helst utan att uppröra stadens invånare:

– Jag är fortfarande stressad över att gävleborna ska såga mig. Jag jobbade tätt med vår dialekt-coach men sen så åker ju halva manuset ut genom fönstret och då får man improvisera. Man har inte en chans att veta exakt hur man ska göra det, men man får hitta de här små nycklarna som att det är tjocka "L" och såna grejer. Det var också ett val som jag gjorde tillsammans med Amir [Chamdin, seriens regissör] att behålla Margittas dialekt. Margitta själv var inte överlycklig när hon fick höra det. Hon menar att hon aldrig låtit så där och att hon slutade prata gävlemål tidigt, haha, säger Hedda och fortsätter:

– Jag är glad över att vi behöll dialekten. Jag tycker det är bra att skapa så mycket distans som möjligt till skådespelaren Hedda Stiernstedt och om det är genom dialekt, så bra. Jag hade väldigt kul med det och tycker det är kul med detaljer som att hon är Fröken Gävle.

Hur viktigt är det att förnya sig som skådespelare från jobb till jobb?

– Det är så viktigt. Jag har försökt att hålla en väldigt stor bredd i de olika banorna jag tagit i min karriär, och jag är både tacksam och fascinerad över att jag fått göra det. De senaste fyra projekten jag gjort är så vitt skilda. Jag spelar en sektledare i Danmark, är hockeyfru från Gävle, en krisande fyrtioåring, och en bortskämd lillasyster till Sofia Helin härnäst. Det är intressant att jag i Danmark och Norge får göra elakare och lite tuffare roller, som en skitig häxa och just sektledare. Här har jag än så långe inte riktigt fått göra den typen av grejer. Men det är roligt att jämföra hur man tycks se på mig olika. 

Avslutningsvis tipsar Hedda våra läsare om det bästa man streama just nu:

– Det blir bara dokutips men jag tycker att det varit två kanondokumentärer som kommit nu, Beckham-dokumentären och den om Robbie Williams. Wow. De var båda jättefina. En annan som jag också gillade väldigt mycket men som jag tror att många missat är The Last Movie Stars om Paul Newman och hans fru. Den är en underbar serie som verkligen gör rätt för sig att vara just en serie. Jag tycker att dokumentärserier brukar vara alldeles för långa men just den är helt ljuvlig. 

Här streamar du Heddas tre tips:

Filmtopp tackar Hedda för pratstunden och önskar henne lycka till inför premiären av "Börje – The Journey of a Legend" som släpps på Viaplay i morgon. Läs också vår intervju med Valter Skarsgård där han berättar om sina möten med Börje Salming.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL