Bästa svenska serierna 2022

Christoffer Nordenrot om Netflix serie Clark

  • Netflix
Uppdaterad 14 maj 2022 kl. 07:05 | Publicerad 13 maj 2022 kl. 18:05

Rollen som rånare krävde stor förberedelse

Christoffer Nordenrot berättar om den lustfyllda inspelningen av Norrmalmstorgsdramat.

Christoffer Nordenrot fick sitt stora genombrott med Poesi för fiskarYoutube. Sedan dess har han hunnit medverka i både Sune - Best Man och den egenproducerade Den blomstertid nu kommer. Nu är han dock aktuell i Netflix serie Clark. Vi på Filmtopp fick en chans att intervjua honom angående detta, alltmedan vårsolen för var minut väcker vårt nordiska rike ur resterna av vinterdvalan. 

Serien Clark baseras på den kriminelle Clark Olofssons liv med särskilt fokus på det så kallade Norrmalmstorgsdramat. I huvudrollen som Clark syns Bill Skarsgård, men en annan viktig karaktär är den som Christoffer Nordenrot gör så bra, rånaren Janne Olsson. Janne Olsson var en av hjärnorna bakom beryktade "rånet" på Kreditbanken vid Norrmalmstorg 1973.

Vad fick dig att tacka ja till rollen?  

– Framförallt var det seriens regissör, Jonas Åkerlund och Bill Skarsgård, som gjorde att jag tackade ja. De är båda mycket begåvade. Jonas Åkerlund var varm och uppmuntrande. Han lyfte casten, exempelvis genom mejl eller sms med tips på hur, i mitt fall, Janne kunde utvecklas. Han var allting annat än en demonregissör.

Sedan fick jag också möjligheten att läsa manuset och älskade genast dess ton och humor. Jag kände igen mig i stilen, för den påminde om det jag gjort förut med Crazy Pictures. Högt tempo rakt igenom. 

Vad var du mest peppad inför?

– Det var insikten av att bara ösa på. Jag, Jonas och Bill åt också middag tillsammans och diskuterade serien, någonting som i sin tur ökade peppen. Det jag var nervös över var att spela en person som finns på riktigt, samt att tala med en annan dialekt. 

Sanningar och lögner ledde till kreativa friheter

Clark presenteras ur Clark Olofssons perspektiv, vilket i seriens intro sammanfattas med orden: baserad på sanningar och lögner. Att serien inte endast bygger på sanningar öppnar upp för kreativa friheter, menar Christoffer Nordenrot. 

– Samtidigt var det viktigt att förbereda sig genom att göra ett gediget bakgrundsarbete. Jag lyssnade till exempel på den riktige Janne Olssons självbiografi, som han själv läst in, vilket hjälpte mig att hitta tonen och dialekten hos karaktären. Jannes version av det som hände skiljer sig markant åt Clarks version. Jag fick också frågan om jag ville ta kontakt med Janne, men efter att ha läst biografin och manuset kände jag att jag kommit tillräckligt nära.

Under seriens gång uppfattar jag att Janne både beundrar och avundas Clark. Hur ser du på din karaktär?

– Jag håller med. Janne blir förälskad i Clark, någonting som är ett genomgående drag hos många av karaktärerna i serien - manliga såväl som kvinnliga. Janne vill att han och Clark ska blir partners och kändisgangsters. När det går åt skogen blir Janne mer och besviken, svartsjuk och avundsjuk. Man kan likna det vid att han blir inlurad i en romans för att sedan få sitt hjärta krossat.

Clark Olossfon är än person som fascinerat och fortfarande fascinerar många. Till och med så pass att det gjorts en serie om honom! Christoffer Nordenrot har några tankar om detta.

– Jag tror att han i grund och botten har en otrolig karisma. Lägg där till att han både är mytoman, narcissist och psykopat. Men främst handlar det nog om karisman. Att han fick ett sådant genomslag när det begav sig har väl också att göra med att det rådde en annan mentalitet förr. Man kunde gå in på en bank, råna och komma undan med det, för att uttrycka sig lite överdrivet.

Vad tar du själv med dig mest från inspelningen av Clark?

– Jag tar med mig en stor portion glädje samt känslan av att jag vill göra fler roller av det här slaget. Med det menar jag att spela en roll som ligger långt ifrån den jag är, en roll där man måste förbereda sig för att hitta den personen. 

Christoffer Nordenrot som Janne Olsson
Christoffer Nordenrot som Janne Olsson. Foto: Netflix.

Om seriens kritik

Clark har framför allt hyllats unisont, men den har även mött negativ kritik där diskussionen handlar om ett romantiserande av en brottsling.

– Det här är i grund och botten en historia om en manipulativ, narcissistisk och psykopatisk figur, som finns på riktigt och är en del av Sveriges historia. Med smarta grepp visar serien Clarks perspektiv på sitt liv: han lyckas med det han tar sig gör, allt från göra volter ut från fönster till att få andra att dansa enligt hans egen koreografi. Men serien är baserad på lögn och sanning, alltså är det upp till tittaren att tolka vad som hänt och inte. Jonas Åkerlund har verkligen lyckats fånga detta på ett effektivt sätt. Alltså, är Clark så glorifierad i slutändan?

Med de orden tackar vi Christoffer Nordenrot för intervjun och hoppas att vi ser honom i en film snart igen!

Mer läsning: 

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL