Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Marie Richardson, Adam Pålsson (Innan vi dör)

Marie Richardson, Adam Pålsson (Innan vi dör)

Filmtopp
Axel Diedrichs | Intervju
10 februari 2020
Filmtopp
Axel Diedrichs | Intervju
10 februari 2020

"SVT är intresserade av en fortsättning."

Filmtopp befann sig på Nordic Entertainment Groups vårpresentation och fick en pratstund med Innan vi dör-stjärnorna Adam Pålsson och Marie Richardson. Vi får höra vad de vill se i en tredje säsong, deras karaktärers kemi och tankar kring händelserna i säsong 2.

Bild ur "Innan vi dör" säsong två.
Foto: SVT/Viaplay.

Den svenska kriminalaren "Innan vi dör" har tagit Sverige med storm. Den första säsongen följer polisen Hanna som leder utredningen av en försvunnen kollega, samtidigt som hennes son Christian infiltrerar en ökänd gangsterfamilj. I säsong två, som nu finns att se på Viaplay, är Hanna på jakt efter en läcka på stationen och Christian tar sig an sitt största infiltreringsjobb hittills. 

Under Nordic Entertainment Groups vårpresentation på Bio Rigoletto i Stockholm fick Filmtopps redaktör Axel Diedrichs intervjua de två huvudrollsinnehavarna Marie Richardson och Adam Pålsson för att ställa dem frågar om den andra säsongen. 

Varför är "Innan vi dör" en så stor succé?

– Jag tror att den håller uppe spänningen på ett bra sätt. Den har en viss handsvettsfaktor. Avsnitten är svåra att titta på , men man kan inte riktigt låta bli. Många säger till mig på stan "låt det inte bli en säsong till, för jag klarar inte mer!", säger Adam. 

Adam och Marie kände redan under slutet av säsong 1 att det fanns mycket kvar att berätta om den intrig-smockade storyn. 

Framåt slutet på säsongen är sprickan mellan Hanna och Christian djupare än någonsin. Det känns nästan omöjligt att de ska kunna nå varandra igen. Om du frågar mig skulle det kunna bli en spännande tredje säsong, säger Adam. 

Framförallt skulle jag vilja ha mer möten mellan Hanna och Christian. Bra välskrivna scener där de tvingas göra saker ihop. Samarbetet mellan två personer som har en konflikt är intressant, säger Marie. 

Det känns aldrig som att Hanna och Christian har det riktigt bra tillsammans, förutom i kortare perioder när fungerar arbetsmässigt. 

– Är det en uppmaning till manusförfattarna?, frågar Adam. 

Nu när du säger det!

"Klart att det är smärtsamt"

Kände ni att författarna tog manuset till säsong 2 i den riktning ni själva ville? 

– Ärligt talat vet jag inte vad jag hade för förväntningar. Jag recenserar inte manuset, säger Adam. 

Jag tänker eftersom du sagt att du själv skriver manus. 

– Det är klart att vissa scener får mig att ticka extra. Och man kan ha synpunkter som förhoppningsvis är välkomna. 

Marie berättar att hon var tveksam när hon först läste manuset. 

– Jag var orolig först, och tänkte att vissa händelseförlopp inte var rimliga. Men det blev mycket bättre än jag befarade. Nu ska vi inte spoila för mycket, men jag tror de flesta som ser säsongen förstår vilka linjer jag syftar på. 

I säsong två glider Blanca och Christian ifrån varandra mer och mer. En utveckling som svider för Adam.  

– Det är klart det är smärtsamt att Christian inte älskar henne, särskilt eftersom hon är gravid. Jag är glad att det bara är fiktion. 

Har ni fått indikationer på en fortsättning av serien? 

– Vi vet bara att SVT är intresserade, säger Marie. 

Adam måste bryta för att kila iväg och hämta barnen på dagis. Marie sitter kvar och fortsätter intervjun. 

"Kunde spela på Hannas erfarenheter från säsong 1"

Marie Richardson i "Innan vi dör".
Foto: SVT/Viaplay.

Hur var det att göra en uppföljare på en serie med så enorma förväntningar? 

– Jag blev överraskad över hur väl serien togs emot. Även om man jobbat på ett projekt i ett år, så vet man inte riktigt vad resultatet blir. Nej, ingen av oss kunde förutspå att den skulle bli så fruktansvärt hyllad. När vi då skulle göra en tvåa, så fanns förstås ett visst tvivel – vad ska vi göra av den här historien?

Men när Marie väl fick grundstoryn till säsong två presenterad för sig kändes det genast lockande att fortsätta. Hon delar med sig av tjusningen med att som skådespelare få återvända till sin karaktär. 

– I en uppföljare kan man spela på de erfarenheter ens karaktär har från den första säsongen. Tittaren behöver heller inte ha lika mycket text och information som när man sätter upp allt, så man kan spela med färre repliker och mer kroppsspråk. 

Det känns som att Hanna, precis som Christian, håller på att tappa fotfästet och passerar flera gränser hon inte hade gjort när vi först lärde känna henne. Triggade den karaktärsutvecklingen igång dig? 

– Det tyckte jag var väldigt roligt. Hon har knappt sovit sedan säsong ett slutade, har blivit mer besatt och bipolär. Hon har bott i sin bil och blivit på gränsen till knäpp. Det känns jävligt roligt att hon är mer ångestdriven. Det är inte många kvinnor i sextioårsåldern som får vara det på film. 

"Tänkte bjuda honom på en öl"

Hanna och Björn i "Innan vi dör".
Foto: SVT/Viaplay.

Det kändes som att det förändrar dynamiken mellan Hanna och Björn. 

– Ja, Björn som förut kastade granater och vände ut och in på grejer backar lite grann och blir den försiktiga. Det har varit väldigt roligt att arbeta med Magnus och utveckla vår karaktärskemi. 

Umgås ni utanför arbetet? 

– Under inspelningen gjorde vi det. Men jag ska ringa honom nu och bjuda på en öl. 

Finns det andra linjer du gillar extra mycket med säsong två, som kanske inte nödvändigtvis är Hannas? 

– Ibland kan man vara så självcentrerad, men jag tyckte att det var skitroligt att se allt det som inte hade med mig att göra. Det var kul med nya karaktärer med komplicerade porträtt. Skulle vi göra en tredje säsong, vill jag se att mor och son tvingas arbeta ihop, jag tycker att det finns något där att hämta som inte är färdigt. 

"Kan känna att det är nog..."

Lena och Jan i "Innan vi dör".
Foto: SVT/Viaplay.

I säsong två av "Innan vi dör" presenteras vi för nya roller. Inte minst kliver Maria Sundbom och Stefan Sauk kliver in som det kriminella huvudparet Lena och Jan. 

– Jag minns när jag läste scenerna att jag tänkte 'oj, oj, oj, det här var stora svängar', framförallt med Christians relation till Jan och så klart Hannas egen relation till dem.

Du har sagt i intervju att du är förvånad över hur länge du skådespelat. Men när jag ser dig i "Innan vi dör" och här framför mig, så verkar du ha väldigt mycket glöd kvar. Känner du dig pigg? 

– Haha, ja. Jag kan känna att 'nej, nu orkar jag inte mer', men så fort jag får en bra historia så går jag igång. Men också så fort jag möter en kollega och vi måste lösa en scen tillsammans. Är förutsättningarna goda med en bra produktion, bra manus och bra kollegor kastar jag mig gärna in i det. 

Du har också nyligen varit aktuell med Tomas Ledin-filmen "En del av mitt hjärta". Från musikal till krim, var trivs du bäst? 

– Det är det här jag älskar med att skådespela. När du hållit på med krim i ett år, så ringer någon och frågar om du vill sjunga Tomas Ledin-låtar tillsammans med Johan Ulvesson på en solig badstrand i Göteborg i sommar. 

Vi tackar Adam och Marie för pratstunden och önskar dem alla lycka framöver i karriären. 

NÄSTA ARTIKEL