Lasse Hallström om ufon: Vem fan tror du byggde pyramiderna?

Lasse Hallström om ufon: "Vem fan tror du byggde pyramiderna?"

Eric Diedrichs
Uppdaterad 18 oktober 2022 kl. 15:33 | Publicerad 17 oktober 2022 kl. 22:00

"Det här är något som fascinerar mig"

Lasse Hallström är nu aktuell med långfilmen "Hilma". När Filmtopp intervjuar regissören leds de istället in på en diskussion om andlighet och utomjordingar.

Oscarsnominerade Lasse Hallström ligger bakom klassiker som Mitt liv som hund, Gilbert Grape, Chocolate och Ciderhusreglerna. Nu är han aktuell med sin första svenska långfilm på tio år – Hilma om den hyllade konstnären Hilma af Klint.

I filmen får vi ser hur Hilma målar sina tavlor med vad hon menar är andarnas hjälp. Hon bara håller i penseln medan de gör resten. Frågan om det spirituella är även stor för Lasse Hallström som har sagt att han har kommunicerat med Hilma i seanser.

Men vad var det egentligen som öppnade upp regissören för det paranormala? Fascinerande nog var det tanken på utomjordiskt liv och förberedelserna för en film om rymden som aldrig blev klar.

– Om du hade frågat mig om andevärldar för fem-sex år sedan, då hade jag inte trott att jag var mottaglig. Jag hade inte trott på någonting, utan var snudd på ateist. Men i och med att jag började med UFO-researchen har jag långsamt förstått mycket mer, säger Lasse Hallström till Filmtopp.

Lasse Hallström
Lasse Hallström. Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Media.

Ett livsförändrande möte med en Pentagonavhoppare

Lasse berättar om hur ett möte med en man som hoppat av en hemlig avdelning på Pentagon förändrade hans liv.

– Det här är en konstig historia. Jag ville göra en film om ufon, vilket jag är mycket fascinerad av, och stötte på en kille som hade hoppat av en hemlig avdelning på Pentagon med ansvar för att samla viktig information om ufon. Av honom fick jag veta saker som förändrade mitt liv, hela min inställning till världen. Det fanns många andliga kopplingar till fakta, som var reella och påtagliga. Detta öppnade mitt sinne för att ta emot Hilmas värld och Hilmas idéer.

Jag är också övertygad om att det finns liv i rymden, något annat vore inte logiskt. Om det finns oändligt med stjärnor måste det också finnas oändligt med planeter med rätt förutsättningar. Men jag förstår inte varför detta skulle vara kopplat till något andligt?

– Om man börjar berätta om det tror folk att man är galen. Det är väldigt svårt att ta på det, men om man förlorar respekten för tid och rum, vilket man gör när man håller på med frågor om ufon, så får man en ny sorts tro. Det finns någonting vi inte har sett. Jag är mer och mer övertygad om att det finns ett liv efter detta. Ett riktigt medium kan ju få kontakt med de energier som är kvar efter någon.

Har du varit hos ett medium?

– Ja, jag har varit hos ett medium och fick kontakt med kära släktingar och "samtalade" med dem. Allt det där är något som jag tyckte var gallimatias för fyra-fem år sedan. Det här är någonting som fascinerar mig.

Vem fan tror du byggde pyramiderna
Foto: Unsplash

Lasse Hallström hoppas på att få göra sin rymdfilm

Om utomjordingar någonsin har varit här på besök är en fråga som många ställer sig. Lasse Hallström är dock övertygad om att så är fallet.

– Vi har haft det sedan urminnes tider, det finns grottmålningar som visar främmande varelser som liknar de främmande varelser vi ser i dag. Vem fan tror du byggde pyramiderna, bara en sådan sak? Det fick dem hjälp med naturligtvis, det är jag övertygad om och jag vet många andra som är övertygade om det också.

– Det fanns en kampanj som gick ut på att underminera rapporter om ufon och märkliga fenomen, men i dag är det lättare att ta till sig av det. Mycket av det som finns på YouTube är äkta vara, så att säga. Det finns en video ute från en obduktion på en riktig alien. Som då är bortförklarad, givetvis. Det står i texten att det är en attrapp, men min kamrat som jobbade på Pentagon har berättat att den är riktig.

Kommer du att göra din UFO-filmen någon gång?

– Jag hoppas på att få göra den och ska träffa den här killen igen och prata om de senaste rönen. Men hela den där världen är fantastisk. Det lite som att någon har tagit mig i handen och lett mig in på detta spår och öppnat mina sinnan inför Hilma-idén. Jag är inne på det här spåret nu och tänker fortsätta att göra filmer på det här temat.

Med det tackar vi Lasse Hallström för samtalet. Fler intervjuer med den Oscarsnominerade regissören publiceras längre fram.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL