Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Joanna Vanderham och Dougray Scott i Crime. Foto: BritBox

Joanna Vanderham om nya kriminalserien "Crime"

Oscar Pettersson | Intervju
15 maj 2022
Oscar Pettersson | Intervju
15 maj 2022

"Det här är min stora chans, jag lever min dröm!"

Den skotska skådespelaren Joanna Vanderham, som är aktuell med både "Crime" (2021) och "Eddie & Sunny" (2022), avsatte tid från sitt fullspäckade schema för att ge Oscar på Filmtopp en exklusiv intervju.

Joanna Vanderham fick sitt genombrott i TV-serien The Runaway (2011) efter att ha blivit upptäckt av casting-agenten Emma Style medan Joanna studerade vid The Royal Welsh College of Music and Drama. Hennes roll i The Runaway resulterade även i en Emmynominering. Därefter har hon medverkat i flertalet TV-serier och filmer, däribland What Maisie Knew (2012) tillsammans med bland andra Alexander Skarsgård

Joanna Vanderham i Crime. Foto: BritBox
Joanna Vanderham i Crime. Foto: BritBox

Joanna spelar karaktären Amanda Drummond i TV-serien Crime där hon är den som ställer de frågor som publiken vill ha svar på, och på ett skickligt sätt får hon det att verka som om hon faktiskt är genuint intresserad av att få veta svaren själv. 

– Jag menar, jag visste ju redan innan vad som hade hänt och vad som skulle hända, och därför behövde det kännas som att jag var genuint intresserad. Min karaktär är ju publikens väg in och därför måste det kännas äkta.

Du har ju hittills i din karriär mestadels gjort kriminalhistorier, vad är det som lockar med just denna genre?

– Det är faktiskt karaktärerna som har fått bestämma det. Jag dras till djupa och mångbottnade karaktärer som har en egen väg att gå. Jag brukar fråga mig själv: Är det en karaktär som jag vill leva mig in i? Är det en berättelse jag vill berätta? Då brukar det bli karaktärsdrivna berättelser och det är antagligen därför så många har sett Crime. Irvine Welsh [seriens skapare] är ju fantastisk på att skriva just komplexa karaktärer.

Crime skiljer sig något från andra produktioner inom samma genre, brittiska produktioner i allmänhet romantiseras nämligen inte i samma utsträckning vilket skapar en autenticitet som nästan blivit dess kännetecken.

– Det håller jag fullständigt med om. Jag har sett mycket av denna genre och kan inte få nog. När jag fick rollen i Crime var min första tanke att det här är min stora chans, jag lever min dröm!

Hon skrattar sedan när hon berättar om hur hennes värld kastades om totalt efter genombrottet i The Runaway och då inte längre behövde leva på toast och bönor som hon annars gjort under skolgången.

Har sina rötter i teatern

Förutom filmer och TV-serier har Joanna även gjort en del teater. Bland annat spelade hon "Desdemona" i Shakespearepjäsen Othello på The Royal Shakespeare Theatre i England. Hon lyser upp ännu mer när hon får prata om sina erfarenheter av att stå på scen. 

– Jag har gjort en del teater och självklart saknar jag det. Teatern är för mig en slags meditation, det finns liksom inte tid över till att tänka på saker som räkningar eller liknande. När jag exempelvis står på en teaterscen i två timmar kan jag liksom inte gå i väg och lyssna på musik för att komma i rätt känsla, jag måste redan vara i den känslan, leva i den. Det är för mig äkta skådespeleri. När jag repeterar inför en pjäs finns det dessutom mer utrymme för att misslyckas än vad det gör vid inspelning av TV-serier, vilket gör att jag kan finslipa mitt skådespeleri på ett annat sätt.

Finns det inga möjligheter till att ta om en tagning vid inspelning om den inte kändes bra?

– Jo, men allt ska gå så snabbt. Du vet, "tid är pengar". Man måste vara redo från första tagningen. Man vill inte vara den som behöver göra omtagningar hela tiden. 

Med glimten i ögat tillägger hon att det oftast inte är några problem att göra en omtagning, så länge man inte gör det igen.

Joanna hoppas någon gång kunna återvända till teaterscenen om hennes fullspäckade schema tillåter. Hon kan tyvärr inte dela med sig av sina andra framtidsplaner, men vi kan räkna med att vi kommer få se mycket mer av henne i både TV-serie- och filmsammanhang. 

Med det tackar vi den jordnära Joanna Vanderham för pratstunden och önskar all lycka till i framtiden. "Crime" finns att streama på BritBox och C More. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL