Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Jane Fonda tipsar Filmtopps läsare om egna favoritfilmen

Jane Fonda tipsar Filmtopps läsare om egna favoritfilmen

Filmtopp
Filmtopp | Intervju
22 juli 2022
Filmtopp
Filmtopp | Intervju
22 juli 2022

Ett dolt guldkorn du bara måste se

I en Filmtopp-intervju delar Hollywoodstjärnan, aktivisten och hälsoprofeten med sig av ett bortglömt guldkorn från sin fascinerande karriär.

Med två Oscarsvinster och ytterligare fem nomineringar är Jane Fonda en av Hollywoods mest profilerade skådespelare. Under åren har vi sett henne i hyllade filmer som Den djävulska fällan (1964), Cat Ballou skjuter skarpt (1965), Den djävulska jakten (1966), Sagor från de döda (1968), Barbarella (1968), När man skjuter hästar så… (1969), Klute - En smart snut (1971) Allt går fint (1972), Hemkomsten (1978), Kina-syndromet (1979), 9 till 5 (1980), Sista sommaren (1981) och en hel del andra favoriter.

Men vilken film önskar hon själv att publiken skulle se? Filmtopps Eric Diedrichs frågade stjärnan detta under en intervju tog hon en lång paus innan hon svarade:

– [Tänker efter länge] Det finns en film jag gjorde för TV, jag vann en Emmy för den. Den är så vacker, den heter The Dollmaker, det är en av mina favoritkaraktärer som jag någonsin spelat. Jag önskar att den på något vis kunde komma ut igen och bli sedd av fler.

Jane Fonda
Jane Fonda i "Grace and Frankie". Foto: Netflix.

Spelade mot berömda musikern

The Dollmaker släpptes 1984 och fick ett starkt positivt mottagande. Utöver Jane Fonda i en Emmyvinnande roll ser vi den legendariske The Band-trummisen Levon Helm och Pulp Fiction-stjärnan Amanda Plummer som hennes motspelare.

Detta handlar The Dollmaker om

I The Dollmaker spelar Jane Fonda en kvinna som tvingas flytta med sina familj från Kentucky-bergen till Detroit för arbete under andra världskriget. Den ena motgången avlöser den andra och en omskakande tragedi drabbar familjen. Det blir upp till henne att hytta ny styrka, mod och beslutsamhet till att att hålla familjen enad och stark.

Utöver Jane Fondas Emmyvinst för Bästa kvinnliga huvudroll belönades också filmen för Bästa kostym och nominerades i fyra andra kategorier. Den nominerades även till en Golden Globe för Bästa miniserie eller TV-film.

The Dollmaker finns tyvärr inte att streama i dagsläget. Däremot finns den tillgänglig som import-DVD på Amazon.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL