Avatar

James Cameron: "Har du inte sett Avatar på bio så har du inte sett den"

Fredrik Edström
18 september 2022 kl. 20:09

Teamet bakom Avatar tar med oss bakom kulisserna i denna exklusiva presskonferens!

"Avatar" möter snart publikens jubel på bio igen för en nyrelease. Den 23 september är det dags att återbesöka Pandora och Filmtopp har närvarat på presskonferens där filmens kreatörer berättar om hur filmen tog form och minnen kring skapandet.

1994 författade Hollywood-giganten James Cameron ett första utkast till vad som skulle bli Avatar. Manuskriptet var 80 sidor långt och tanken var att projektet skulle påbörjas direkt efter Titanic, med en planerad release 1999. Det visade sig emellertid omöjligt. Avatar var en högteknologisk best som krävde att tekniken skulle färdas några ljusår framåt i tiden. Det räckte inte längre med kvicksilverfärgade robotar eller enorma flaggskepp för Camerons epos - nej, det skulle dröja tio år av intensivt dator-trimmande innan Pandora tog form. 2009 mötte vi planeten på våra biografer och James Cameron höll sin vana trogen och stöpte om en hel filmvärld. 

Resten är historia. Filmen har i runda slängar dragit in 2,8 miljarder dollar och uppföljaren, Avatar: The Way of the Water, äntrar snart cineasters svältfödda själar världen över. Dock ska vi först erbjudas ett återbesök på Pandora. Avatar återvänder till vita duken den 23 september under en begränsad tid och Disney har bjudit in filmvärldens journalistkår till en extravagant presskonferens där filmens kreativa stall minns och reflekterar kring skapandet av första filmen. Filmtopp närvarade naturligtvis när inga mindre än regissören James Cameron och filmens skådespelare Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez och Stephen Lang mötte kårens nyfikenhet. 

Avatar
Foto: Disney

Filmens producent Jon Landau modererar samtalet och den inledande frågan blev givetvis varför filmen förtjänar att möta publiken på bio igen. Cameron svarar:

– Det har gått tolv år sedan filmens release och vi skapade filmen med biografer och 3D-teknik i åtanke. Nu har vi remastrat den i 4K, HDR och vissa sekvenser med 48 bilder i sekunden. Avatar ser bättre ut nu än någonsin, ännu bättre än vid sin ursprungliga release. Det finns en hel generation med yngre filmfans som streamat filmen men har man inte sett den på bio så har man inte sett den på det vis vi filmskapare hade i åtanke. Vi slutförde nyligen mastering-processen och även om det är omöjligt att säga detta med någon sorts ödmjukhet så såg filmen överraskande bra ut fortfarande och vi ser fram emot att kunna dela den upplevelsen med publiken som aldrig sett Avatar på bio.

Landau vänder sig sedan till casten som sitter uppradade på stolar och ser så där oförskämt peppa ut på att få lyfta på locket och dela med sig av sina favoritminnen från inspelningen. Först ut berättar Sam Worthington om sina initiala tankar kring filmens skapande:

– När jag först läste manuset och såg att det skulle finnas flytande berg och "Thanators" så tänkte jag "jag fattar inte vad den här karln snackar om" (Cameron) och allra minst hur det faktiskt ska kunna göras. Annars är mitt starkaste minne när vi befinner oss i Volume (inspelningsboxen där scenerna skapas) och hur lekfullt allt kändes. Vi lekte fram filmen. Jim kunde säga "okej, jag kommer bygga ihop något som får symbolisera det flytande berget och jag vill att du hoppar nedför det. Sedan kommer ett gäng snubbar anfall dig och springa mot dig, som förvandlas till Viperwolves" senare. Så jag kände mig som ett barn i en lekpark som bara fick gå loss. Jag nöp mig i armarna upprepade tillfällen för det det kändes inte som att det någonsin skulle bli en film av vårt skojande.

Sigourney Weaver fyller i med att berätta om sina minnen från inspelningen:

– Mitt starkaste minne är den första inspelningsdagen i Volume. Där stod jag i min capture-dräkt och skulle gestalta Dr. Grace Augustines Avatar för första gången. Bredvid mig fanns en skärm där jag kunde se en sorts grov, sketch-version av hur karaktären skulle se ut i den färdiga filmen.  Med andra ord såg jag min karaktärs tre meter långa avatar, klädd i linne, i denna fantastiska djungel-värld och detta gjorde mig förväntansfull. Tänk att vi, i den här lilla inspelningsboxen, lyckats skapa en så fantastisk värld. Det blev tydligt för mig att det enda sättet att se Avatar var på bio och i 3D. Det insåg jag där och då. 

Zoe Saldanas första minne tar ett mer personligt avstamp:

– Jag kan inte glömma telefonsamtalet jag fick när Jim Cameron berättade "jag vill att du ska spela Neytiri". Jag stod och bytte blöja på mitt syskonbarn och det vill jag ena att jag har aldrig haft så trevligt under ett blöjbyte förut. Jag fylldes av tankar av pepp och tacksamhet. Jag skulle arbeta med min idol, skaparen av Sarah Connor och Ellen Ripley. Sedan slog det mig: jag måste börja träna! Neytiri skjuter med pilbåge, kan kampsport och klättrar i träd liksom. Jag ville påbörja träningen, men hade ingen aning om vart jag skulle börja. 

Landau ger sedan Michelle Rodriguez chansen att berätta hur hennes minnesbild av inspelningen ser ut:

– Mina perspektiv vidgades när jag jobbade med Jim Cameron, särskilt min syn på ledarskap. Nej betyder inte nej för mig längre, det betyder bara att jag behöver jobba hårdare för att ta mig an ett problem. Bara att vara på inspelningsplatsen och se hur han inspirerade alla, oavsett avdelning, till att göra sitt yttersta. Det var en otrolig upplevelse. Och när saker och ting inte höll måttet fanns alltid känslan av att vårt kreativa team kunde fixa det. Jag insåg att jag var en del av något extraordinärt, något som världen aldrig tidigare skådat, och varenda dag kändes så. 

Stephen Lang fyller på minnesbanken och fokuserar på James Camerons arbete med ensemblen:

– Jag och Jim arbetade på en speciellt sätt. Jag minns scenen "you're not in Kansas anymore" och att Jim tillät och uppmuntrade mig att improvisera så mycket jag ville och så mycket jag kände att jag behövde. Han gav mig auktoritet över scenen och över gruppen. Det var väldigt generöst och väldigt smart eftersom han är positionerad över mig, han är ju regissören, men han gav mig mycket tilltro och tillit och det här sättet att arbeta färgade även av sig på uppföljarna senare.

Fokus på intervjun skiftade sedan från minnenas allé till vilket sorts inflytande "Avatar" givit såväl publik som filmindustrin. James Cameron fick frågan om varför han tror att filmen kommer få ett varmt gensvar från publiken även under denna nypremiär:

– Jag tror filmen lyckades ta oss bort från våra vardagliga problem, politisk osämja och det kaos som kan vara det verkliga livet. Istället fick vi följa med till en annan plats där det absolut finns konflikter och mycket står på spel, men allt sker genom ett filter av fantasy och science fiction. Jag tror publiken upplevde en sorts enighet oavsett om du är från Kina, Japan, Europa eller Nordamerika. Sen tror jag att filmteknikerna, eftersom vi använde så många olika filmiska tekniker som tog åratal att lista ut, gjorde att folk till slut slutade undra hur det var gjort och bara tillät sig att flyta in i den här världen. 

Cameron fortsätter sedan att djupdyka i ett av filmens starkaste teman: människans relation till naturen:

– Som barn har vi ett starkt band till naturen. Vi älskar djur och natur, men när våra liv fortskrider så tappar vi den kontakten. Jag tror att samhället i det stora hela lider av lite natur-brist och jag tror att filmen lyckas återintroducera lite av den här barnsliga lusten för naturens komplexitet. 

Nu är det dags för pressen att ställa sina frågor till ensemblen och till Cameron. Den första frågan, hur pass väl visste du hur din datoranimerade karaktär skulle se ut, riktas till Sigourney Weaver :

– Faktum är att jag hade ganska bra koll på hur hennes Avatar skulle se ut och hur jag skulle spela henne, däremot hade jag inte helt satt hennes mänskliga del än. Min karaktär är från jorden, men detta är inte hennes planet. Som skådespelare är det en bra grund för att hitta utmaningar i din gestaltning. Och när du spelar in en film med James Cameron tar utmaningarna aldrig slut. Du kan aldrig tänka "åh, vad skönt, mitt arbete är klart" utan enbart "Nu är den här vågen av utmaningar färdig, dags att förbereda mig för nästa våg". 

Avatar
Foto: Disney

Härnäst får Zoe Saldana frågan hur inspelningen av Avatar förändrade henne som skådespelare:

– Att vara en del av Avatar gav mig många möjligheter och som en konstnär som älskar berättandets konst på ett kompromisslöst sätt så gav inspelningen mig hungern att gräva djupare. Men Avatar lärde mig även hur viktigt det är att skapa din karaktärs ursprung och historik. För att att förstå var din karaktär befinner sig så måste du veta vart hen har varit. Att arbeta med Jim lärde mig även att våga försöka. Han sa många gånger "det går inte att göra misstag". Vi testar olika metoder och uttryck och fungerar det inte så har i i alla fall prövat och konstaterat att det inte fungerade.

Stephen Langs antagonist blev hatad av en hel filmvärld, men även väldigt omfamnad. Lang får frågan hur det känns att spela en karaktär som väcker så starka känslor:

– Det har till viss del överraskat mig. Hans funktion i manus är att vara skurk och just den informationen är inte speciellt hjälpsam för mig som gestaltar honom. Det relevanta för mig blir istället att hitta de egenskaper som gett honom den positionen som han har. Vi vet att han är en väldigt respektingivande överste och jag tror att karaktären inspirerar folk till att vara lojala. Jag tror att han anser ha ett mod som ingen ifrågasätter och en rad andra positiva kvalitéer. Han råkar bara ha ett litet huvudbry med just den här planeten. 

Att Avatar trollband sin publik med sin banbrytande teknologi har redan fastslagits men hur reagerade ensemblen när dom för första gången fick se sig själva som enorma, blåa rymdvarelser? Sam Worthington berättar:

– Alltså, det är ju jag. Jim lovade oss hela tiden att det skulle se ut som oss, fast enorma och blåa. Han beskrev tekniken som nästa generations make-up, men jag var i början skeptisk. Skulle mina subtila val som skådespelare verkligen nå ut genom tekniken? Men det var verkligen vi där under. Varenda detalj, varenda por. Jim Cameron höll sitt löfte. 

Avatar
Foto: Disney

Avslutningsvis ges ensemblen en chans att reflektera kring vad de är mest stolta över med filmen. Michelle Rodriguez inleder: 

– Jag känner att Jims beslut att berätta Avatars historia även är ett beslut att visa ömhet och respekt för livet självt. Jag är enormt stolt över att ha varit en del av det, för det görs inte tillräckligt. Jim kom och hällde vatten på en öken och att budskapet nådde ut till så många och fick sådant genomslag säger en del.

Weaver fortsätter:

– Jim är en vetenskapsman och det ämnet är kanske den största kärlek han har. Därför är jag stolt över att ha fått gestalta en forskare, en kvinnlig forskare, med hela Avatars universum, natur och djurliv att få utforska och inte minst språket Na'vi. Och om jag kan inspirera fler flickor att bli vetenskapsmän, istället för att börja röka (skratt), så har jag lyckats gottgöra en del. 

Cameron avrundar presskonferensen med att öppna sitt hjärta och berätta vad han är mest stolt över med Avatar:

– Så här med 12 år i backspegeln så är jag mest stolt över teamet. Det finns så många nivåer av skönhet som våra designers, konstnärer och set-byggare lyckades med. Varenda litet grässtrå som skapades, den fantastiska världen och alla varelser i den. All skönhet som skapades var fantastisk, även när den skönheten var lite otäck. Sedan har vi den mänskliga skönheten som ensemblen lyckades förmedla. Jag ser tillbaka på allas arbete med stor tacksamhet och det var just därför jag så envist författade en massa fler Avatar-filmer, jag vill bara fortsätta arbeta med den här familjen.

Dessa ord avslutar presskonferensen för Avatars nysläpp på bio. Avatar kan du se igen den 23 september.

NÄSTA ARTIKEL