Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Den blomstertid nu kommer

Intervju: Olle Tholén – Producent till ”Den blomstertid nu kommer”

Eric Diedrichs | Intervju
18 juni 2018
Eric Diedrichs | Intervju
18 juni 2018

"Vi har alltid älskat att göra film som tar tag i folk."

Poster till Den blomstertid nu kommer

Crazy Pictures är filmkollektivet från Norrköping som hittills mest är känt för sina kortfilmer. Nu har företaget tagit klivet in i långfilmsbranchen med ”Den blomstertid nu kommer”, som beskrivs som en dramatisk thriller där Sverige och våra svenska ideal sätts på spel.

För tio år sedan startade Crazy Pictures i Norrköping. Till en början var det lilla filmkollektivet känt för humoristiska kortfilmer, men enligt producent Olle Tholén fanns det alltid en vilja att göra en långfilm.

– Jag minns våra första möten i vårt konferensrum. Vi var 20 år gamla och sa att vi ska göra en långfilm men först måste vi få leka lite.

I över sex år har studion arbetat med filmen som främst spelades in på den svenska landsbygden under 100 dagar.

– Vi började hela projektet med att fråga vår publik om de ville se den. Sedan gjorde vi en pilot, vi la upp på Kickstarter och slog alla svenska långfilmsrekord i crowdfounding. Det fick sedan resten av filmbranschen att haka på.

Vad handlar ”Den blomstertid nu kommer” om?

– Om en kille som heter Alex. Hans liv och relation till en person han tycker mycket om och även sin pappa. När den här attacken på Sverige sker tvingas han att göra upp med den och samtidigt reda ut ouppklarade relationer. Vi har velat ta allt det där som vi alla förknippar med svenskhet. Skolavslutning, tradition och bygga upp det så vackert som möjligt, och sedan förstöra allt.

Då är titeln ganska väl utvald?

– I trailerns syns en midsommarstång, röda hus med vita knutar, ett flyglarm hörs som vi alla känner igen och en Volvo från 80-talet, allt för att på något sätt knyta an till något extremt svenskt. Det har verkligen varit ett medvetet val. Att göra det svenskare än någonsin men att göra en film som känns osvensk.

Målet har enligt Olle Tholén aldrig varit att bara göra en renodlad katastroffilm, utan snarare att skapa något som aldrig har gjorts förut i Sverige.

– Vi har alltid älskat att göra film som på något sätt tar tag i folk, om det så är humor eller spektakulära effekter. Vi har alltid gillat att ”tweaka” till det, som en slags ratt som alltid ska stå på max. Mycket av drivkraften var att det här inte har gjorts tidigare, och att detta skulle vi själva vilja se på film. Där växte tanken fram om ett relationsdrama under ett Sverige under attack.

Trots att Crazy Pictures kortfilmer för det mesta har bestått av humor har det alltid funnits inbakade budskap.

– Sista månaden har varit extremt intressant för att folk direkt placerar filmen inom katastrofgenren trots att vi aldrig har sagt att den är det. Vi har gjort en thriller där vi velat utsätta Sverige för vad andra människor som kanske flyr hit har varit med om. Det har inte varit drivkraften men det är en spännande ingrediens och viktigt att tänka på.

Den blomstertid nu kommer
Foto: SF Studios

Den 18:e juni är det galapremiär i Norrköping och den 20:e premiär i Stockholm samtidigt som den släppts i hela landet.

– Den blomstertid nu kommer har redan sålts till över 15 olika länder utomlands. Det är väldigt unikt, och har nog aldrig hänt tidigare att en film som inte bygger på en bok, säljs till 15 länder bara på en trailer. Det visar också att folk är lite nyfikna på den här typen av film.

Vad hoppas ni då att publiken ska ta med sig från ”Den blomstertid nu kommer”?

– Jag hoppas att de ska lämna biografen och kanske ringa någon som de inte pratat med på länge och säga något som borde sägas innan det är försent. Filmens ”taggline” är ”vi trodde aldrig att det skulle hända oss”. Och det tycker vi ramar in filmens budskap bra. Vi måste uppskatta det vi har.

"Den blomstertid nu kommer" har premiär den 20 juni. För mer om svensk film, se vår samlingssida.