Intervju med Sandra Redlaff från SVT:s 'Innan vi dör'

Intervju med Sandra Redlaff från SVT:s Innan vi dör

Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 15:08 | Publicerad 12 februari 2017 kl. 15:00

Sandra Redlaff är högaktuell i SVT:s nya thrillersatsning Innan vi dör. Nu kan du lära känna skådespelerskan bakom maffiadottern här på Filmtopp!

Sandra Redlaff växte upp i Kristianstad och har så länge hon kan minnas känt dragningskraften till det kreativa livet på scen och framför kameran. När det var dags att välja gymnasium valdes givetvis teaterlinjen och hon fortsatte därefter sin utbildning vid Skara Skolscen och Teaterhögskolan i Malmö. Sandra har sedan dess medverkat i ett flertal större teateruppsättningar och musikaler runt om i landet. Under 2016 kunde du se henne i André Hedetofts och Andreas Climents långfilm, Bieffekterna. Innan vi dör är heller inte första gången Sandra har dykt upp i en SVT-satsning, redan 2015 spelade hon mot Rolf Lassgård Den fjärde mannen och senare samma år dök hon även upp i två avsnitt i den brittiska Wallander-serien.

I Innan vi dör spelar Sandra en av seriens mest intressanta sidokaraktärer, Blanka Mimicas. Hon är dottern och systern i en familj vars efternamn ingjuter respekt och rädsla i de hårdaste brottslingar spridda över Europa. I Sverige känner däremot polisen ännu inte till den kroatiska maffiafamiljen eftersom Blankas bror Davos (Alexej Manvelov) har byggt upp en legitim front med en kroatisk restaurang där de alla arbetar.

Stefan (Peshang Rad) håller på att arbeta sig upp inom familjen till en allt viktigare roll och är Blankas notoriskt impulsiva samt kontrollerande pojkvän. In i mixen kastas Christian (Adam Pålsson) som har lärt känna Stefan i fängelset och fått ett jobb som diskare i köket på den kroatiska restaurangen. Petter (Christian Hillborg) från MC-gänget Mobsters, poliserna Hanna (Marie Richardsson) och Björn (Magnus Krepper) sugs alla in i en historia som för varje avsnitt självsäkert växer i storlek och styrka. Innan vi dör är utan tvekan en av SVT:s bästa kriminalsatsningar någonsin.

Om du skulle beskriva Blankavem är hon enligt dig?

– En stark och uthållig kvinna, en överlevare. Hon vet sin plats i familjen och vad som förväntas av henne även om hon inte nödvändigtvis håller med jämt. Hon biter avvaktande ihop och bidar sin tid. Att hon har valt att plugga juridik, är det för sin egen skull med ett eventuellt hopp om framtiden eller gör hon det det för familjens? Min tolkning är att hon vill att familjen ska tro att hon gör det för dem, men att hon egentligen vill göra det för sig själv. 

Likt Blanka har Sandra vuxit upp i Sverige med en familj från en annan kultur och de delar en kluven känsla över var hon hör hemma. Sandras föräldrar är från Polen och hon berättar att det inte råder någon tvekan om att det finns flera kulturella skillnader mellan Sverige och Polen – tempo, temperament och atmosfär för att nämna några. Sandra talar flytande polska men känner inte att hon hör hemma i Polen. Hon känner sig svensk men upplever ändå inte alltid att hon hör hemma här. Blankas situation som kroatisk maffiadotter i Sverige är givetvis mer tillspetsad, men Sandra förklarar hur sitt eget liv har givit henne mycket gratis i förberedelserna inför rollen.

– Mycket kommer helt naturligt. Som när Mimica-familjen sitter och äter tillsammans behöver jag inte läsa på för att kunna leva mig in i scenen utan det sker i stunden på ren intuition. Sen har det varit jätteroligt att få arbeta med Malgorzata Pieczynska som spelar min mamma (Dubravka Mimica). Jag har sett henne på polsk TV i massor av serier under flera års tid, hemma hos min egen mamma. Vi har mellan scenerna gått runt och pratat en massa polska med varandra och jag har verkligen haft en underbar tid med henne.  

Blankas förhållande med Stefan är minst sagt komplicerat. Vi har under ett av de tidigare avsnitten fått veta att han har en kula med hennes namn på. Han är impulsiv, instabil och har åtminstone vid ett tillfälle slagit henne. Borde inte hon som genom blodsband är en äkta del av Mimicas-familjen ha övertaget i förhållandet?

– Det borde hon ha, men Stefan är starkt knuten till familjen och delar det kroatiska arvet. I senaste [fjärde] avsnittet när Dubravka pratar med Christian, kan man se hur hon och familjen ser på svenskar och andra utanför den egna kretsen. Men jag tänkte samma sak när jag läste manuset, varför säger hon inte ifrån?  I Blankas fall tror jag inte att hon ser sig själv som ett offer, hon spänner sina käkar och knyter näven i fickan medan hon inväntar rätt läge. Hennes band till familjen och de planer som smids behöver till viss del fortfarande innefatta Stefan... Hittills har hon nog inte sett honom som ett hot hon är redo att handskas med än. Hon spelar spelet och tänker långsiktigt, allt har sin tid.

Samtliga Innan vi dör-avsnitt har avslutats med saftiga cliffhangers utöver de vanliga och Sandras karaktär var högst delaktig i den senaste avslutningen. Rädslan över att sitta nedsjunken i soffan efter säsongsfinalen med en riktigt saftig cliffhanger och en obestämd väntetid på fortsättningen får mig därför att söka svar på frågan; avslutas säsongen med en cliffhanger? Sandra lyckas skickligt slingra sig undan att svara på frågan hur jag än ställer den – inga spoilers här inte! Vi får helt enkelt hoppas att antalet tittare håller i sig så en andra säsong får se dagens ljus.

Vi på Filmtopp är tacksamma för att Sandra tog sig tid att svara på våra frågor och hoppas att den avslutande halvan av "Innan vi dör" lyckas knyta ihop den hittills perfekt genomförda första säsongen. Sandra har flera nya projekt på gång, men de har ännu inte nått fram till det stadium i produktionen där hon får tala om dem officiellt. Det råder däremot ingen tvekan om att Sandra Redlaff är ett namn att lägga på minnet – hon har stigit in rampljuset och är här för att stanna!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL