Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Intervju: Matias Varela (Narcos säsong 3)

Intervju: Matias Varela (Narcos säsong 3)

Axel Diedrichs | Intervju
31 augusti 2017
Axel Diedrichs | Intervju
31 augusti 2017

Filmtopp har intervjuat Sveriges stigande internationella stjärnskott Matias Varela – med fokus på Narcos säsong 3

I en omfattande exklusiv intervju har Filmtopp pratat med det svenska stjärnskottet Matias Varela om karriären på hemmaplan såväl som i Colombia och Hollywood.

Matias Varela i Snabba Cash
Matias Varela i "Snabba Cash II". Tre Vänner Produktions AB.

I en omfattande exklusiv intervju har Filmtopp pratat med det svenska stjärnskottet Matias Varela om karriären på hemmaplan såväl som i Colombia och Hollywood. Del 1 av intervjun publicerades i samband med premiären av "Assassin's Creed", där Matias spelade mot Hollywoodstjärnorna Michael Fassbender och Marion Cotillard. I denna del kommer vi främst att fokusera på Matias nya fjäder i hatten – en bärande roll i Netflix hyllade knarkdrama "Narcos".

I "Narcos", serien som skildrar knarkkungen Pablo Escobars uppgång och fall, spelar Varela den lojale knarksoldaten Jorge Salcedo, en familjeman som vill lämna den illegala världen bakom sig. Problemet ligger i att hans boss, Michael Rodriguez Orejuela (spelad av Fransisco Denis), inte låter honom lämna affärerna riktigt ännu, utan har mer smutsigt jobb åt honom i sin kartell. Men ju längre Salcedo stannar i knarkhandeln, desto mer räds han sin fru och barns säkerhet.

Matias är inte på något sätt novis när det kommer till att göra thrillers och kriminalare. Vi har tidigare sett honom i produktioner som Arne Dahl-serien, remaken av Point Break och Snabba Cash-filmerna. "Jag trivs bra i denna genre, den är underhållande att jobba i. Sen kan jag ibland sakna andra skådespelaruppdrag, men jag har roligt med det jag gör", säger Varela om sin karriär. "Nu när jag reser runt och gör film internationellt finns det en utmaning i att skådespela på andra språk."

Än så länge har det blivit actionfilmer i Hollywood, men Varela är inte orolig för att hamna i något fack. "Det är så nytt allting och det är egentligen först med 'Narcos' som jag gör min första bärande roll med mycket text och ansvar rent skådespelarmässigt."

"Jag blir alltid glad när jag får höra att jag får en roll, men när jag fick höra om Narcos var det en annan känsla", berättar Matias om beskedet om hans roll i TV-serien. "Det är inte rätt ord, men på något märkligt sätt fanns det en känsla av rättvisa. Ett 'äntligen'. Det var samma sak med Snabba Cash. Jag kände att det var exakt den rollen jag behövde om jag någonsin skulle få chansen att visa vad jag går för och bygga en karriär i yrket jag har drömt om att ha."

"Det fanns dagar när jag tänkte 'shit, vad är det vi gör?'"

Matias pratar om det berömda "Game of Thrones"-avsnittet "Battle of the Bastards", som innehöll komplicerade tagningar, och refererar till dagar under "Narcos"-inspelningen. "Det fanns dagar när jag tänkte 'shit, vad är det vi gör?', med tagningar som började i ett rum och slutade på nån bakgård nånstans. Jag måste ge Narcos-teamet cred för att vi fått spela genom hela scenerna och inte brutit tagningarna hela tiden för att byta vinklar. Vi har gjort tagningar som har varit över sju minuter långa och teamet ska ha all cred som fått det att funka, minsta lilla feldetalj hade kunnat förstöra allt".

Gick en inspelning någonsin snett?

– Ja, eftersom vi spelar in där vi spelar in, i Columbia. Du är på en plats där det finns mindre struktur. Det är mycket som kan knasa, exempelvis infrastrukturen. Folk gör sig tyvärr illa.

Matias går in på hur han kände att colombianer är delade i två läger kring uppmärksamheten av "Narcos". "Jag upplevde att vissa tycker att det är skithäftigt att det kommer multinationella produktionsbolag och gör allt från Narcos till långfilm. Samtidigt tror jag att de är trötta på att framställas som, ja, kokainlandet. De håller på att försöka få ordning på sig efter femtio år av inbördeskrig. När man är där känns det som ett land i förändring."

Är colombianerna rädda att Narcos ska förstöra "det nya Colombia"?

– Det vet jag inte. Det känns helt ärligt som att de är så upptagna med verkligheten att de inte har tid att bry sig alldeles för mycket om en TV-serie.

När vi går in på att historier mer och mer berättas ur skurkas perspektiv kommer vi överens om att Snabba Cash är så pass lyckad just eftersom vi lider med samtliga karaktärer. Matias flaggar för att vi kan förvänta oss liknande i Narcos säsong 3. "Jag tror faktiskt att vi kommer att fånga ännu starkare empati hos tittaren än vad Narcos tidigare har gjort."

Under inspelningsperioden har Matias fått förståelse för seriens storhet, att det är häftigt att folk i länder som Indien, Pakistan och Filippinerna kan se serien. Men när det kommer till "Narcos" tittarsiffror har han inget konkret att dela med sig av. "Det är det ingen som vet. Netflix går inte ut med sånt och behöver heller inte gör det i den värld de rör sig i, internetvärlden. Så vitt jag har förstått är "Narcos" en av de absolut största serierna i världen. Men jag tror inte att nån förutom mina chefer på Netflix vet hur stora tittarsiffrorna är. De har nog en ganska lång lista innan de berättar om det för mig."

Seriens intensiva inspelningsperiod har inneburit intensiv inlärning av repliker, något som borde ses som något av en mardröm för dyslektikern Matias Varela. "Det funkar faktiskt bra och det får jag tacka min mamma för. Hon började öva på läsning med mig väldigt tidigt, så min dyslexi ställer inte till det särskilt mycket för mig. Men det går långsammare, så bland får jag skippa en biokväll för att stanna hemma och läsa på. Det tar nog dubbelt så lång tid för mig som för vissa andra."

"The martini shot"

I svensk filmindustri är det vanligt, kanske främst när man snackar manus, att det förekommer många begreppsförvirringar. Men för de utländska skaparna Matias har jobbat med är det inga konstigheter med det gemensamma yrkesspråket. "När vi slänger runt förkortningar som POV [point of view] i Sverige tramsar vi lite och försöker låta viktiga. Alla i de amerikanska teamen, och då menar jag alla, har stenkoll på lingot. De slänger sig med termer hela tiden... "This is the martini-shot!" och då vet alla att det är sista tagningen, för efteråt drar vi och dricker martini."

Det gemensamma yrkesspråket gäller inte bara förkortningar. Det finns ännu ett lager i det, menar Matias som under "Narcos" har jobbat med flera olika regissörer.

– Att förhålla sig till regibyten är ganska svårt som skådespelare, men regissörerna här har varit väldigt bra. De vet att Narcos är speciellt och att det kommer att hända grejer du inte kan förbereda dig på. Du kunde inte veta att den där tuppen i hönsgården skulle börja gala, eller att det skulle lukta avföring på den eller den platsen. Men de här regissörerna är latinamerikaner och kändes väldigt unisona med var vi var nånstans.

Sett till den film och TV du älskar och att du själv har rötter i Latinamerika, känns det här projektet som ämnat för dig?

– Ja! Vi hade jäkligt kul och jag har aldrig jobbat så här nära med regissörer. Jag har haft flax också, för jag har fått jobba med ett fantastiskt manus.

Visst lever Matias drömmen, som menar att han jobbar på en av sina favoritserier. "Jag älskar främst HBO-serier, som Sopranos, Game of Thrones och Six Feet Under, men även just Narcos."

Lycka till med framtiden, Matias Varela!