Intervju: David Harbour (Stranger Things, Suicide Squad)

Intervju: David Harbour (Stranger Things, Suicide Squad)

Uppdaterad 09 december 2019 kl. 14:12 | Publicerad 08 augusti 2016 kl. 18:08

Exklusiv intervju med Sverigeaktuella David Harbour.

david telefon

For the international short version of this interview - press here.

David Harbour är måhända inte till sitt namn särskilt känd här i Sverige. Trots detta har han under de senaste tio åren varit aktuell med flera storfilmer och TV-serier. Även om du inte har lagt hans namn på minnet tidigare är chansen stor att du känner igen honom. Med roller mot Johnny Depp, Denzel Washington, Leonardo DiCaprio och Kate Winslet (för att nämna några) har han under åren bevisat att han klarar av att agera tillsammans med de bästa.

Filmtopp är därför stolta över att ha fått spendera 30 minuter tillsammans med David Harbour. Vid tiden för vår intervju är han Sverigeaktuell med den kritikerrosade Netflix-serien Stranger Things och superskurk-filmen Suicide Squad. Till en början kände jag stressen komma – skulle jag hinna ställa alla mina frågor? Tack och lov visar sig David vara oerhört trevlig och tillmötesgående.

Jonny Depp, Joel Edgerton och David Harbour i Black Mass (2015).
Johnny Depp, Joel Edgerton och David Harbour i Black Mass (2015).

Ett par dagar innan intervjun skadade sig David under ett framträdande på scen. Han spelade den grekiska mytologins störste hjälte, Akilles, som givit namn till uttrycket "akilleshäl". Under sitt framträdande kastade sig David fram och drog av sin hälsena (achilles tendon, på engelska). Han skämtar bort det hela med att han precis har börjat anamma skådespelarstilen "method acting". David berättar sedan att skadan, hur tråkig den än är, sluter en cirkel.

–  I början av min karriär provspelade jag för en teaterroll jag verkligen ville ha, men tyvärr gav de den till någon med mer erfarenhet. När det började dra ihop sig inför premiären bröt personen som hade fått rollen benet i en basketmatch och teatern undrade om jag kunde hoppa in. Det skulle visa sig vara en av mina viktigaste roller. Tack vare väldigt goda recensioner öppnades dörrar som innan hade varit stängda. Det där brutna benet förändrade mitt liv. Även om jag såklart tycker att det är tråkigt med min egen skada, så har min roll nu fyllts med en ung skådespelare som förhoppningsvis kan få samma skjuts i karriären som jag fick.

David Harbour as Chief Jim Hopper in Stranger Things. Photo: Netflix
David Harbour som Chief Jim Hopper i Stranger Things. Foto: Netflix

Stranger Things är en av de serier som kom från ingenstans och lyckades slå nästintill alla med häpnad. Netflix, som har tagit bingeätar-beteendet från köket till vardagsrummet med sin bingetittar-kultur, serverar oss Dufferbrödernas perfekt tillagade måltid av 80-talsnostalgi. Det är för sin roll som Chief Jim Hopper, en av de få vuxna huvudrollerna i seriens första säsong, som David äntligen slår stort på egen hand.

Hur fick du först höra talas om Stranger Things och vad fick du göra för att bli en del av serien?

– Jag hade bett min agent att hålla ett extra öga öppet efter en huvudroll på "den goda sidan". Innan "Stranger Things" hade jag ofta fått spela skurk eller korrupt polis. Tack och lov kom min agent över manuset för rollen som Chief Hopper och jag älskade honom från första stund. Jag var helt säker på att ALLA större skådepelare skulle stå på kö för att spela den här rollen och vågade knappt ens hoppas på att jag skulle få den. Vi spelade in några provscener och tillslut fick jag ett samtal där den goda nyheten presenterades – rollen var min.

David växte själv upp under 80-talet och han har tydliga minnen av hur han snavade över telefonsladden i köket där hans mamma satt och pratade med sina väninnor i telefon medan maten puttrade på spisen. Dufferbröderna (Matt och Ross Duffer), som är seriens skapare, har lyckats återskapa 80-talets känsla till punkt och pricka.

Läs också: Recension - Stranger Things (säsong 1)

Stranger Things har ännu inte officiellt förnyats med en ytterligare säsong, men hittills har ingen Netflix-serie blivit nedlagd redan efter debutsäsongen. Med det i åtanke, har du pratat med Dufferbröderna om vad vi kan förvänta oss av säsong två?

– Vi pratade en hel del om det medan vi höll på att avsluta säsong ett. Dufferbröderna hade till en börjat pratat om att göra den första säsongens åtta avsnitt och sedan hoppa fram i tiden och låta barnen vara i tjugoårsåldern när vi återser dem. Ungefär på samma sätt som Stephen King gjorde med "It". Jag tror däremot att Netflix, och alla andra runt serien, har övertygat bröderna om att tittarna har fallit för barnskådespelarna och skulle vilja följa dem i nästa säsong med. Vi kan förvänta oss att få återse många av karaktärerna från den första säsongen även i nästa.

fan art
Fan art av Stanger Things.

Angående din egen karaktär Chief Jim Hopper, hur kommer han att utvecklas i nästa säsong?

– Vi pratade en hel del om det också. Det hände en mycket under den första säsongsavslutningen. Hopper sätter sig i bilen med agenterna, han lämnar våfflorna i trädlådan i skogen och innan det har vi scenen med [Matthew] Modine. När jag sitter och röker cigaretten och tillslut avslöjar var Eleven befinner sig så klipps scenen av där. Det fanns egentligen mer att hämta som förklarar varför jag sätter mig i bilen senare i avsnittet. Tittarna får aldrig riktigt veta vad som sades i det där rummet. Det var fantastiskt att spela en så heroisk och godhjärtad roll, men både jag och Dufferbröderna ville lämna slutet mer tvetydigt. Vi vet inte riktigt om vi kan lita på Hopper, om han är Lando Calrissian eller Han Solo. Det är förhoppningsvis här vi ser Hoppers resa under nästa säsong. 

David berättar också varmt om hur mycket kärlek som har spridits av seriens fans. Folk hör av sig på sociala medier, de skapar konst kring seriens karaktärer, skriver fan-fiction och lägger upp YouTube-klipp. Två som har hört av sig direkt till Harbour har etsat sig fast särskilt nära hans hjärta. Den första var en person i mellanöstern, med helt andra politiska åsikter och värderingar än vad David själv har, som ville berätta att Hopper har fått honom att vilja bli en bättre människa. Den andra var en pappa som hörde av sig och berättade att sitt barn hade utropat att "Hopper var bäst, pappa!" efter att de hade tittat tillsammans.

Läs också: Intervju - Jeff Russo (Fargo, The Night Of)

Tidigare i sin karriär har det framförallt varit på teaterscenen som David har känt en sådan närhet till sin publik. Det är också därför han tidigare har sett sina film och TV-jobb som något att betala räkningarna med för att kunna göra det han verkligen har älskat att göra – stå på scen. För sitt arbete på scen har han belönats med en Tony-nominering. Efter Stranger Things känner han nu samma kärlek från TV-publiken och längtar efter att få arbeta på fler projekt inom film och TV.

joel kinnaman

Förra veckan gick "Suicide Squad" upp på svenska biograferi vilken David spelar Dexter Tolliver, en chef/politiker inom NSA som Viola Davis karaktär, Amanda Waller, vänder sig till för att få stöd till att skapa sin grupp av brottsbekämpande superskurkar. Harbour känner filmens regissör, David Ayer, sedan tidigare från inspelningen av End of Watch (2012) och de har pratat om att i en eventuell uppföljare låta Dexter Tolliver växa fram som en av skurkarna. I serietidningsversionen av Suicide Squad är Dexter på kollisionskurs med Rick Flag som i filmen spelas av Joel Kinnaman.

Läs också: Recension - Suicide Squad (2016)

– Ni kan vara stolta över hur Joel representerar Sverige! På bioduken är han en hårding, men privat är han hur trevlig och charmig som helst. Vi spelade in en scen tillsammans, som tyvärr klipptes bort i den slutgiltiga versionen av filmen. Jag kände till honom sedan tidigare från hans arbete med The Killing som en av mina vänner var en del av.

David och Denzel
David Harbour och Denzel Washington i The Equalizer (2014).

Efter att ha arbetat med flera framträdande skådespelare och regissörer genom åren finns det en som har gjort ett särskilt stort intryck. Under inspelningen av Antoine Fuquas The Equalizer (2014) fick David chansen att spela mot Denzel Washington. Han berättar att av alla han spelat mot så lärde han sig mest av att studera Denzel.

– När du står framför kameran så kommer det fram folk som arbetar med ljussättning, ljud och alla möjliga saker och visar var det är mest optimalt att stå. När någon sade att här får du bäst ljus Denzel, så klev han genast ut ur det. Han fick kameran att följa honom och allt kändes mer naturligt, han klarar av att visa väldigt mycket utan särskilt stor ansträngning. En äkta naturbegåvning.

Jag undrar sedan om han någonsin blivit lamslagen eller tvingats nypa sig själv under de första dagarnas inspelning mot någon skådespelare eller skådespelerska som han verkligen beundrat. Han förklarar att det avdramatiseras av att det trots allt är hans arbete och alla är där med ett gemensamt mål. Han blev däremot helt knäsvag när en av de främsta pokerspelarna i världen visade sig bo på samma hotell som han själv, samma sak gäller när det kommer till olika sportprofiler eftersom han kan beundra dessa stjärnor på ett helt annat sätt.

David, Kate, DiCaprio
Kathryn Hahn, Kate Winslet, David Harbour och Leonardo DiCaprio i Revolutionary Road (2008).

Avslutningsvis blickar vi framåt. Senare i år kommer David att dyka upp i Woody Allens första TV-serie. Det är i nuläget inte mycket som är känt kring serien mer än att det rör sig om en 30-minuter/avsnitt-komedi. Serien går fortfarande under namnet Untitled Woody Allen Project, med beräknad premiär någon gång i slutet av året.

– Det är en klassisk Woody Allen-komedi. Fantastiskt roligt och välskrivet! Jag dyker upp i det första avsnittet som gästskådespelare. Även om det bara är ett gästinspel så ville jag verkligen jobba med Woody. Nu kan jag bocka av det från min bucket-list!

Våra 30 minuter med David Harbour lider här mot sitt slut. För några veckor sedan satt jag och hänfördes av Stranger Things medan avsnitt efter avsnitt girigt betades av hos Netflix. Nu sitter jag här och nyper mig själv över faktumet att jag precis har fått tala med en av de personer som verkligen berört mig genom sitt arbete.

Du hittar flera av Davids filmer och serier genom svenska streamingsidor/appar. Jag föreslår att du börjar med "Stranger Things" hos Netflix!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL