Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Maklarna.

Intervju: Cecilia Frode om nya "Mäklarna"

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
08 maj 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
08 maj 2021

Efter 15 år kommer den älskade kultserien tillbaka.

Filmtopp har pratat med Cecilia Frode om den nya säsongen av "Mäklarna" och hur det var återvända till karaktären Vilma, femton år efter att originalserien slutade sändas.

Jag är knappast ensam om att hålla Mäklarna som en av de bästa serierna genom tiderna. Frågan är om det ens har gjorts en bättre komediserie på svensk mark – troligtvis inte. Nu, femton år senare, är det dags att återvända till Hagamäklarnas skandalösa byrå med Kaj och Vilma i spetsen (spelade av Kjell Bergqvist och Cecilia Frode i högform) och där den ständigt packade Mäklarorden Golden Brokers lurpassar bakom varje hörn.

Läs recensionen på Mäklarna säsong 3.

Som förra gången är det Ulf Malmros som står för manuset, och jag som har tjuvkikat på den nya säsongen, väntar med spänning på nya avsnitt. Cecilia Frode drar en lättnadens suck när jag berättar att jag även kommer att se om den nya säsongen i framtiden:

– Der är ett jättebra betyg, vad glad jag blir! Genom åren har det varit ett löpande band med människor som har kommit fram och frågat om det var jag som var med i Mäklarna och varför det inte kommer en ny säsong. Vilma är en väldigt rolig karaktär att göra, särskilt med all den positiva responsen man har fått under åren, säger Cecilia Frode.

Är det fortfarande folk som kommer fram och frågar om Mäklarna?

– Ja, kommer fram med små lappar eller skickar brev. När det beslutades att vi skulle filma en ny säsong med Discovery blev jag jätteglad. Men man behöver inte ha sett de gamla avsnitten för att uppskatta de nya. Historien går rakt in i de här stackars karaktärernas kamp om överlevnad.

Cecilia berättar hur det var att återgå till rollen Vilma efter så många år:

– Först var det lite läskigt men sen var det som en stor present att få göra samma karaktär just femton år senare. Vad har hänt sedan dess och vad ska vi göra med dem? Precis som förra gången var det jättehögt tempo under produktionen, men jag har blivit äldre och har ett annat förhållningssätt till inspelningsdagar. När vi gjorde de gamla avsnitten var det enormt körigt med långa dagar, både för mig och Kjell, och då är det tufft att ligga på topp varenda dag. Nu har jag femton år av mer erfarenhet så jag kunde njuta mer av inspelningen den här gången trots det höga tempot.

Under vårt samtal blir det också tydligt hur högt värde Cecilia sätter på att få arbeta med Kjell Bergqvist i samma roller igen.

– Mycket har hänt under denna tid och så står man där mittemot varandra igen, och ja, vi har blivit äldre båda två. Varenda gång vi har mött varandra under andra produktioner har vi snackat om en fortsättning på Mäklarna. Precis som det är ett kärt återseende att få se serien igen, var det ett kärt återseende att träffa arbetskamraten Kjell och prata om livet under lunchpauserna och coacha varandra under inspelningarna. Det här är vår stund på jorden och nu ses vi här igen.

Varför tror du att Mäklarna har blivit en sådan kultfavorit?

– Jag tror att många många av oss har både lite av Kaj och Vilma i sig. Att man spelar ett högre spel än vad man egentligen har täckning för med drömmen om att bli rik, men inte löper hela linan ut som de gör. jag tror också att det kan vara tröttsamt att bara se vackra människorna i vackra serier där de alltid lyckas. Det är som en tillrättalagd dröm, och det kan ju vara trevligt, men så ser man Mäklarna om ett gäng människor som försöker istället. Som när Kaj försöker få tillbaka sin fru, om man tar en klyschig bild av en man så är det väl ingen som skulle visa sig såsom han gör? Eller som Vilma, som är så fri, aningslös och glad. Och druttar rakt på ändan hela tiden. Det där hade lika gärna varit jag om jag hade vågat blåsa på.

Känner du igen dig själv i Kaj och Vilma?

– Oh, ja. Jag är ju aningslös, naiv och glad. Men jag är lika misstänksam. Jag kan känna igen mig hur Vilma är villig att prova allt, “det kan ju bara gå åt skogen, men vi tar det då”. Jag är egentligen en allvarlig person, tänker väldigt mycket, samtidigt har jag en motsatt sida som inte vill tänka igenom något utan bara vara glad och så springer man dum och glad rakt in i väggen. Så jag har absolut en del av Vilma i mig, och tack och lov för det. Annars skulle jag bara sitta här med mitt existentiella grubblande.

Om du skulle rekommendera en film eller en serie?

– Den tunna blå linjen måste man se, Björnstad är väldigt bra och så Josefin Bornebuschs Älska mig, som är jättefin.

Vi tackar Cecilia Frode för intervjun och önskar henne lycka till i framtida roller.

 

 

NÄSTA ARTIKEL