Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Intervju: Anthony Hopkins (Transformers)

Intervju: Anthony Hopkins (Transformers)

Sebastian Håkansson | Intervju
07 november 2017
Sebastian Håkansson | Intervju
07 november 2017

Anthony Hopkins pratar om Michael Bays senaste film "Transformers: The Last Knight"

Anthony Hopkins i Tranformers
Anthony Hopkins i Transformers: The Last Knight. Foto: Andrew Cooper - © 2017 Paramount Pictures.

Denna vecka släpps "Transformers: The Last Knight" på diverse digitala plattformar och fysiska format för hemmabruk. Filmserien har krönt stora framgångar och i den senaste filmen, som gick upp på bio i juni år, kunde vi återigen se Antony Hopkins i rollen som Sir Edmond Burton. I samband med att filmen nu finns tillgänglig i handel har vi på Filmtopp fått en intervju med den välrenommerade skådespelaren.

En av de mest respekterade och aktiva skådespelarna, Sir Anthony Hopkins, slog igenom 1968 vid sidan av Peter O’Toole och Katharine Hepburn i filmen The Lion in Winter. Genom sin långa karriär har Anthony Hopkins medverkat i otaligt många filmer och vunnit en Oscar 1992 för När lammen tystnar (totalt har det blivit 3 Oscarsnomineringar). På senare tid har vi sett honom i HBO:s Westworld, vid sidan av filmerna om Thor, där vi just nu kan se honom på bio i Thor: Ragnarok.

Vad var det som först fångade dig med Transformers?

– Michael Bay om jag ska vara ärlig. Vi möttes på ett hotell för frukost och jag minns hur han hade klart hela filmen i sitt huvud. Han hade redan designat den med sitt team. Jag menar, han vet allt det där med datorer och kan lägga ned timmar på att att få till en viss reflektion av ljus på stål, för att få det mer levande. Jag tänkte att detta skulle bli intressant. Han skickade mig sedan manuset och berättade hur han ville att jag skulle spela en man vid namn Sir Edmund Burton. Jag skrattade till, ”Sir Edmund”?  Han svarade, ”Ja, du är en riddare, en aristokrat” Så jag fick manuset och tyckte det var väldigt, väldigt bra.

Hur gick du vidare?

– Som jag alltid gör – man lär sig alla delar och repliker. Men jag vet en hel del om regissörer likt Michael Bay. Du förstår somliga har ett rykte om sig att vara hårda, men på ett bra sätt. Som Oliver Stone eller någon annan av de riktigt stora. De är hårda med vad de önskar och vill få fram. Därför måste skådespelaren vara förberedd. Önskar regissören att du skall improvisera, då ska du improvisera. Eller det motsatta. Vidare mötte jag sedan upp Mark Wahlberg och Laura Haddock i England och strax var vi på plats.

Första dagen på inspelningen, hur var den?

– Vi filmade ute vid ett stort lanthus. Michael kom fram och hälsade på mig. ”Hoppas-allt-står-bra-till-med-dig!” Han pratar extremt fort. Senare gick vi in där hela inspelningsteamet höll på att installera sig med Michael.”Kan jag få kalla dig Tony?” sa han, ” Javisst, du kan få kalla mig precis vad du vill.” Jag tror att han förstod väldigt snabbt att jag är en riktig lagspelare. Jag gör vad än regissören säger åt mig att göra, det är så han börja att lita på dig. Efter en tid började frågade jag honom om vi kanske kunde göra si eller så, och han hade inga problem med förslagen. Det är då du vet att man arbetar tillsammans som ett lag. Jag har aldrig ifrågasatt eller försökt ta över. En skådespelare som berättar hur regissören skall sköta sin regi, det är något jag avskyr. Eller som vill göra om allting. Sådant vill jag inte vara med om, det är egoismen i sin värsta form. Jag och Michael hade det bara roligt och trevligt.

Vad kan du berätta om din karaktär?

– Han är en engelsk Lord, en aristokrat vars släktträd sträcker sig över tusen år bakåt. Han tillhör en anrik familj med anor rakt ned till King Arthurs dagar. Han vet att de så kallade ”Transformers” kom från den tiden och att de nu vill ta över världen. Att det kommer komma ett krig mot människorna.

Hur står sig denna filmproduktionen jämfört med vad du gjort på senare tid?

– Detta är verkligen är riktigt stor film, den är enorm i sin produktion. Vi var vid Stonehenge, Blenheim Palace… till och med på Downing Street – det har aldrig skett tidigare. Jag tror faktiskt detta är en av de största produktionerna som jag har varit i. Det är en stor, stor film.

Hur var det att arbeta med Mark Wahlberg?

– Han är verkligen fantastisk, en utmärkt skådespelare. Även rätt tystlåten faktiskt. När inspelning startar är han förbered och gör sitt arbete väl. Han gillar även att improvisera och det gillar jag med. Helt ärligt, när du har ett bra manus och denna film har verkligen det, blir allt annat enkelt. Om en regissör inte vill att du skall improvisera för att manuset värdesätts för mycket, låt gå. Men en riktigt bra regissör har förmågan att säga, ”Okej, nu testar vi det här”, som hur det var när jag  jobbade med Woody Allen (You Will Meet a Tall Dark Stranger, 2010.) Han sa, ”Så nu gör vi om det på nytt twistar till det med lite improvisation”. Det är härligt att se människor avslappnade och trygga med vad de gör.

Största utmaningen med filmen?

– Verkligen ingen utmaning alls, det är aldrig någon utmaning. Min filosofi är att du inte ska ta allt så himla seriöst. Jag antar att man ska vara, vad kallar man det, ”cool” med jobbet.

Har du någon favorit i filmserien Transformers?

– Jag älskar de med Shia LeBeouf, speciellt den allra första eftersom jag inte hade några förväntningar. De andra med Mark Wahlberg med såklart. Jag har sett alla, men har svårt att välja ut bara en. Jag såg faktiskt om alla innan vi skulle starta inspelningar och tycker de är underbara.

Har du då någon favorit "Autobot*"?

Haha, nä egentligen inte. Men barnen brukade fråga mig det när vi var i London och filmade vid köpcentrumet nära Buckingham Palace. Alla dessa barn som ville ta bild med mig. De frågade mig: ”Känner du Bumblebee”? Jag svarade, ”Självklart, vi åt frukost i morse". Michael var snäll med barnen med. Han lät de ta sina bilder.

 * Autoboterna är den goda sidan av robotarna i Transformers-universumet. Den onda sidan kallas Decepticons.

 

Michael Bay är känd för att helst använda stunttrick framför CGI, bara det är möjligt. Vad tycker du om det?

– Jag älskar det. Jag minns när vi en dag åkte till The Mall t i en stuntbil tillsammans med en fantastisk amerikansk stuntförare. Han berättar för mig att vi kommer att köra i 120 kilometer i timmen genom Admiralty Arch, vilket var som att genom ett nålsöga med en raket. Och jag tänkte nåja, herregud, jag har haft ett bra liv... De börjar filma. Bilen ryter. Och kameran är på mig samtidigt som vi åker genom bågen. Och så gör vi det igen. Jag tänkte bara, snälla be inte om en tredje tagning, det är att utmana vår tur.

Så när vi ser din reaktion i den scenen är det inte skådespel?

– Nej, det är jag! Jag försökte att inte rycka till... det var galenskap.

 

Med det tackar vi på Filmtopp Anthony Hopkins för intervjun. "Transformers: The Last Knight" släpps denna vecka på diverse digitala format.

NÄSTA ARTIKEL