Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bild på Theo James och Rose Leslie från serien The Time Travelers Wife

Rose Leslie och Theo James om The Time Traveler's Wife

  • HBO
Jonathan Smeds | Intervju
16 maj 2022
Jonathan Smeds | Intervju
16 maj 2022

Spelar huvudrollerna Clare och Henry

Rose Leslie och Theo James är högaktuella med "The Time Traveler's Wife". Filmtopp har pratat med de båda skådespelarna, där de bland annat hyllar seriens skapare.

Rose Leslie känner vi bland annat igen från Game of Thrones, där hon spelade Ygritte och yttrade den nästan odödliga meningen ”You know nothing, Jon Snow”. Theo James har gjort sig känd tack vare sin roll som Tobias "Four" Eaton i The Divergent-filmerna. Tillsammans spelar de nu mot varandra i The Time Traveler's Wife, som Filmtopps recensent bland annat menar "är en fin kärlekshistoria med en komplexitet".

Serien är baserad på en roman med samma namn skriven av Audrey Niffenegger. Hennes bok blev en riktig bästsäljare och filmatiserades 2009. Rose Leslie hade varken läst boken eller sett filmen innan hon fick rollen som Clare. Och filmen finns fortfarande kvar på att-se-listan.

– Det var först när jag fick rollen som jag tyckte det var en bra idé att läsa boken. Men däremot har jag inte sett filmen, och det var inför inspelningen ett högst medvetet val. Jag ville inte fylla mitt huvud med olika variationer av Clare, utan hellre dra det mesta från manuset. Stephen [Moffatt, seriens skapare och manusförfattare] gjorde ett fantastiskt jobb med att anpassa serien efter romanen och hans ord var tillräckligt för att jag skulle kunna porträttera Clare utifrån hans version.

Rose Leslie och Theo James i "The Time Traveler´s Wife"
Rose Leslie och Theo James i "The Time Traveler´s Wife". Foto: HBO

Hyllar seriens skapare

Steven Moffat har tidigare arbetat på klassiska brittiska serier som Doctor Who och Sherlock. Han har i flera andra intervjuer berättat att The Time Traveler's Wife länge varit ett drömprojekt, och hans kollegor har definitivt märkt av engagemanget. Även Theo James väljer att rosa sin manusförfattare.

 – Steven är ju ett stort fan av boken och det är något som han har velat jobba med länge, vilket betyder att han har behandlat materialet väldigt väl. Han är trogen till dess berättelse men har samtidigt, med hjälp av hans speciella skrivstil och att jobba med tid som en aspekt, kunnat applicera sin egen magi på det hela. Så bokens DNA är där, men även tillagt material. Till exempel jobbade vi mer med två Henrys som träffar varandra. Vissa saker är tagna direkt från boken, men andra scener är helt och hållet Stevens idéer vilket skapade en bra dynamik av komedi och drama.

Gillade konceptet att spela sina karaktärer i flera olika åldrar

Ni porträtterar ju bägge två era karaktärer i flera olika åldrar. Hur var det? För det blir ju nästan lite som att era roller blir en annan roll inom samma karaktär.

– Ja, det är ju något som händer för oss alla egentligen, svarar Rose Leslie. Vi utvecklas genom livet och mognar, vilket sedan formar vår personlighet och hur vi reagerar på vissa situationer. Och det är såklart ett drag hos Clare som vi ser genom hennes alla åldrar. Men det var kul att porträttera den tonåriga versionen av henne och sedan den mer förankrade äldre versionen där hon har accepterat sin situation så gott hon kan. I den senare har hon dessutom en viss visdom som inte fanns där innan. Det var superbra! Jag har aldrig spelat en karaktär förut med så mycket räckvidd i dess liv innan, vilket var intressant att jobba med.

– Jag håller med, fyller Theo James in. Vi båda två behövde komma till insikt med att vi skulle spela olika versioner av oss själva men samtidigt ha i medvetandet att det är samma person. Men samtidigt måste de vara tillräckligt olika för att man ska känna att det inte är samma människa, för ditt 16-åriga jag är rejält annorlunda mot, säg, ditt 40-åriga jag. Och då menar jag inte bara fysiskt, utan också i förhållande till vilka val man gör och hur man reagerar på saker och ting. Så det var verkligen något vi behövde hålla ett öga på!

Med det tackar vi Theo James och Rose Leslie för pratstunden. Första avsnittet av "The Time Traveler's Wife" släpps i dag på HBO Max.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL