Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Intervju: Hugh Laurie om Avenue 5

Hugh Laurie om Avenue 5: "Vi gick för långt"

  • HBO
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
10 oktober 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
10 oktober 2022

House-stjärnan om nya säsongen av rymdserien

Rymdkomediserien "Avenue 5" återvänder till HBO Max med sin andra säsong. Inför premiären har Filmtopps Eric Diedrichs fått chansen att samtala med seriens stora stjärna, Hugh Laurie.

Filmtopp hade äran att intervjua Hugh Laurie, stjärnan många av oss kom att älska i House och som numera spelar huvudrollen i VEEP-skaparen Armando Iannuccis skruvade rymdkomedi Avenue 5

HBO-serien handlar om ett gäng bortskämda rymdturister, vars skepp hamnar ur kurs och sätter dem på en flerårig omväg för att kunna återvända till jorden. Avenue 5 hade premiär första gången i början av 2020 och är tillbaka nu i oktober med sin uppföljande säsong. 

Under intervjun öppnar Laurie bland annat upp om hur verkligheten redan börjat komma i kapp den framtidsvision som ligger till grund för handlingen och vilket av alla galna upptåg i serien som han själv anser är det mest urspårade.

"Jag tyckte vi gick för långt"

Filmtopps Eric Diedrichs riktade strålkastaren mot seriens skruvade ton och frågade vilken som är den mest absurda av alla idéer de tagit sig an under säsongernas gång. Laurie behövde inte tänka särskilt länge på frågan innan han lyfte fram det, bokstavligt talat, skitiga fjärde avsnitten från den första säsongen.

– Jag tyckte vi gick för långt med ringen av bajs runt skeppet, som tydligen skulle skydda det mot strålning. Men sen kom någon med en vetenskaplig förklaring om att det faktiskt hade kunnat fungera, berättar Laurie. 

Huvudrollsinnehavaren erkänner dock att han aldrig riktigt köpte idén helt och hållet, men betonar att inte ens det som är bevisat alltid känns trovärdigt för honom. 

– Det krävdes mycket övertalning för min del. Jag köpte det aldrig helt och hållet. Det roliga är att under alla år med House så trodde jag inte på de sakerna heller. Det var många av fallen som jag inte trodde på, men vi hade en rad läkare som sa att de kunde hända, i teorin. Varje fall hade antingen hänt eller kunde hända, berättar Laurie, som spelade rollen som Dr. Gregory House i åtta framgångsrika säsonger mellan 2004–2012.

Hugh Laurie och Zach Woods i Avenue 5
Hugh Laurie och Zach Woods i den andra säsongen av "Avenue 5". Foto: HBO.

"En manlig impuls att vilja penetrera rymden"

Samtalet om sanningshalten i Lauries hyllade serier ledde in på en diskussion om hur verkligheten har börjat komma ikapp världen som presenteras i Avenue 5, trots att de föreställt sig den som något som först skulle kunna existera om flera årtionden. 

Laurie betonar bland annat att det verkar finnas flera personer av samma karaktär som seriens Herman Judd (Josh Gad) – en excentrisk och i stor utsträckning narcissistisk mångmiljardär som ligger bakom rymdturismen i serien. 

– Vi spekulerar om var vetenskapen skulle kunna befinna sig om 30 år. Nu ser det ut att komma närmare, för vid det här laget har det funnits tre stycken Judd som har skickat raketer till rymden.

Det är ingen som nämns vid namn, men det är knappast någon vild gissning att påstå att Laurie syftar på herrar med bottenlösa bankkonton och rymdprojekt, som Jeff Bezos och Elon Musk.

– Det finns tydligen Judds överallt i världen. Vi trodde att vi uppfann honom, men det har visat sig att det finns dussintals sådana snubbar. Och de är generellt sett snubbar. Jag tror det är en manlig impuls att på något sätt vilja penetrera rymden med en gigantisk raket. Dra vilka slutsatser du vill av det, avslutar Laurie lite skämtsamt.

"Avenue 5" återvänder till HBO Max med sin andra säsong den 11 oktober. Serien är skapad av Armando Iannucci (Veep) och utöver Laurie och Gad har bland andra Zach Woods och Andy Buckley bärande roller i serien. Även svenske Adam Pålsson spelar en roll i serien.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL