Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Malin Åkerman och Eric Diedrichs

Exklusiv intervju med Malin Åkerman

Eric Diedrichs | Intervju
25 juli 2018
Eric Diedrichs | Intervju
25 juli 2018

Malin Åkerman om kärleken till komedin, arbetet som producent och drömrollen hon vill ge till sig själv.

Filmtopp har träffat den svenska stjärnan Malin Åkerman i anknytning till inspelningen av Tomas Ledin-filmen "En del av mitt hjärta". I intervjun tacklar vi ämnen som kärleken till komedin, psykologi, svengelska och Malins nya linje som producent.

Malin Åkerman och Eric Diedrichs.
Malin Åkerman och Eric Diedrichs. Foto: Filmtopp Media.

 

Solen skiner över Thorskogs slott där det hålls pressdag för Tomas Ledin-filmen En del av mitt hjärta, i vilken Malin Åkerman spelar popsångarens klassiska figur Sensuella Isabella. Musikalen är Åkermans första film på svensk mark och vi är glada över att få en exklusiv intervju med stjärnan vi känner igen från titlar som Billions, Rampage, The Heartbreak Kid, Rock of Ages och, givetvis, Watchmen.

Vi slår oss ner vid slottsdammen, som snart ska agera filmscen. Trädets långa grenar utgör en tacksam sköld från den brännande solen och runt omkring oss riggas det för fullt inför nästa tagning; ankor matas för att hålla sig nära de gula roddbåtarna, i vilka somriga kärlekspar sitter och väntar på att få börja dansa. Malin, klädd i mörka byxor, ljus blus och en randig beige kavaj, är minst lika karismatisk som hon är på vita duken. Det räcker att möta hennes leende för att hon ska börja dela med sig.

– Det är så himla kul att spela in här. Dagarna jag får gå upp och dansa och sjunga är magiska. Att sjunga på svenska är faktiskt lättare än att spela på svenska. Min svengelska fungerar liksom inte på film.

Utöver några smärre språkmissar är det inte mycket som skiljer filmarbetet åt från det amerikanska, som Malin är van vid.

– Det finns inga direkta kulturkrockar i arbetslivet. Inget som görs i Sverige som inte görs i Amerika. Jag vet att detta är en storfilm här, men det känns mer som en independentfilm i USA. Om något, är det lite lugnare och snällare.

När Malin var yngre ville hon bli psykolog. Intresset för psykologi sitter kvar och är användbart i filmarbetet med.

– För varje roll går man in i någon annans psyke och försöker förstå sin karaktär. Det är lite mer själviskt än att vara psykolog åt någon annan, det hjälper ju inte lika många. Men det är klart, det finns en del psykologi i skådespel och människan är fascinerande att försöka förstå sig på.

Hur ser Sensuella Isabellas psykologiska profil ut?

– Hon är rätt okej, skrattar Malin. Isabella har smitit iväg från sin lilla by, flyttat till Stockholm och blivit storstadstjej. Sen kommer hon tillbaka till hemorten och styr upp saker och ting där. Hon har bra självförtroende, men det finns en stor grej som har påverkat henne som människa, och det får man reda på i filmen. Allt som allt tycker jag att Isabella är självständig, samtidigt som hon får lära sig att det inte alltid går att gå raka vägen fram, utan ibland krävs det ett steg bakåt med.

Ensemblen i Tomas Ledin-filmen En del av mitt hjärta. Sitter på Thorskogs slotts trappa.
Delar av skådespelarensemblen och några av upphovsmännen bakom "En del av mitt hjärta". Foto: Filmtopp Media.

Du spelar nästan alltid ”den snygga tjejen". Känner du dig objektifierad av industrin?

– Ja och nej. Mycket sitter i utseendet, det är så man blir vald för vissa roller, men jag har också haft turen att göra en hel del komedi. Där får jag vara rolig och lite galen utan att spela på mitt utseende; en chans att lämna the box och och visa att man kan mer än att bara vara "the arm candy".

Malin berättar att det också är av den anledningen som hon har börjat producera egna projekt. Nu håller hon på med postproduktionen av komedin Friendsgiving, som hon både har huvudrollen i och samproducerar med Ben Stiller och Nicholas Weinstock.

– Nicky Weinstock byggde upp Bridesmaids och alla Judd Apatows filmer, han är helt fantastisk, och Ben Stiller spelade jag mot i The Heartbreak Kid. Det är kul att få komma tillbaka, full circle, till honom och jobba tillsammans på ett annat sätt.

Finns det någon rollkonflikt i att vara både producent och huvudrollsinnehavare? Du är inte rädd för att pilla sönder dina egna roller?

– Nej, det tycker jag inte. Det är som att ta på sig en annan hatt. När jag är på set och spelar in, släpper jag allt annat. Det går inte annars. Producentrollen är mer i själva pre- och postproduktionen. Efter en inspelningsdag har vi möten och ser över vad som behövs justeras. Som producent har jag mer kontroll på vad som händer och kan vara där för alla andra skådespelare om de har några frågor. Nu kan jag vara bron mellan skådespelare och producenter.

Nu när du producerar, vilken är drömrollen du vill ge till dig själv?

En lite köttigare roll, skrattar Malin. Jag vet inte riktigt vilken ännu, jag har en del böcker jag väger mellan. Gärna något mörkare, så man får komma in i psyket på någon mer komplicerad. Jag har ett manus som är väldigt häftigt med en riktig stark tjejroll, men jag kan tyvärr inte prata mer om det ännu. Vi får se om det blir av. Jag hoppas det.

Med det tackar vi Åkerman för pratstunden. Hoppas att hon hittar den där rollen hon letar efter, för visst vore det spännande att se henne utforska en mörkare och mer komplicerad karaktär. För mer läsning, se vår lista över årets bästa svenska filmer. Där finner du massor av tips.