Eva Röse: Resultatet är otroligt obehagligt

Eva Röse: "Resultatet är otroligt obehagligt"

Eric Diedrichs
11 oktober 2022 kl. 18:30

Vill klättra upp för Kebnekaise

Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med Eva Röse om nya säsongen av "Heder" och karriären i stort. Dessutom berättar skådespelerskan om ett nytt världsrekord.

Med titlar som Kopps (2003), De drabbade (2003), Storm (2005), Äkta människor (2012-2014), Maria Wern (2008-2021) och Heder (2019-2022) har Eva Rös blivit en av Sveriges mest populära skådespelare. Nu har hon precis avslutat en ny säsong av Heder, som denna gången kretsade kring ett fruktansvärt attentat. I en intervju med Filmtopp berättar hon hur det känns att gestalta en sådan scen.

– Man bar med sig det i kroppen. En väldigt stark upplevelse för de som var på plats, även om det bara var hittepå. För när du ska sätta dig in i en situation och den ser så verklig ut som den gör, så blir det rätt obehagligt som skådespelare. Jag tycker att vi lyckades få till resultatet otroligt obehagligt.

Heder
Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius, Anja Lundqvist och Eva Röse i "Heder". Foto: Viaplay.

"Vi bär på ett ansvar"

Vad har du mest sett fram emot att dela med dig av från den här säsongen?

– Jag tycker att vi tar den ett steg till. Det känns väldigt roligt att vi får fortsätta utveckla den här serien. Man gör en första säsong som blir bra och tackar för förtroendet. Sen gör man det bättre med säsong två, vi blir vassare och det blir mer skärpa. Nu med den tredje säsongen är vi totalt på bollen.

Det är unikt att ni lyckas vara så samtida och träffa rätt.

– Mammor, pappor, döttrar och pojkvänner hör av sig till oss via mejl, DM och brev, och berättar om saker de varit med om, så det känns som att vi bär på ett ansvar och en massa berättelser på axlarna. Vi kan inte förvalta eller göra dem rättvisa, men vi känner att vi har fått ett förtroende att berätta om situationer som väldigt många lever i. Även om det någonstans är underhållning vi sysslar med är det så otroligt tillfredsställande, vi alla fyra är så djupt engagerade i de här frågorna på riktigt. Vi kan sitta uppe om nätterna och dela artiklar, klipp och boktips med varandra. Alla kan inte bli politiker och då är det jäkligt tacksamt att vi kan använda vår lilla del av arenan till sånt som vi tycker är viktigt.

Eva Röse
Eva Röse. Foto: Axel Diedrichs/Filmtopp Media.

Verkligheten överträffar dikten

Att arbeta med den här typen av ämnen, berättar Eva, kan påverka en även i vardagen.

– Jag var på Tjejmilen i helgen och det tyckte jag givetvis var obehagligt för att vi ser hur sårbart vårt samhälle är. Vi ser efter Drottninggatan, Nice och Paris att det inte längre går att ha tanken om att saker och ting kan hända var som helst men inte här. Den tanken är rätt obehaglig. Jag som gjort så många deckare genom åren kunde skoja om att man såg sig över axeln när man gick på ett motionsspår, nu skrattar man inte åt det längre. Vi gör Heder utifrån det som hänt. Vi kan inte säga att saker är fiktion.

Det sorgliga är att inspirationen inte lär sina.

– Nej, jag vet. Det är det som är det jävliga, att verkligheten överträffar dikten hela tiden. Det är tyvärr en outsinlig källa till teman och ämnen att berätta om.

Med debuten i TV-filmen "Isas fläta" 1984 närmar sig nu Eva Röse en 40-årig filmkarriär. Hon berättar vad hon är mest stolt över utöver "Heder".

– Jag är stolt över Maria Wern och hur vi har utvecklat den. Den började som en fyradelarsserie och som sen exploderade i femton år och sextio länder. Nu är jag även med och skriver och regisserar.

– Jag är också väldigt stolt över att jag vågade ta steget över till att göra komedi, som jag tryckte bort i så många år. När jag var ung tänkte jag att jag behövde göra drama för att bli tagen på allvar. Det är tydligen inte alla som har lätt för humor och jag har det, så det ska väl användas då.

Vad händer med Maria Wern nu?

– Det händer väldigt dramatiska saker som kastar omkull hennes tillvaro en del.

Har du något fler guldkorn från din karriär som du vill lyfta fram?

– Jag är väldigt stolt över filmen Storm som vi gjorde med Måns Mårlind och Björn Stein. Den var banbrytande för sin tid och jag tycker att den fortfarande är cool. Också projekten jag gjort med Stefan Jarl, Underkastelsen och Innan vintern kommer. Han är en stor inspiratör. Det var ju inte så länge sedan men jag älskar Helt perfekt. Det var svinroligt att få göra den.

Eva Röse
Eva Röse. Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Media.

Har slagit världsrekord i Alperna

Utöver sina många filmer och serier visar Eva Röse på en rejält äventyrlig sida. När vi pratar om hennes bucket list är det inga arbetsprojekt som kommer på tal.

– Nu var jag med och gjorde ett världsrekord uppe på ett berg i Alperna. Världens längsta repteam bara med kvinnor upp på Breithorns topp. Det var väldigt coolt. Jag hade på min lista att jag skulle göra något sorts världsrekord, så nu är det klart. Jag skulle gärna vilja åka Transsibiriska järnvägen, och komma upp på Kebnekaise. Jag skulle vilja segla mer. Fler äventyr tack.

Känner du att du har möjlighet att göra det?

– Snart. Jag ska försöka vara lite mer ledig. Eller får jag skriv så att Heder utspelas i Buenos Aires. Eller Maria Wern på Lanzarote.

Förutom Heder som du är aktuell med, var har du för fler puckar i luften?

– Jag ska avsluta Maria Wern som vi filmar just nu. Sen är faktiskt tanken att jag ska vara ledig ett tag. För att prioritera mig själv och mina barn. Jag har tackat nej till en massa saker.

– Men sen vill jag och Vanna Rosenberg gärna utveckla våra gemensamma projekt. Jag håller också på med manus till en långfilm som jag arbetet jättelänge på. Det vore kul att kunna sätta sig ner med det mer. Jag älskar också teatern men har inte hunnit med den heller.

Med det tackar vi Eva Röse för pratstunden. "Heder" säsong tre går att se i sin helhet på Viaplay.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL