Svenska boken En helt vanlig familj blir serie på Netflix

En helt vanlig familj-skådespelaren om sin karaktär: ”Väldigt tacksam”

Oskar Gustavsson Klingenstierna
23 november 2023 kl. 16:11
ANNONS
ANNONS

Björn Bengtsson berättar om den nya serien

I den nya svenska Netflixserien ”En helt vanlig” möter vi en familj vars vardag vänds upp och ner. Filmtopps Oskar Gustavsson Klingenstierna fick en pratstund med Björn Bengtsson som spelar en av de bärande rollerna.

Den nya svenska Netflix-serien, som är baserad på Mattias Edvardssons bästsäljande roman, utspelar sig i Lund där den 19-åriga Stella bor med sin familj. Deras till synes bekymmersfria och stillsamma vardag får ett abrupt slut när Stella blir häktad och anklagad för mord. Från den dagen är inget sig likt. Läs min recension av serien här.

Stellas pappa Adam är präst och spelas av Björn Bengtsson.

En helt vanlig familj-skådespelaren om sin karaktär: ”Väldigt tacksam”
Adam (Björn Bengtsson) i "En helt vanlig familj". Foto: Netflix.

Björn inleder med att beskriva hans rollkaraktär Adams komplexitet och vad han tvingas gå igenom efter häktningen av sin dotter.  

Björn: Familjen blir inkastade i en spiral av händelser som tar dem till platser som de överhuvudtaget inte trodde att de skulle komma till. Vi har två stora punkter. Vi har tron i hur man som människa ska vara i en gudsaspekt och den andra punkten är juridiken – om hur man är i lagen. De två inriktningarna kolliderar i den här händelsen och väldigt mycket i Adams fall. I min research pratade jag med präster som sa att man inte ljuger som präst. Ganska snabbt i serien ljuger Adam på ren automatik. Den händelsen får honom att göra handlingar som han aldrig tidigare trodde att han skulle göra i sitt liv.

”Alltid längtat efter att få visa den här delen av mitt skådespeleri”

Vad var utmaningen med att spela Adam i jämförelse med det du gjort tidigare?

Björn: Jag tror att man som förälder ganska snabbt kan sätta sig in i den situationen som Adam hamnar i. Vad ska jag göra och vad är rätt och riktigt att göra? Jag var väldigt tacksam för den här typen av karaktär, som jag inte får göra speciellt ofta. Jag har alltid längtat efter att få visa den här delen av mitt skådespeleri. Jag gick upp 10 kilo för den här rollen. Det gav så otroligt mycket till karaktären vilket gjorde att det inte var så svårt att sätta mig in i det han är med om.

Björn väljer även att lyfta fram några i teamet bakom den nya serien:

Björn: Jag är väldigt tacksam för den här serien. Jag tycker både boken är bra och även dramatiseringen av Hans Jörnlind, Anna Platt och inte minst regissören Per Hanefjord. Jag tycker att de har hittat något som är unikt. Vad är det som händer i en familj där man inte kommunicerar med varandra längre. De trauman som det sätter i gång.

En helt vanlig familj-skådespelaren om sin karaktär: ”Väldigt tacksam”
Adam (Björn Bengtsson), Stella (Alex Karlsson Tyrefors) & Ulrika (Lo Kauppi) i "En helt vanlig familj". Foto: Netflix.

I rollen som Adam hör vi dig prata skånska, är det din första stora roll på skånska?

Björn: Det är den största rollen på skånska. Jag tror att jag bara har filmat på skånska en gång innan. Det var i Ingen utan skuld som gick på Viaplay, där jag spelade en hitman. Samtidigt är jag med i Hålla samman på SVT. Jag fick alltså göra två skånska roller på ett år. Det blir en mer färgrik palett när man arbetar med ett modersmål.

Finns det något guldkorn i din karriär som du känner inte riktigt fått den uppmärksamhet den förtjänar?

Björn: När jag filmade säsong 2 av The Last Kingdom som ligger på Netflix där jag spelar antagonisten. Den har fått uppmärksamhet internationellt, men kanske inte så mycket i Sverige. Att få arbeta i en produktion med så enorma ekonomiska muskler var fantastiskt roligt att göra och något jag är väldigt tacksam över att jag fått vara med om.

Har du något bra film/serie-tips till Filmtopps läsare?

Björn: Just nu tittar jag på The Crown som är väldigt bra. Sen finns Patrick Melrose med Benedict Cumberbatch på HBO som jag tycker är ett mästerverk. Den berörde mig djupt.

Därmed tackar jag Björn för pratstunden. ”En helt vanlig familj” går att streama på Netflix från och med fredagen den 24 november.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL