Professorn om nya Vikings: Kloster var vikingarnas bankomater

Professorn om nya Vikings: "Kloster var vikingarnas bankomater"

  • Disney+
Uppdaterad 26 augusti 2022 kl. 16:08 | Publicerad 26 juni 2022 kl. 16:06

Asatro och ritualer skildrade på ett realistiskt sätt

Den 28 augusti släpps Disney och National Geographics nya storsatsning "Vikings: The Rise and Fall". Till skillnad från andra spelfilmer och serier om vikingar strävar denna efter att vara så realistisk som möjligt.

Professor Terry Gunnell har många års forskning inom nordisk mytologi och drama bakom sig. Han har skrivit ett flertal artiklar och böcker om traditioner, dramer och religion i Island och de nordiska länderna.

Tillsammans med andra forskare har han varit rådgivare till Disney+ och National Geographic i deras nya projekt Vikings: The Rise and Fall. Serien kommer ge ett nytt perspektiv till vikingarnas historia som tidigare berättats från ett ensidigt, kristen perspektiv. Jag fick chansen att prata med professor Gunnell som hjälpt serien att ge ett realistiskt perspektiv på asatron. 

Du har forskat om den muntliga traditionen i Norden innan skriften och läskunnigheten utvecklades här. Hur har du kunnat få med denna viktiga tradition i Viking: The Rise and Fall?

– Jag ringdes in som en expert på gammal nordisk religion och religionshistoria kopplat till den muntliga traditionen och hur historier förts vidare och bevarats. Jag är intresserad av hur dessa historier bevarades av ett invandrarsamhälle som ville behålla sin identitet och förbindelser med Norge och Sverige.

– I serien ville jag betona att vi inte har att göra med litteratur i någon vanlig form. Vi har att göra med resterna av berättelser som förts vidare muntligt av människor som inte läste historierna, utan upplevde dem. Kollar vi på en muntlig dikt måste vi därför tänka på dem som något som inte endast lyssnades på, utan sågs och upplevdes i exempelvis vikingarnas gillesalar.

Hur har din bakgrund i teater och drama hjälpt dig i detta projekt?

– Min bakgrund i teater och drama ledde mig till mitt vetenskapliga arbete inom nordisk mytologi. När jag pluggade drama läste jag om isländsk teater och mötte dessa dikter, monologer och dialoger. Som en skådespelare undrade jag varför poeterna valde att framföra dessa som en föreställning genom att gå i in i roller i stället för att bara återge berättelsen. Detta ledde mig till min avhandling som föreslog att dessa dikter på olika sätt var tidiga dramer.

Kvinnliga gudarna var lika mäktiga som de manliga

Kvinnornas roll kommer uppmärksammas i serien enligt Professor Terry Gunnell. Foto: National Geographic
Kvinnornas roll kommer uppmärksammas i serien enligt Professor Terry Gunnell. Foto: National Geographic

Religion var en stor del av vikingarnas liv. Vilka var de viktigaste aspekterna att få med för att förstå deras tankesätt och motivationer?

– För mig var det definitivt att visa att detta var en religion som varierade efter område, hur folk levde och vilka behov de hade. Vi har hakat upp oss på idén att Odin var urfadern och den regerande guden. Odin var hövdingarnas gud, den härskande klassen som tog över länder, skapade nationer och som senare tog sig in i Sverige. Att ni har guden Frej, vilket betyder ”herren”, i Sverige tyder på att Odin inte var den regerande guden från början. Likaså med Island där Odin inte nämns alls. Här hör vi i stället om Tor och Frej. Tron förändrades även över tid, vilket vi betonar i serien.

– Vi betonar även kvinnans roll i religion, vilket är något som kastats åt sidan under historiens gång. Innan vikingatiden var det kvinnorna som var präster och såg in i framtiden. De kvinnliga gudarna var lika mäktiga som de manliga gudarna, exempelvis Freja. Dock så var det de männens historier som skrevs ner, vilket gjorde att kvinnornas värld förlorades. Likadant var det med vikingarnas liv i Sverige och Danmark vilket inte bevarats lika bra som i Island och Norge.

När vikingar erövrade land, försökte de tvinga sin tro på folk? Hur såg vikingar på folk som inte delade deras tro?

– Detta är en väldigt viktig fråga eftersom vita extremister nuförtiden försöker beslagta vikingarna, vilket vi måste motarbeta. Det finns inga bevis på att vikingarna försökte tvinga sin tro på andra människor. Handelsmän som reste ner till Istanbul, Konstantinopel och Europa träffade hela tiden på människor från andra religioner. De pratade om sin tro och gifte sig med människor från andra kulturer hela tiden. Blandningen av religioner från olika länder tyder på att de var väldigt accepterande av andra kulturer.

– Att vikingar skulle döda munkar för att de var kristna är inte sant. De attackerade helt enkelt kloster för att under vikingatiden var de deras bankautomater, deras sätt att få snabba pengar när de var ute och plundrade. De var redo att acceptera den kristna guden som en del av deras gudavärld. Vi kan också se att kristna idéer gradvis blev accepterade som en del av deras äldre tro. Idéer om en himmel för krigare och att bli belönad i nästa liv är lånade från kristendomen och började dyka upp när religionen började ta över Skandinavien.

Därför intresseras vi för Vikingatiden

Kloster var vikingarnas bankomater
Religiösa ritualer och uppträdanden av dikter var viktiga i vikingasamhällena. Foto: National Geographic

Vad är det med vikingar och nordisk mytologi som ständigt fascinerar folk?

– Vi är intresserade av vikingar eftersom folk längtar tillbaka till en enklare värld med en enklare uppdelning av gott och ont. Det fanns inte personer som Donald Trump som skapade falska nyheter. Det fanns inte sociala medier eller atomvapen. Folk vill tillbaka till ett enklare liv där man levde på sina personliga färdigheter i vackra och karga landskap.

– Jag tror också att det har att göra med vikingatidens element av mysticism och tro, de gamla gudarna och deras förbindelse med landskapen. Vi vill tillbaka till de magiska historierna vi läste som barn. Berättelser som skolorna sa att vi inte fick följa, att de var fel. Skolorna tog bort fantasin och mytologin, vilket är fel. Så nu vill vi ha magi, gå tillbaka till skogarna och till tron på mytologiska varelser.

Vad skiljer Vikings: The Rise and Fall från andra projekt om vikingar?

– Serien ger ett mångfacetterat perspektiv på vikingarna tack vare det breda utbudet av experter som rådfrågats under projektets gång. En sådan samling av experter har jag aldrig tidigare sett samlade på en dokumentär som denna förut. Filmandet på plats är också väldigt viktigt för att visa tittarna att vikingarna var så mycket mer än bara krigare och plundrare. De var bönder, sångare, mäktiga kvinnor. Det var en spännande värld och jag tycker att serien visar det väldigt bra.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL