Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Loki - Intervju med Tom Hiddleston

Intervju med Tom Hiddleston om Loki!

  • Disney+
Ebba Pettersson | Intervju
09 juni 2021
Ebba Pettersson | Intervju
09 juni 2021

"Att Loki är en komedi hade nog Loki blivit ganska förvånad över."

Idag har den efterlängtade Marvel-serien "Loki" premiär på Disney+. Filmtopp närvarande under presskonferensen inför premiären och har fått höra både det ena och det andra om arbetet bakom serien!

Det är regissören Kate Herron, manusförfattaren Michael Waldron, Marvel-direktören Kevin Feige och skådespelarna Wunmi Musaku, Gugu Mbatha-Raw, Owen Wilson och "God of Mischief himself" Tom Hiddleston som medverkar under presskonferensen.

Foto: Marvel.

Tom börjar med att berätta om sin glädje och förvåning över att spela rollen som den oberäknelige asaguden igen, eftersom scenen i "Infinity War" kändes som slutet på Lokis historia för honom. Och nog var vi många som kände likadant. Kevin Feige fortsätter med att erkänna att de faktiskt inte visste att det skulle bli en Loki-serie under tiden för "Infinity War", utan att det blev klart först under "Endgame".

– När vi spelade in Endgame hade vi ingen aning om var den skulle leda, men när fansen började ifrågasätta Lokis försvinnande visste vi ändå att det skulle bli en serie på Disney+, förklarar han. Från det till att nu vara några dagar ifrån att hela världen ska få se den, är ganska coolt.

MER LÄSNING: Marvels stora premiärer 2021

Foto: Marvel / Disney+

Serien fortsätter direkt efter "Avengers: Endgame", där Loki blir gripen av Hunter-15 och tagen till Time Variance Authority, TVA. Han har brutit mot sin tidslinje genom att försvinna med tesserakten och måste därför stå till svars för sina handlingar inför Ravonna Renslayer (Gugu Mbatha-Raw). För att ställa saker till rätta igen tvingas han arbeta tillsammans med TVA och agenten Mobius (Owen Wilson), men frågan är hur samarbetsvillig Loki egentligen är ...

Wunmi Mosaku, Gugu Mbatha-Raw och Owen Wilson är tre nykomlingar till MCU och de kände alla en skräckblandad förtjusning över att bli en del av det stora filmuniversumet.

– Det är spännande att vara en del av det, säger Owen Wilson. Men sekretessen bakom det hade jag inte riktigt förstått innan. Det är som att gå på äggskal hela tiden.

Wunmi Musakus Hunter-15 är till skillnad från Mobius och Ravonna Renslayer en helt nyskriven karaktär, vilket kan ha sina fördelar.

– Det är ingen press på att någon redan har idéer över hur karaktären bör vara, säger hon. Jag ger er den hon är, och ni får bara acceptera det (skratt). Det är en del press att gå med i MCU, och att få ett oskrivet papper att göra vad jag vill med var väldigt befriande.

Ravonna Renslayer och Hunter-15. Foto: Marvel / Disney+

"Loki" har en annorlunda stil jämfört med de andra Marvel-serierna och en del av inspirationen till den kommer från crime-thrillers och film-noir.

Seven hade ett stort inflytande, berättar Kate Herron. Det finns faktiskt en referens till den i episod två.

Zodiac och När lammen tystnar var två filmer som vi också tittade mycket på, tillägger Michael Waldron.

Kevin Feige menar dock att den riktiga inspirationen till serien inte är David Fincher utan Kate:

– Vi har länge varit fans av TVA-organisationen i serietidningarna, men har aldrig vetat hur vi skulle göra det, förklarar han. Kates pitch till serien hade alla element som vi ville ha med, fast i en lite annorlunda genre än vad vi från början hade tänkt oss.

Eftersom TVA är en tidsorganisation är tidsresandet en viktig del av berättelsen, men hur har de valt ut platserna och årtalen?

– Vi hade en whiteboard och skrev upp de galnaste och dyraste platserna som vi kunde filma på, svarar Michael Waldron. Vi ville åka till ställen som folk kände till och ville se, men i slutändan var det Kate som fick bestämma.

– Det fanns idéer för en kortfilm ungefär ett årtionde tillbaka, där Loki skulle driva en Studio 54 under 70-talet, inflikar Kevin Feige. Men tack vare Michael och Kate blev serien mycket mer intressant än så.

Men nog låter det väl ändå lite intressant? Eller är det bara jag?

MER LÄSNING: Allt nytt på Disney+ i juni 2021

Loki och Mobius. Foto: Marvel / Disney+

Under intervjun börjar det pratas om hur skådespelarna fick sina roller, och allas förvåning kring att ingen av dem egentligen visste att det var just "Loki" som de hade provspelat för.

– Det kanske är hela grejen, skrattar Tom Hiddleston. När du går med i Loki så vet du inte riktigt vad det är, för det kanske är något helt annat.

Kate och Michael hade däremot full koll på att det var "Loki" som de skulle arbeta med.

– Jag stalkade Marvel, säger Kate. Jag fick reda på att de skulle göra en ny serie och bad min agent att ringa dem varje dag tills de gav med sig, och det fungerade!

– Loki är min favoritkaraktär i MCU, säger Michael. Så jag jagade efter jobbet och eliminerade mina fiender en efter en ...

Men Lokis största fan är trots allt Tom Hiddleston själv, och under inspelningarna hade han små Loki-lektioner för att lära teamet allt om karaktären som han vid det här laget känner väldigt väl.

– Jag tror att det var väldigt viktigt och hjälpsamt för vår dynamik, säger Owen Wilson.

– Tom hjälpte mig med uttalet på vissa saker, och var en bra Encyklopedi att ha på plats, säger Gugu Mbatha-Raw.

En fråga som ställdes var hur Loki och Thor har lyckats bli några av de roligaste karaktärerna i universumet trots att de kanske inte riktigt var det från början.

Thor och Loki i Thor (2011). Foto: Marvel / Disney+

– Det var inte meningen att göra dem roliga, de (Hemsworth och Hiddleston) har bara alltid varit roliga, svarar Kevin Feige. Vi tog det som fanns bakom kameran och satte det framför kameran.

– Det är det roliga med att jobba tillsammans med Tom, säger Michael. Han säljer komedin så lättsamt. Du behöver inte skriva skämt, Loki visar det ändå i sättet som han interagerar med andra.

– Att Loki är en komedi hade nog Loki blivit ganska förvånad över, inflikar Tom med ett skratt.

Han avslutar med att tacka fansen som har funnits med från första "Thor"-filmen fram tills idag, och uttrycker (flertalet gånger under presskonferensen) hur lyckligt lottad han känner sig över att fortfarande få spela karaktären efter alla dessa år.

– Anledningen till att jag fortfarande får spela Loki är på grund av att han betyder så mycket för så många. Under alla lager med charm och karisma finns det en sårbarhet, något mänskligt, och det har jag att tacka alla som någonsin har skrivit karaktären för. Från Stan Lee och Jack Kirby hela vägen till Michael.

"Loki" har premiär på Disney+ idag, den 9 juli, och kommer att bestå av sex avsnitt. Redan nu kan du läsa vår recension av de första två!

RECENSION: Loki (säsong 1, avsnitt 1-2)

NÄSTA ARTIKEL