Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Emma Caulfield

Filmtopp pratar med Emma "Dottie" Caulfield om WandaVision

  • Disney+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
31 januari 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
31 januari 2021

Från Sunnydale till Westview.

Emma Caulfield är aktuell med rollen som den mystiska Dottie i Marvel-serien "WandaVision". Världen över spekulerar fans om vem Dottie i själva verket är. Filmtopp har pratat med stjärnan om den populära serien.

Mellan 1998 och 2003 var Emma Caulfield en internationell megastjärna med supersuccén Buffy the Vampire Slayer, i vilken hon spelade demonen Anya som blivit människa i den ständigt drabbade småstaden Sunnydale. Nu, nästan 20 år senare, rankar IMDb hennes som världens femte mest populära skådespelare i och med sin medverkan i Marvel-serien WandaVision.

Vad som gör Caulfields uppmärksamhet extra intressant är att hon än så länge knappt varit med i serien. Fyra av nio avsnitt har rullat och Emma har i princip enbart varit med i ett av dem. Men trots den begränsade skärmtiden har hon redan blivit internets nya älskling med evighetslånga Reddit-trådar där det spekuleras om vem hennes karaktär Dottie egentligen är.

För den som inte vet är WandaVision något så märkligt som en Marvel-sitcom med hjältarna Wanda Maxinoff och Vision i fokus. De inledande avsnitten har dessutom varit något så smalt som pastischer på klassiska sitcoms från 50- till 70-talet. The Brady Bunch, Bewitched, The Dick Van Dyke Show, allt finns där. Fast givetvis är det något som inte stämmer. Världen i småstaden Westview, där vår hjältar lever, börjar sakta men säkert smulas sönder och en stor hemlighet kommer snart att avslöjas.

En nyckelperson i det hela verkar vara Dottie. Hon styr samhället med järnhand och är, som Emma själv beskriver det, något av en "elak bidrottning". Filmtopp deltog i en rundbordsintervju med Emma över Zoom där hon fick svara på flera av de frågor vi alla undrar.

"En dröm som går i uppfyllelse".

Hur är det att vara med i två så pass framgångsrika serier som Buffy och WandaVision?

– Man vet aldrig hur olika projekt kommer att tas emot, men när man arbetar med Marvel ser förutsättningarna helt annorlunda ut. Man vet redan från start att folk kommer att se det man gör och att det kommer att bli framgångsrikt. Det är en oerhörd press, bra press, på att göra allt rätt. Jag menar, är det någon annan som gör film eller serier nu förutom Kevin Feige? Han gör allt som går att göra. Jag förstod direkt att detta skulle bli en stor grej och det har varit fantastiskt att jobba med WandaVision. Det är en dröm som går i uppfyllelse.

Finns det någon påhittad värld du själv skulle vilja leva i?

– Jag skulle aldrig vilja leva i Sunnydale [skrattar]. Westeros är ganska coolt, men att vara en kvinna i Westeros är inte helt enkelt. Men om jag kunde vara Brienne of Tarth så hade det varit rätt coolt. Ingen bråkar med en eftersom man är åtta fot lång och stenhård. Det var också spännande att leva i Westview eftersom vi använde seten från så många klassiska sitcoms.

När det kom till frågan om hennes karaktärs sanna natur kan hon inte mer en teasa oss om vad som komma skall.

– Jag älskar alla teorier om vem Dottie är, de är så intressanta. Jag kan inte säga om ni har rätt eller fel så fortsätt med era teorier medan jag äter popcorn och läser dem. Jag förväntar mig inte att ni kommer att få några svar förrän ni ser fler avsnitt, för det är bara så det fungerar med Marvel.

– Jag fortsätter att vara med i serien, jag är fortfarande en kvinna och jag har fortfarande fantastiska kläder. Jag ser fortfarande ganska cool ut, jag är fortfarande ganska grym. Så mycket kan jag problemfritt avslöja utan att riskera att bli tjärad och fjädrad. Jag kan inte berätta någonting om henne, absolut ingenting, men du kan förvänta dig att Dottie blir superrolig att följa.

Emma berättar att hon själv inte fick veta något om karaktären under castingprocessen.

Jac Schaeffer ringde mig och frågade om jag ville vara med i serien, men att Kevin Feige måste godkänna mig först. Hon gav mig en scen ur serien och satt hon inte kunde berätta något mer förutom att jag skulle se ut som att jag kom från en annan tidsperiod. Jag tog på mig en rosa klänning, åkte till Kevin och läste dialogen jag fått med en snofsig röst. Jag antar att han gillade vad han hörde eftersom jag fick rollen, men jag fick fortfarande inte säga någonting till någon förutom de allra närmaste.

Manuset hon sedan fick var väldigt begränsat och Emma var tvungen att plugga in sin dialog utan någon kontext om vad serien egentligen handlade om.

– Jag fick ta en del beslut efter hur jag trodde att serien skulle bli. Det var först när vi läste igenom dialogen tillsammans inför inspelningen som bitarna började falla på plats. Vi fick också i läxa att att kolla på gamla sitcoms för att få en större förståelse för den specifika typen av serier under den specifika tidseran.

Skulle offra Donald Trump.

Emma Caulfield
Emma Caulfield och Elizabeth Olsen i "WandaVision". Foto: Disney+.

 

Låt oss säga att världen skulle gå under och det enda sättet du kunde rädda den var genom att offra en superhjälte, vem skulle du välja?

– Gud… Vision?

Nu har jag det på band.

– Jag skojar bara [skrattar]. Jag vet inte vem jag skulle offra. Jag gillar allihop så himla mycket!

Men du vill väl rädda världen?

– Jo, jag vill ju rädda världen. Om jag fick välja en superskurk så skulle jag säga Donald Trump, för han är verkligen som skurkarna i några av dessa filmer. Kommer jag att bli kastad i fängelse för att jag sa detta? Jag vet inte, hm. Jag skulle offra mig själv. Kan jag säga det?

Med det tackar vi Emma Caulfield för pratstunden. "WandaVision" visas nu på Disney+ där nya avsnitt släpps veckovis.

NÄSTA ARTIKEL