Bild från filmen Rise

EXKLUSIVT: Skådespelarna i Rise om sina filmdebuter

  • Disney+
27 juni 2022 kl. 12:06

Uche och Ral Agada snubblade in i filmbranschen

Inför premiären av den nya Disney+ filmen "Rise" fick vi på Filmtopp en exklusiv pratstund med Uche och Ral Agada. De berättar om alltifrån hur de lyckades få sina roller till hur deras liv kan jämföras med bröderna Antetokounmpo.

För bröderna Agada är inte Rise, som vi på Filmtopp gav högt betyg till, enbart deras första film. Den är också deras första skådespelargig någonsin. Och berättelsen om hur de fick chansen till att spela Giannis och Thanasis Antetokounmpo är fascinerande.

– Jag låg i sängen och scrollade på Instagram, när jag såg en skärmdump av en tweet från Giannis [Antetokounmpo], om att de skulle göra en film om honom och hans familj, och att de letade efter folk att spela honom och hans bröder. Så jag klickade på en länk, fyllde i ett formulär och skickade en "self-tape". Efter tre månader fick jag ett mejl där castingen ville jag skulle prata med regissören, och efter ett par samtal var rollen min. I samma veva frågade de om jag hade några syskon, varpå jag svarade att jag har en äldre bror, berättar Uche Agada.

– Så när Uche ringde mig var jag bara riktigt glad för hans skull. Jag hade själv aldrig ens funderat över att skådespela. Men när frågan om jag ville testa för att spela rollen som Thanasis [Antetokounmpo] kom upp blev mitt svar: "Ja, självklart", för det kan ju förändra mitt liv! Så jag skickade en "self-tape" och lite klipp på när jag spelar basket. Till slut fick jag spela in en scen med min bror för att känna av kemin, och eftersom han var min bror var det ju ganska enkelt, säger Ral Agada och ler.

Att spela med sin egna bror menar de båda två gjorde allting så mycket bättre. Till att börja med behövde ingenting fejkas. Relationen i filmen är densamma utanför inspelningsplatsen, vilket förenklade det mesta. För visst var det mycket annars som var svårt för två skådespelare som är helt gröna inom yrket. Uche berättar bland annat om hur sjukt imponerad han numera blir över hur vissa får skådespeleri att se så lätt ut. Och när jag frågar om något förvånade dem när det kom till att arbeta med film, vet Uche knappt vart han ska börja.

– En hel del! Till exempel förstod jag inte innan hur många människor som var där. Under inspelningen var det en hel massa människor som bara stod där och stirrade på dig när du gjorde det du gjorde. Och när jag såg på filmen märkte jag att bitar av det som vi filmade inte fanns med eller att det hade omplacerats. Det var definitivt en annan film än den vi filmade från början, men framförallt en bättre film!

– Ja precis. Typ saker som exempelvis hur mycket man faktiskt arbetar med ljuset förvånade också, tillägger Ral.

"Chockerande för mig exakt hur svårt de faktiskt hade det"

Bild från filmen Rise (2022)
Uche Agada som Giannis Antetokounmpo. Foto: Disney+

Bröderna Agada är mycket artiga, och ger långa, utförliga svar på alla frågor jag ställer. De berättar passionerat om hur det kändes att se den färdiga filmen. Ral beskriver det som att en stor sten släppte från hans axlar, och Uche tyckte det var en konstig upplevelse att se deras ansikten på en film. Duon har även fått träffa på huvudpersonerna själva, det vill säga familjen Antetokounmpo, och målar upp en bild av en mycket vänlig människa. För Ral och Uche Agada, som redan innan filminspelningen var väldigt basketintresserade, var Antetokounmpo sen tidigare en stor idol.

– Absolut! Jag minns att en av de första gångerna jag ens hörde eller såg Giannis, var på TV. Ral påpekade då det faktum att han började spela när han var 13 år, vilket jag tyckte var helt galet, säger Uche.

– Ja, jag minns att när han först kom in i ligan så tänkte jag att han såg ut att bli ganska bra. Så jag har alltid haft lite koll på honom och nu är han liksom den bästa spelaren i ligan. Därför är det också så häftigt att vara en del av den här berättelsen, menar Ral.

Hur mycket visste ni då om den här berättelsen med Antetokounmpo innan ni gjorde den här filmen? 

– Jag visste att han hade en jobbig uppväxt och att hela familjen fick kämpa. Det visste jag, men jag insåg inte exakt hur svårt det var för dem att få mat på bordet varje dag. Till exempel visste jag inte att de som barn var tvungna att sälja saker till turister på gatan i Aten bara för att kunna äta. Det överraskade mig, svarar Uche.

– Ja, samma sak här, jag visste att de hade haft det svårt. Men precis som Uche sa, det var överraskande och chockerande för mig exakt hur svårt de faktiskt hade det. Och jag visste inte heller att de var illegala invandrare i Grekland, som gjorde att de var tvungna att undvika polisen, fyller Ral i med.

Vilka typer av förberedelser behövde ni göra, med tanke på att ni porträtterar riktiga personer?

– Mycket forskning och mycket djupgående läsning i manuset. Vi hade också en dialektcoach, och den var absolut viktig, slår Ral fast.

– Ja, det finns mycket information om Giannis och hans familj överallt på internet, det finns dokumentärer, poddar, artiklar, en hel drös av saker som vi använde för att lära oss så mycket som möjligt. Men vi jobbade mycket med att få liknande dialekter. Och såklart massvis av repetition! Berättar Uche.

"Art imitates life"

Bild från filmen Rise (2022)
Ral och Uche Agada som bröderna Antetokounmpo i "Rise". Foto: Disney+

Berättelsen om hur Antetokounmpo aldrig gav upp, och tog sig hela vägen till NBA, är en inspirerande resa. Det tycker både jag och bröderna Agada. Men filmen behandlar även temat om att familjen alltid är det viktigaste, och att de finns där för en. Och när skådespelarna själva tillhör samma familj är det såklart svårt att inte dra paralleller mellan dem.

– Det är verkligen nästan ”art imitates life”. När Giannis åkte till New York för NBA draften tog han med sig sin storebror. Och när min bror åkte till Aten för att göra den här filmen följde jag med honom. Så jag identifierar mig absolut med Thanasis väldigt mycket, förklarar Ral.

– Jag skulle säga att genom att spela Giannis lärde jag mig mycket om honom. Och jag lärde mig mycket av honom. När det kommer till att likt honom följa sina drömmar, så är det här nästan som en spegelbild. Att veta hur hårt han och alla andra i familjen arbetat är något som jag vill tillämpa i mitt egna liv, och fortsätta bli än bättre på. Speciellt med den här möjligheten som jag har fått.

Vad blir ert största minne från inspelningen av den här filmen?

– Herregud, det finns så mycket! Jag skulle säga det faktum att vi åkte iväg och hela den upplevelsen. Helt plötsligt befann vi oss liksom i ett annat land för att göra en film åt Disney, om den bästa spelaren i världen. I landet där han föddes och är älskad av alla. Det var otroligt. Och många av de som bor där borta är väldigt genuina människor som jag tveklöst kommer minnas förevigt, berättar Uche och ler stort.

– Ja, jag tror att det jag kommer att minnas mest av den här filmen är alla ögonblick utanför kameran. Det var fantastiskt. Jag tror att mina bästa minnen är de interaktioner jag hade med olika personer, tillägger Ral.

Öppnar för både mer drama – och Marvel(?)

Bägge två har nu fått verkligen fått mersmak för skådespeleri, och konstaterar att de gärna gör fler filmer. Ral säger att han verkligen upptäckt en passion till film. Självklart måste jag ju därför också avsluta med att fråga vilken drömroll bröderna har. 

– Jag vet inte om det är bara för att jag har gjort den här filmen, men jag skulle vilja arbeta med historier som verkligen berör människor. Jag vill inte att folk ska gå på bio, eller till sin laptop nu för tiden antar jag, och bara se på filmen. Utan jag vill också att de ska beröra och kanske inspirera på något sätt. Den här filmen är ju ett jättebra exempel på det, svarar Uche.

– Jag kunde inte sagt det bättre. Jag vill göra saker som verkligen berör människor och som tittaren verkligen kan känna sig delaktig i och identifiera sig med. Men att vara en superhjälte skulle också vara ganska häftigt! Utbrister Ral.

Så kanske en Marvel-roll ändå?

– Varför inte?

Med det vill vi på Filmtopp rikta ett stort tack till Uche och Ral Agada för pratstunden. Filmen Rise finns nu att se på Disney+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL