Therese Lindgren om serien Dumpad: "vi influencers har enorm makt"

Therese Lindgren om serien Dumpad: "vi influencers har enorm makt"

  • Discovery+
Axel Diedrichs
Uppdaterad kl. 19:39 | Publicerad 05 december 2022 kl. 16:22

Stjärnprofilen om vad som varit ett helt nytt typ av skapande för henne

Filmtopp intervjuar Therese Lindgren om discovery+ nya ungdomsserie "Dumpad", som hämtar inspiration ur händelser i hennes liv.

I Dumpad följer vi Zarah (spelad av Didi Cederström) som lever ett härligt liv på sociala medier, men i verkligheten kämpar hon mot psykisk ohälsa. När hennes pojkvän sedan flera år gör slut ställs allt på sin spets. Serien som nu går att streama på discovery+ bygger på en idé av en av Sveriges största influencers, Therese Lindgren, som Filmtopp fått äran att ställa några frågor. 

Hur involverad har du varit under produktionen i stort och vad har varit absolut roligast att ta del av i processen?

– Jag har framför allt haft ett finger med i manusförfattandet och castingen. Det har varit ett helt nytt typ av skapande för mig och jag har fått en otrolig respekt för det kunnande och kreativitet som ligger bakom en sån här produktion – jag är så imponerad över alla smarta och kreativa personer som jag fått jobba med i det här.

Therese Lindgren om serien Dumpad: "vi influencers har enorm makt"
Foto: discovery+.

"En sida jag verkligen ville visa upp"

Det är känt att "Dumpad" hämtar stor inspiration ur Therese egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Hon menar att det funnits något terapeutiskt element i skapandet av serien: 

– Absolut, jag har behövt gå tillbaka till några väldigt turbulenta år. Jag är ju verkligen på en helt annan plats idag än när jag mådde som sämst och det tror jag i ärlighetens namn varit bra i jobbet med den här serien – det har hjälpt mig att se på vissa av situationerna mer utifrån.

På tal om detta, så har du varit väldigt öppen angående ditt psykiska mående genom åren. Vad hoppas du att uppnå med den här serien?

– Jag hoppas tillföra något nytt i porträtteringen av psykisk ohälsa. Det är väldigt vanligt med människor som går igenom jobbiga saker och mår dåligt i serier och TV, men det är sällan jag känner igen mig. Jag har till exempel tampats mycket med återkommande panikångest som måste hanteras i vardagen, vilket var en sida jag verkligen ville visa upp.

Therese Lindgren om serien Dumpad: "vi influencers har enorm makt"
Foto: discovery+.

"Jag tycker att vi ska använda vår makt!"

Therse har väldigt många följare och man märker tydligt att hon försöker få dem att få mer insikt i frågor som klimatet, djurindustrin och psykisk ohälsa. Men hur tycker hon att hennes kollegor i branschen är? Vad kan de göra mer med sina plattformar?

– Det är ingen nyhet att vi influencers har enorm makt genom våra plattformar och den makten tycker jag såklart att vi ska använda! För mig har det varit en möjlighet att få sätta press på modeföretag att vara mer hållbara till exempel. Exakt vad man väljer att göra får ju vara upp till var och en men att inte använda den makt man har tycker jag känns lite som ett missat tillfälle.

Sett till klimatfrågan så har Chalmers och Film i Väst tagit fram en studie som visar att filmproduktion orsakar ca 51Kg CO2 ekv eller 17kg/timme. Vad har du för tankar kring det?

– Vad spännande. Att det finns studier och jämförelser att förhålla sig till ger ju en möjlighet att jobba för att det ska bli bättre. Under vår inspelning har vi haft som policy att alltid arbeta miljömedvetet och försöka hålla nere klimatpåverkan. Till exempel genom att i största möjliga mån samåka eller åka kommunalt, skapa rekvisita, kostym, scen, dekor och övrigt produktionsmaterial genom att hyra in eller använda oss av återbruk samt undvika all onödig konsumtion av plast- och engångsartiklar.

Vad blir nästa drömprojekt för dig att ta dig an?

– Hur är det nu, slår ens önskningar in om man säger dem högt? Jag är så otroligt glad att få möjlighet att hålla på med allt det jag gör, och jag skulle väl ljuga om jag sa att det inte pirrar lite i magen på att få göra mer TV, men först ska det bli så spännande att se hur Dumpad landar.

Filmtopp tackar Therese Lindgren för pratstunden och önskar henne fortsatt lycka. Du streamar "Dumpad" på discovery+ där nya avsnitt släpps varje fredag. Har du ingen prenumeration på streamingtjänsten? Nedan kan du se hela det första avsnittet gratis.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL