Boy from Heaven-regissören Tarik Saleh om The Contractor: "Inte min film"

Boy from Heaven-regissören Tarik Saleh om The Contractor: "Inte min film"

Axel Diedrichs
31 januari 2023 kl. 16:01

Guldbaggevinnaren om storfilmen han gjorde i USA

I en intervju med Filmtopp berättar Boy from Heaven-regissören Tarik Saleh om den amerikanska storfilmen "The Contractor" som han regisserade. "Jag är väldigt stolt över filmen även om den inte är min", säger han bland annat.

Med de två stora succéerna The Nile Hilton Incident och Boy from Heaven är Tarik Saleh en av de hetaste svenska regissörerna i dag. Det många kanske inte känner till är att han mellan de två svenska produktionerna regisserade en amerikansk storfilm, The Contractor, med Chris Pine i huvudrollen. När han tittar tillbaka på sitt arbete på filmen är han otroligt stolt, men poängterar samtidigt att den inte är en Tarik Saleh-film. 

Boy from Heaven-regissören Tarik Saleh om The Contractor: "Inte min film"
Foto: Paramount.

"Vi hade gjort en skitbra film som var brutal"

När Tarik Saleh pratar med Filmtopp berättar han om alla turer The Contractor tog innan den ansågs vara redo för att nå den breda massan. Det rörde sig om allt från att byta ut titeln och skurken till att spela in den på nytt efter att den var helt klar. 

– Vi bytte antagonist efter att vi hade spelat in och färdigmixat filmen. De här amerikanska filmerna är produkter på ett annat sätt, även om de kan ha konstnärliga element. Det är precis som att göra en Big Mac, man testar och testar tills kunden får vad de vill ha. Vi hade gjort en skitbra film som var brutal. Ben Foster var bad guy och sköt sig själv i huvudet. Den var så jävla mörk, och jag var själv förvånad. Filmen var ju inte billig, den kostade trettiofem miljoner dollar, så jag tänkte att "det här är ju inte möjligt, hur fan är de beredda att gå så långt?". När vi testade filmen för publik var det ungefär sjuttio procent som älskade den, men bolaget vill helst ha åttioåtta till nittiotvå procent approval rate. När du når dit har du tagit bort allting som kan tänkas stöta någon, säger Tarik till Filmtopp.

Tarik berättar vidare att filmen kom upp i väldigt hög så kallad "approval rate" när den blev mer konventionell. 

– Det jag fastnade för i manuset var att det var någon sorts brutal uppgörelse med den amerikanska självbilden av de här krigen. Att man utkämpar ett krig och sen åker hem och i slutändan skjuter sig själv i huvudet. Fler amerikanska soldater har dött av att ta livet av sig än i strid. Men när väl den filmen var gjord bestämde sig studion för att den riktiga amerikanska myten är att det bor en elak man i ett hus, och om du dödar honom så ställs allt till rätta. De tog in Eric Singer som skrivit Top Gun: Maverick och American Hustle. Då sa han att han älskar den här filmen men att man med Trump som president inte kan göra den, amerikanarna pallar inte mer. 

Boy from Heaven-regissören Tarik Saleh om The Contractor: "Inte min film"
Foto: Paramount.

"Otroligt synd att man bytte titeln"

Efter flera turer valde produktionen att åka till Los Angeles under pandemin för att spela in filmen på nytt. Även om resultatet blev något annat än vad Tarik först kanske hade förväntat sig är han fortfarande väldigt glad över att han regisserade The Contractor

– Jag är väldigt stolt över den filmen, även om den inte är min. Jag har inte skrivit den. Man kan säga att det är en Chris Pine-film, så jag var förvånad över hur mycket inflytande jag hade över den. Det jag inte hade inflytande över var hur den marknadsfördes och vad den skulle heta. Den hette egentligen Violence of Action, vilket är begreppet för blixtkrig på engelska, och jag tycker det är otroligt synd att man bytte. För filmen är egentligen bättre än titeln den fick. 

"The Contractor" finns nu att streama på Amazon Prime Video. Tarik Salehs senaste film "Boy from Heaven" går fortfarande att uppleva på bio.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL