Recension: Hypnosen (2024) – skruvad relationskomedi går all-in

Asta Kamma August testade hypnos inför nya filmen: ”Tänkte det skulle vara bra”

Eric Diedrichs
08 mars 2024 kl. 15:03

Asta Kamma August och Ernst De Geer om Hypnosen

Filmtopp pratar med Asta Kamma August, Ernst De Geer och Herbert Nordrum om "Hypnosen" – en skruvad relationskomedi som i dag har biopremiär.

Ernst De Geers regidebut Hypnosen är en kaotisk relationshistoria om ett par som också arbetar tillsammans. De spelas av Asta Kamma August och Herbert Nordrum och snart kommer deras relation ställas inför en rejäl utmaning. Strax innan de ska åka på en tredagars pitch-utbildning för unga entreprenörer ska Augusts karaktär hypnotiseras för att sluta röka – istället behandlas hennes dörrmattebeteende och total anarki utbryter. En underhållande historia som för tankarna lika mycket till den gamla skolans crazykomedier som hypnosmästerstycket Office Space (1999).

När jag träffar trion på Göteborgs filmfestival berättar Asta och Ernst att de har testat på hypnos i det verkliga livet.

ASTA: Jag tänkte att det skulle vara en bra researchgrej inför filmen, säger Asta, men jag fick faktiskt inte ut så mycket av det. Jag lyckades inte komma in i ett hypnotiskt tillstånd.

ERNST: Du gjorde det väl ändå flera gånger?

ASTA: Ja, jag gjorde hypnosterapi, men jag tror inte att den formen var optimal eftersom man ska försöka gå in i ett slags undermedvetet tillstånd och samtidigt ha en blick på det. Så det blir lite svårt.

ERNST: Ja, hela grejen är nästan att man ska komma bort från den blicken.

Har du ett intresse för hypnos Ernst?

Det var en "random" idé från början, sen när jag och Mads Stegger [medförfattare] gjorde research så fick man ju ändå intresse för det. Det är en ganska vanlig filmgrej. Men jag testade hypnos efter inspelningen, eftersom jag fick det i present.

Låter som en bra present. Jag har velat testa det, men hur hittar men en hypnotisör liksom?

ASTA: Min farfar var faktiskt hypnotisör och reste runt med en sådan där show, vilket är helt sjukt. Jag glömmer bort det ibland, men kom att tänka på det nu.

Alltså fick saker att göra grejer på scen och sånt?

– Ja, typ som här går en man som en kyckling utan att veta om det själv. Det var sånt han gjorde, det finns en affisch för en av hans shower någonstans i vårt hem.

Hypnosen
Herbert Nordrum och Asta Kamma August i "Hypnosen". Foto: TriArt Film

Asta Kamma August utmanades av att spela flippad

"Hypnosen" är en flippad komedi med en slutscen som, utan att avslöja något, verkligen går "all-in". Jag frågar Ernst om det var svårt att få pengar till finansieringen.

– Precis när jag gick ut filmskolan lanserade SFI sin "Wildcard"-satsning, som är till för att examinerade filmskapare ska kunna komma igång snabbare med sin debutlångfilm. Så jag sökte det med en tre minuter lång pitch-film och fick utvecklingsstöd.

I filmen spelar Asta Kamma August både nedtonad och väldigt uppskruvat, hon berättar om upplevelsen.

– Jag kände mig nog mest bekväm och tyckte att det var lättast att spela den återhållsamma versionen av min karaktär. Det är det jag har gjort mest. Att spela utflippad var liksom ny mark. Så det var svårt, men också kul och utmanande.

Herbert inflikar:

– Vi gick in väldigt öppna inför varje scen och allt kunde ske, så vi lämnade rätt stort utrymme för improvisation. Vi försökte testa så mycket som möjligt och samla material. Vi prövade liksom alla möjliga vägar att gå. Hur långt kan man sträcka sig, hur obekvämt kan man göra det för alla i den här scenen? Men obehaget var bra, ju mer desto bättre.

Med det tackar vi Asta Kamma Agust, Ernst De Geer och Herbert Nordrum för pratstunden. "Hypnosen" visas nu på svenska biografer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL