Greg Kinnear: ”Inget fan av true crime”

Greg Kinnear: ”Inget fan av true crime”

  • Apple TV+
Filmtopp
22 juli 2022 kl. 18:07

Spelar hårdkokt snut i ny thriller

Greg Kinnear och Sepideh Moafi (The Deuce) är aktuella med dramathrillern "Black Bird". Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med skådespelarna om inspelningen och hur man särskiljer sig i den uttjatade rollen som mordutredare.

Oscarsnominerade veteranen Greg Kinnear har förgyllt filmvärlden med flera imponerande roller sedan debuten i den Harrison Ford-frontade komedin Sabrina (1995). Några självklara exempel är Livet från den ljusa sidan (1997), The Gift (2000), Fäst vid dig (2003) och Little Miss Sunshine (2005). Nu är han aktuell som mordutredare på Apple TV+ i den utmärkta dramathrillern Black Bird.

I serien är han fast besluten att se till att en seriemördare stannar bakom galler – problemet är bara att gärningsmannens tvillingbror börjar vinna i rättegångarna om att förhören inte har gått rätt till. Tillsammans med FBI-agenten Lauren (Sepideh Moafi) måste han snabbt hitta nya bevis som knyter Larry Hall till sin offer. Utöver att gräva på egen hand förflyttar de den karismatiske fången Jimmy Keene till Halls fängelse för att bli vän med mördaren och snoka fram nya ledtrådar. I en intervju med Filmtopp berättar Greg och Sepideh om arbetet med den nya serien.

Greg Kinnear: ”Inget fan av true crime”
Greg Kinnear i "Black Bird". Foto: Apple TV+

Underhållning på offrens bekostand

Black Bird är skriven av den hyllade författaren Dennis Lehane, som ligger bakom titlar som The Wire (2002-2008), Shutter Island (2010) och Mystic River (2003). Det är ett mörkt drama baserat på sanna händelser där Greg och Sepideh, tillsammans med skådespelare som Taron Egerton, Ray Liotta och Paul Walter Hauser, briljerar i sina roller.

– Jag har inte gjort särskilt mycket true crime, men Black Bird hade ett underbart manus. Det kändes som en sextimmarsfilm. Dennis Lehane skapade en underbar mosaikberättelse, det är så många olika karaktärer i den. Jag är inget fan av true crime, det känns ofta som att det görs på offrens bekostnad, men vi hade stor respekt för de som omkom till följd av Larry Halls handlingar, säger Greg Kinnear.

Sepideh i Black Bird
Sepideh Moafi som Lauren. Foto: Apple TV+

Träffade riktiga FBI-agenter

Sett till att ni två spelar en polisduo, hur särskiljer man sig från en arketyp som redan har gestaltats oändligt många gånger?

– Riktigt bra fråga, säger Sepideh Moafi. Den här typen av karaktärer brukar porträtteras ganska monotont, men i min research pratade jag med pensionerade FBI-agenter och fascinerades jag över hur unika de var. Lauren är unik sett till hur hon parar ihop de här två, väldigt oväntade. Jimmy, som är extremt karismatisk, gatusmart och framgångsrik, och Larry Hall som är en sorts ”freak show”. Det var genialt, men när jag pratade med FBI-agenterna insåg jag att alla hade sina egna tillvägagångssätt. Det finns de som följer textboken, de som är extremt drivna och besatta och de som är kreativa.

Hon fortsätter:

– FBI-agenter jobbar samtidigt med 5 till 25 fall, så de bestämmer själva vad de ska göra. Det är faktumet att Lauren är kreativ och förstår det mänskliga psyket så väl, som gör henne så bra på det hon gör. Både jag och Greg gör olika rolltolkningar som visar på bredden som finns i polisyrket.

– Jag skulle bara vilja tillägga att delar av dynamiken mellan våra karaktärer är ren kemi, vilket är ren tur [skrattar]. Kemin kom utan ansträngning och jag kände att vi båda gav varandra utrymme och tillit. Det var verkligen fantastiskt. Det var underbart och jag gillar dynamiken mellan dessa två karaktärer under hela serien. Att jag är en av dem är fantastiskt, säger Greg.

Black Bird
Duon enad i "Black Bird". Foto: Apple TV+

Blev vänner på direkten

Seriens handling rör sig diskret över en längre tid, men utan att göra några större poänger av det får vi en naturlig känsla för de två utredarnas växande vänskap.

–  Det finns en rejäl backstory till mellan våra karaktärer, men man ser bara lite i början. Under resten av handlingen har vi redan genomgått så himla mycket tillsammans, som det är när man jobbar på ett fall tillsammans. Det finns en scen när vi sitter i en bar och dricker öl, men det händer nästan hela tiden på riktigt. Hur många tusentals timmar har de inte spenderat tillsammans? Greg och jag hade en omedelbar kemi och blev vänner på direkten. Det var så enkelt att arbeta tillsammans, man kan se hur vi läser och avslutar varandras tankar utan att det finns någon direkt scen för det, berättar Sepideh.

Med det tackar vi Greg Kinnear och Sepideh Moafi för pratstunden. ”Black Bird” finns att streama på Apple TV+.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL