Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Boys-skaparen Eric Kripke: "En total jävla mardröm"

The Boys-skaparen Eric Kripke: "En total jävla mardröm"

  • Amazon Prime
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
17 juni 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
17 juni 2022

Ingen idé har varit för sjuk för The Boys

Med sin råa satir och mörka humor har "The Boys" blivit en populärkulturell succé. Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med seriens skapare, Eric Kripke, om seriens galnaste stunder.

Att beskriva The Boys som Amazons flaggskepp är kanske att ta i, men frågan är om någon annan serie hos streamingtjänsten har fått en lika lojal fanbase. Baserad på Garth Ennis och Darick Robertsons serievärld med samma namn, har Eric Kripke skapat en unik TV-serie i en tid där i princip varenda superhjälte i Marvels skafferi har dammats av med en solofilm. Detta med hjälp av klockren politiska satir i kombination med råbarkad humor och ett mittenfinger mot vad superhjältar har blivit sedan Hollywoods kostymnissar insåg vilken guldgruva de hittat. För att addera ett lager meta på det hela är givetvis The Boys precis en sådan produkt med – vilket den till 100 procent är medveten om.

Lagom till att den tredje säsongen har premiär får jag chansen att prata med Eric Kripke om serien i stort. Givetvis kommer den redan berömda sexscenen där minihjälten Termite entrar en mänsklig penis och sprängs på tal, liksom den kreativa frihet Kripke och kompani har lyckats förhandla sig till.

Så gick det till när säsongsöppningen skapades

Eric Kripke The Boys
Eric Kripke. Foto: Eric Charbonneau/Amazon Studios.

– Sexscenen med Termite utvecklades ganska naturligt. Vi ville att Frenchie och Komiko skulle slåss mot en superhjälte och vi brukar gå på de stora, kända namnen vi inte gjort [parodi på] ännu. Någon sa Ant-Man och under tiden fanns det en populär meme om varför inte Ant-Man kröp upp i Thanos rumpa och sprängde honom. Vi skrattade och bestämde oss för att ge publiken vad Ant-Man aldrig skulle kunna ge dem, men sen sa någon "har vi inte redan rövsprängt någon?". Det är en unik och underbar serie där man kan pitcha en rövexplosion och sedan ha någon som säger "vi har redan gjort det där". Det finns inte så många fler kroppsöppningar och vi ville inte köra munnen på grund av all magsyra, så det blev vad det blev.

Byggde en gigantisk penis man kunde gå in i

The Boys säsong 3
Foto: Amazon Studios.

Från idé till handling, att filma scenen där Termite går in i en mans urinrör var en stor apparat.

– Vi byggde penisen på riktigt. Det är en tre meter hög, nio meter lång penis som kostade otroligt mycket att göra. Vilket är ännu en anledning till varför detta är det bästa jobbet jag någonsin har haft.

Ja, alltså, ingen kommer ju parata om Tommy Lees talande penis efter detta. Och er scen pågår så länge, när Frenchie och Komiko sedan lägger Termite i en påse med koks för att överdosera honom.

– Haha, hur länge som helst försökte vi fundera på hur man stoppar honom, han är ju så stark och liten. Tills någon sa "vänta lite, det är ju allt kokain i rummet. Låt honom överdoseras". Jag älskade den idén. Disney skulle ju aldrig sätta Paul Rudd i en gigantisk påse med kokain.

Men finns det inga gränser för vad ni kan och får göra?

– Amazon begränsar oss inte över huvud taget, men vi har interna begränsningar. Vi gör inget galet bara för att det ska vara galet, utan det måste finnas någon anledning till att det sker. Ibland är anledningen att visa hur verkligheten skulle se ut med hjältar. Om det faktiskt fanns en Ant-Man på riktigt, skulle fruktansvärd skit som det där hända hela tiden. Precis som när A-Train springer igenom Robin. Som du kan föreställa dig blir jag pitchad sinnessjuk skit hela dagarna, men jag frågar alltid "Vad säger detta om storyn, karaktären eller världen?".

En dålig dag för världen är en bra dag för serien

The Boys
Foto: Amazon Studios.

Politiskt sett befinner vi oss i en oerhört turbulent tid där populism blomstrar, planetens undergång står på tapeten och Ryssland är nära att starta ett tredje världskrig. Jag frågar Eric om det är lättare eller svårare att skriva satir i en tid där verkligheten ofta trumfar fiktionen.

– Oturligt nog är det enklare, jag önskar att det var svårare. Jag önskar att jag inte fick nytt material att kommentera och satirisera om varje dag. En sägning i författarrummet är "dåligt för världen, bra för serien". Jag skulle föredra det motsatta, det skulle vara uppfriskande att faktiskt behöva sträcka sig efter något, men ny skit är på första sidan på varenda dagstidning. Varje när vi författare kommer in är vi förbannade på en ny attack mot vår frihet eller demokrati. Vi skriver om det som sker och sätter superhjältar i kontexten, vilket skapar en distans som låter folk se på det ur en annan vinkel.

"Det vore en total jävla mardröm"

The Boys säsong 3
Foto: Amazon Studios.

I den tredje säsongen presenterar ett nytt superhjälteserum som ger den som tar det superkrafter i 24 timmar. Eric Kriepke menar bestämt att han inte skulle testa drogen om han fick chansen.

– Ingen borde ha den makten, den låser bara upp dåliga, mörka delar av ens hjärna. Den släpper definitivt ut ens inre demoner, jag ser inget gott med det. Superkrafter i verkliga världen är en fruktansvärd idé, det är kul som en metafor och det är kul i Marvelfilmerna, men det vore en total jävla mardröm. Ni som tror att ni vill ha riktiga hjältar i världen, tro mig, det vill ni inte. Det skulle inte vara bra för någon.

Med det tackar vi Eric Kriepke för pratstunden. De första avsnitten av The Boys säsong 3 finns att streama på Amazon Prime Video.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL