STHLM Blackout-skaparen vill utmana traditionell Nordic noir med sin actionserie

STHLM Blackout-skaparen vill utmana traditionell Nordic noir med sin actionserie

  • Amazon Prime
Emil Oscar Rasmussen
03 maj 2024 kl. 10:05

”Vi var trötta på Nordic noir”

I en intervju med Filmtopp berättar "STHLM Blackout"-skaparen Milad Schwartz Avaz om hur han hittade den unika tonen i sin nya actionserie.

I dag har Prime Videos svenska actionsatsning STHLM Blackout premiär. Över fyra avsnitt får vi följa änklingen Arthur (Erik "Jerka" Johansson) och den ensamstående mamman Mille (Hanna Alström) när de går på en första dejt – och plötsligt kastas in i ett äventyr på liv och död.

På pappret har STHLM Blackout alla kännetecken av en typisk, svensk kriminalserie, men vad vi faktiskt får är någonting helt annat. Det här är en actionserie med tydliga inslag av humor och romantik, och den unika tonen är ett väldigt medvetet val.

Under slutskedet av inspelningen i höstas satte sig Filmtopp ned med seriens skapare Milad Schwartz Avaz och de två huvudrollsinnehavarna. Milad förklarade redan då att han aktivt försökte avvika från det typiskt skandinaviska med sin fartfyllda serie.

LÄS OCKSÅ: Jerka Johansson och Hanna Alström om STHLM Blackout: ”Ambitionsnivån är väldigt hög”

Milad Schwartz Avaz, Erik Johansson och Hanna Alström. Foto: Prime Video.

Milad Schwartz Avaz om STHLM Blackouts unika ton: ”Vi var trötta på Nordic noir”

När Milad under intervjun pratar om inspirationen bakom serien framgår det snabbt att han hade som målsättning att skapa en typ av kriminalserie vi sällan ser i Sverige och Norden.

– Jag tror att det här samarbetet föddes av att vi var ganska trötta på Nordic noir som vi känner det [...] Vi ville göra någonting explosivt, men som hade det nordiska djupet utan att det drunknar i mörker, säger Milad.

”Jag ville verkligen göra något som kändes äkta och nära.”

För den danske regissören, som främst är känd för sin succéserie Blodsbröder (2020), handlade skapandet av STHLM Blackout till stor del om att hitta en balans mellan det fartfyllda och vad som känns äkta. Han menar att action lätt kan gå överstyr och att han personligen har svårt att relatera till de extrema sekvenserna vi ofta ser i blockbusters från Hollywood.

– Det var viktigt för mig [att behålla det nordiska djupet], för jag gillar verkligen action och spänning som är förankrat i den världen som jag känner till. Jag ville verkligen göra något som kändes äkta och nära.

Svaret blev att omfamna både Hollywood och det som funkar i Skandinavien, utan att går för långt i någon riktning.

– [Vi] försöker placera action och den positiva känslan som gör att vi knyter an till Hollywood-filmen i något som faktiskt har en kärna och en sanning.

STHLM Blackout-skaparen vill utmana traditionell Nordic noir med sin actionserie
Foto: Prime Video.

På samma sätt som "STHLM Blackout" utmanar Nordic noir-traditionen, så gör den det också med actionkomedin som genre. Även här handlade det om en balansgång, där nyckeln var att inte forcera de komiska elementen.

– Vi har inte låtit oss bli styrda av det komiska. Vi försöker inte göra det roligt. Det roliga kommer att uppstå [och] vi kommer inte att rygga undan för det, men vi kommer inte att jaga det, förklarar Milad.

LÄS OCKSÅ: Recension: STHLM Blackout – äntligen lite svensk action

"STHLM Blackout" finns nu att streama på Prime Video.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL