Recension: STHLM Blackout (2024) – äntligen lite svensk action

Recension: STHLM Blackout (2024) – äntligen lite svensk action

 • 4 x 40 min
 • Action, Drama, Komedi
 • Amazon Prime
Olivia Samuelsson
Uppdaterad 24 maj 2024 kl. 13:05 | Publicerad 02 maj 2024 kl. 10:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

STHLM Blackout är "en serie som faktiskt vågar sticka ut"

Den nya svenska serien "STHLM Blackout" bjuder på uppfriskande spänning, action, kärlek och humor. Den når inte riktigt hela vägen, men är ändå en actionpackad och sevärd serie.

 • Skapare:
  Milad Schwartz Avaz
 • Regi:
  Milad Schwartz Avaz
 • Manus:
  Milad Schwartz Avaz, Jacob Katz Hansen, Anna Neye
 • I rollerna:
  Erik "Jerka" Johansson, Hanna Alström, Alba August, Adam Pålsson m.fl.

För änklingen Arthur (Erik "Jerka" Johansson) rullar livet på. Han har ett tryggt jobb som teknisk producent på en nyhetskanal och en vardag som han kan utan och innan. Men när kollegan och journalisten Christina (Nina Zanjani) berättar att hon är något stort på spåren och ber honom förvara ett USB åt henne, vänds hela hans värld upp och ner. Motvilligt går Arthur med på att träffa henne samma kväll, enda problemet är att han redan har en dejt inplanerad. När Christina dyker upp slutar det hela med att Arthur och hans dejt, true crime-fantasten Millie (Hanna Alström), dras in i ett farligt äventyr kantat med mord, sabotage och konspirationer. 

STHLM Blackout är en romantisk och humoristisk actionserie som har politiken och den granskande journalistikens värld som arena och som är minst sagt aktuell i dagens samhälle. Serien är skapad av den danske regissören Milad Schwartz Avaz som tidigare gjort Alfa (2020) och Collision (2019). 

LÄS OCKSÅ: Jerka Johansson och Hanna Alström om STHLM Blackout: "Ambitionsnivån är väldigt hög"

Recension: STHLM Blackout (2024) – äntligen lite svensk action
Foto: Prime Video.

Äntligen lite svensk action!

Det är verkligen kul att se en svensk serie som vågar vara mer än en kriminalare. Personligen älskar jag våra svenska kriminaldramer, men om vi ska vara helt ärliga så är många av dem snarlika, med endast några få detaljer ändrade. Därför är det så roligt att se en serie som faktiskt vågar sticka ut och testa ett annat koncept. 

STHLM Blackout är en actionserie och den bjuder på en mängd fartfyllda och actionpackade scener med både slagsmål och flykt på Stockholms gator. Även om actionscenerna kanske inte är i nivå med Hollywood så är de väldigt välgjorda och det märks att de har lagt ner extra energi för att få det att se mer trovärdigt ut. Personligen uppskattade jag verkligen att få se svensk action i serieformat för en gångs skull! 

Seriens huvudkaraktärer Arthur och Millie är också intressanta att följa. Under seriens gång får vi veta mer om deras liv och bakgrundshistorier och se hur de gradvis släpper in varandra på djupet. De är varandras motsatser vilket gör att de kompletterar varandra på ett bra sätt, något som hjälper historien att röra sig framåt och som gör serien mer underhållande. Johansson och Alström gör dessutom ett bra jobb med att porträttera karaktärerna och ge dem djup. 

Recension: STHLM Blackout (2024) – äntligen lite svensk action
Foto: Prime Video.

Spretigt intryck – många genrer i ett 

Även om jag är glad över att se en svensk actionserie kan den periodvis inge ett lite spretigt intryck. Det är action, komedi och romantik – allt i ett. Det är många genrer som ska samsas i endast fyra avsnitt och ibland blev det för mycket och helt enkelt lite väl spretigt och veligt. 

Bitvis kändes även dialogen väldigt styltig, vilket drar ner helhetsintrycket. Ibland kändes det dessutom som att man som tittare får vissa mindre saker övertydligt förklarade för sig, och jag hade föredragit mer användning av uttrycket "show, don´t tell". 

STHLM Blackout har med andra ord en del skavanker som gör att den inte riktigt når hela vägen, men trots det är det en actionpackad och sevärd serie. 

"STHLM Blackout" finns att streama på Prime Video med premiär den 3 maj.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL