Filmstaden sänker sina biljettpriser på fredag

Så mycket kostar det att gå på bio med hela familjen 2023 – tre exempel

Emil Oscar Rasmussen
18 oktober 2023 kl. 20:10

Filmtopp hjälper dig att planera biobudgeten

Ska hela familjen gå på bio? Då får ni vara beredda att betala en smula. Filmtopp redogör för hur mycket det faktiskt kostar att besöka en biograf i dag.

De flesta är överens om att det kan svida lite i plånboken att gå på bio, och för alla är det inte alltid ekonomiskt möjligt att spontanbesöka närmaste biograf. Kostnaderna kan inte minst sticka iväg för familjer där föräldrarna ska betala både för sig själva och sina barn.

För att underlätta med bioplaneringen och budgeteringen har Filmtopp synat vad det kostar att gå på bio i Sverige 2023. Nedan hittar du priserna för tre olika scenarion. Eftersom Filmstaden fullständigt dominerar den svenska biomarknaden har vi utgått från deras priser.

Nelly Rapp - Dödens spegel
Nelly Rapp gör sig redo att gå till botten med de dyra biopriserna. Foto: SF Studios.

Exempel 1: "Nelly Rapp - Dödens spegel" – biokostnad för en barnfamilj (två vuxna, två barn)

I det här exemplet går en barnfamilj, bestående av två vuxna och två barn på upp till 11 år, på Nelly Rapp – Dödens spegelFilmstaden Sergel en fredag kl. 18.00.

 • Ordinarie biljetter x 2 = 298 kr
 • Barnbiljetter (20 % rabatterade för barn upp till 11 år) x 2 = 238,40 kr
 • Biljettpriser = 536,40 kr

Men om man vill ha snacks då? En dricka och en popcorn är väl givet att ta med in i salongen? Det är det naturligtvis. För att göra det enkelt för oss utgår vi från priset på en läsk och en mellanpopcorn. I dagsläget kostar en kombination av dem båda 100 kr.*

 • Biljettpriser = 536,40 kr
 • Mellanpopcorn & läsk x 4 = 400 kr
 • Totalt = 936,40 kr

Ska en barnfamilj med två barn som är max 11 år gamla gå på bio en fredag 2023 får de alltså räkna med att betala strax under 1 000 kr, om alla ska ha dricka och popcorn.

Killers of the Flower Moon
Leonardo DiCaprio undrar om Robert De Niro kan låna ut pengar till ett biobesök. Foto: UIP.

Exempel 2: "Killers of the Flower Moon" (IMAX) – biokostnad för fyra personer

Ska du gå på IMAX-visning spelar det i regel ingen roll hur gammal du är – här säljs inga barn- eller pensionärsbiljetter till rabatterat pris. Därför nöjer vi oss kort och gott med att benämna biobesökarna i det här exemplet som "fyra personer". Biljetterna köps här för en fredagsvisning av Martin Scorseses Killers of the Flower MoonFilmstaden Scandinavia kl. 19.40.

 • Ordinarie biljetter (IMAX) x 4 = 956 kr

Priset för läsk och mellanpopcorn kommer ni ihåg (400 kr).

 • Biljettpriser = 956 kr
 • Mellanpopcorn & läsk = 400 kr
 • Totalt = 1 356 kr

En IMAX-sugen familj eller grupp på fyra personer måste alltså vara beredda på att spendera över 1 300 kr om de vill avnjuta filmen med popcorn och läsk.

Karusell
Omar Rudberg trillar omkull när han får höra vad han ska betala för en VIP-visning av sin film "Karusell". Foto: Nordisk Film.

Exempel 3: Karusell (VIP) – biokostnad för två personer

Det finns utvalda VIP-visningar med familjefilmer, där en rabatt på 20 % läggs på för barn upp till 11 år, men eftersom vi inser att barn inte är huvudmålgruppen för VIP-salongerna, tar vi i det här exemplet två personer. Paret ska i exemplet se skräckfilmen KarusellFilmstaden Heron City kl. 18.40 en fredag. Värt att nämna är att pensionärsrabatt på 10 % gäller för VIP-bio.

 • Ordinarie biljetter (VIP) x 2 = 438 kr

Eftersom det bara är två personer i detta exempel blir priset för läsk och popcorn 200 kr.

 • Biljettpriser = 438 kr
 • Mellanpopcorn & läsk = 200 kr
 • Totalt = 638 kr

Ett par som vill unna sig VIP-bio får alltså räkna med att betala strax under 640 kr för två biljetter samt en mellanpopcorn och en läs vardera.

*Filmstaden reserverar sig för att sortimentet och priserna kan variera mellan olika biografer. 100 kr för en läsk och en mellanpopcorn är priset som listas på Filmstadens webbplats.

Kostar det lika mycket att gå på bio i alla städer?

Köper du dina biobiljetter online när du ska besöka en av Filmstadens biografer i landet ser motsvarande biljetter på olika platser ut att kosta lika mycket. Däremot kan det bli prisskillnader om du ska köpa till dricka och snacks.

I ovan exemplen kostar det 100 kr för en mellanpopcorn tillsammans med en läsk, eftersom det är priset som Filmstaden listar på sin webbplats. Som nämnt flaggar biojätten dock för att priserna och sortimentet kan variera beroende på vilken Filmstaden-biograf du besöker.

Så mycket kostar det att gå på bio 2023 – sammanfattning:

 • En barnfamilj med två vuxna och två barn upp till 11 år får räkna med att betala 536,40 kr för biobiljetterna och omkring 400 kr ytterligare om alla vill ha en läsk och en mellanpopcorn.
 • En familj på fyra personer som ska se en IMAX-film får räkna med att betala 956 kr för biobiljetterna och omkring 400 kr ytterligare om alla vill ha en läsk och en mellanpopcorn.
 • Två personer som ska se en biofilm i en VIP-salong får räkna med att betala 438 kr för biobiljetterna och omkring 200 kr ytterligare om båda vill ha en läs och en mellanpopcorn.
 • Biljettpriserna varierar inte på olika platser i landet (åtminstone vid köp online), men priserna kan variera för snacks och dryck mellan olika biografer.

"Nelly Rapp – Dödens spegel", "Killers of the Flower Moon" och "Karusell" har alla svensk biopremiär den 20 oktober.

NÄSTA ARTIKEL