Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Jag är Zlatan. Foto: Film i Väst

Så går arbetet med "Jag är Zlatan"

Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Artikel
11 november 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Artikel
11 november 2020

Efter en oerhört komplicerad casting är inspelningen i full gång.

Under hösten startade inspelningen av filmen baserad på David Lagercrantz succébok från 2011, "Jag är Zlatan". Under en pressträff tidigare i veckan pratade regissören Jens Sjögren och manusförfattaren Lagercrantz om arbetet med filmen.

I början av september i år startade inspelningen av filmen på olika platser i Malmö, bland annat i Rosengård där Zlatan som bekant växte upp. Filmen som baseras på David Lagercrantz bok kommer enligt filmens regissör Jens Sjögren till stor del utspela sig i just Malmö där Zlatans framgångsrika karriär som fotbollsproffs startade.

Under pressträffen berättade filmens regissör Jens Sjögren att man nu är färdiga med inspelningarna i Malmö. Inspelningar där man jobbat hårt med att få allt att se ut som det gjorde under 90-talet.

– Vi har gjort om Zlatan court där han lärde sig att spela mycket boll när han var ung. Vi har gruslagt den med 50 ton grus. Många äldre i området tyckte att det var skönt att bli av med dunsandet och sa att det var skönt att ha det tillbaka till så som det var innan, säger Jens Sjögren.

Nästa del av inspelningen är tänkt att äga rum i Amsterdam, dit Zlatan gick efter sin tid i Malmö FF för att spela i det holländska storlaget Ajax. Men på grund av pandemin har man tvingats skjuta på inspelningarna där.

– Sverigedelen är klar nu och har börjat klippa den delen. Vi fick flytta fram inspelningarna i Amsterdam till mitten av januari. Då har vi en vecka där och det är ungefär 20 procent av filmen som kommer att utspela sig i Amsterdam med omnejd. Så det preppar vi för nu med scenografi och kostym bland annat. 

Omfattande casting

Innan man kunde påbörja inspelningen var det ett tufft och mycket omfattande castingarbete för att få fram filmens huvudperson - Zlatan Ibrahimovic. Då boken både handlar om Zlatans uppväxt och när han är lite äldre valde man att ha två olika skådespelare för att spela Zlatans olika åldersperioder.

– Det började med att jag träffade Zlatan i Hollywood som undrade hur fan vi skulle hitta någon som honom. Där satte han väl ribban. Dör det är filmens stora utmaning och kan vi knäcka det på något sätt så har vi kommit otroligt långt, säger Jens Sjögren

Enligt Jens Sjögren inleddes castingen relativt vanligt genom att kontakta lokal rollsättare, som började gräva på alla möjliga sätt i Malmö. Han berättar att de letade efter amatörer, mycket på grund av åldern som de sökte och att man sökte efter autenticitet.

– Vi letade runt i stort sett i hela Skåne. Vi började kaxigt bara i Malmö, men vidgade det ju svårare det blev att hitta någon. Vi letade och letade, och filmade och filmade. Jag tror att vi har gått igenom ungefär 2000 personer, varav 500 personer har vi träffat en gång till.

Skådespelarna imponerade på regissören

Killarna som till slut har valts ut till att få spela Zlatan är Dominic Andersson Bajraktati, som ska spela fotbollsstjärnan som ung, och Granit Rushiti som ska spela honom som äldre. Trots att båda är amatörer och nybörjare som skådespelare imponerade båda på Jens Sjögren och David Lagercrantz.

– Dominic hade gjort en så dålig self-tape att vi nästan glömde bort honom. Sen kom han tillbaka och gjorde en provfilmning där han blåste huvudet av oss allihopa med en sån jävla vilja att vinna under en scen i ett klassrum. 

David Lagercrantz som skrivit boken har varit med och skrivit filmens manus säger så här om Dominics provfilmning:

– Det var ett ögonblick som ingen av oss glömmer. Vi började bli så nervösa och undrade om vi skulle hitta någon som hade alla våra parametrar. Sen fick jag filmen på Dominic och blev helt golvad av honom.

Även Granit Rushiti, som ska spela Zlatan i äldre ålder imponerade på regissör och manusförfattare. Rushiti ska själv ha varit en talangfull fotbollsspelare och spelade i Malmö FFs ungdomsakademi, precis som Zlatan.

– Det kan låta löjligt, men det som gjorde att vi valde honom var att han var så fruktansvärt bra på fotboll. Hans karriär blev haltad av att hans knä gick sönder. Sen hade han både längden och utstrålningen. Vi testade många andra som var bra med dialog, men som inte alls hade denna agressivitet och kunde gå från total charmighet till att totalt vilja bita huvudet av någon. 

Filmen är planerad att ha sin premiär någon gång under hösten 2021.

För mer läsning --> Spana in vår lista med bra fotbollsfilmer!

NÄSTA ARTIKEL