Om Jesus blod förts vidare till Hollywood – vem är hans ättling?

Om Jesus blod förts vidare till Hollywood – vem är hans ättling?

Filmtopp
08 april 2023 kl. 17:04
ANNONS
ANNONS

Genom vilken stjärna lever Jesus vidare?

Jesus DNA kan mycket väl leva vidare än i dag – och det finns anledning att tro att hans blod sipprat vidare hela vägen från Betlehem till Hollywood. Men vem i stjärnfabriken är det som må ha en skvätt Kristus i sig?

Många är övertygade om att den mytomspunne frälsaren vandrat på vår jord. Och inte vore det väl då särskilt konstigt om en så pass populär herre cirka 1800 år f.Pr. (före preventivmedlet) träffade en och annan fertil kvinna, som ynglade av sig små babyherrar?

Denna tanke må inte vara särskilt populär i den katolska kyrkan, men har fått stor spridning världen över (tänk bara på DaVinci koden)…

Leker vi med den tanken kan vi förstås föreställa oss att Jesus blod lever vidare än i dag. Och vi som har blicken spänd på filmhimlen måste i sin tur ställa oss frågan vem som kan vara den bibliske profilens ättling. Här är några kandidater...

(Och PS: missa inte vår lista med filmer om påsken där frälsaren är i fokus)

Lady Gaga i A Star is Born
Foto: Warner Bros.

Lady Gaga

Om det är någonting Jesus och den världsberömda artisten Lady Gaga har gemensamt utöver deras judiska rötter är det godheten de förknippas med. Det är inte en självklarhet för alla Hollywoods superstjärnor att donera stora delar av sin rikedom, men Lady Gaga har så länge hon varit känd donerat enorma summor pengar för att hjälpa människor i nöd. Hon har till och med grundat institutet Born This Way som vägleder unga människor till att må bättre, men också att göra världen till en bättre plats i sig. 

Men något talar emot för att Lady Gaga skulle ha Jesus blod i sina ådror. En alldeles vital motsägelse... Hon har nämligen en hitlåt från 2011 som heter Judas och en tillhörande musikvideo som inte känns särskilt hederlig: 

En sak är då säker: låtens anti-Jesus-rad "Oh, I'm in love with Judas" skulle leda till familjeuppror deluxe. 

Sannolikheten att Lady Gaga har Jesus blod i sig: 

Filmtopps betygssymbol för betyget 2 av 5

Daniel Radcliffe i Harry Potter och dödsrelikerna del 2
Foto: Warner Bros.

Daniel Radcliffe

Erkänd snällknutte med judisk familj, magiska trollspön, som är mästare på israelisk dialekt och gjort serie om Guds himmelrike... Ja, visst har allas vår älskling Daniel Radcliffe gjort sig förtjänt av att ha med sitt namn i den här utredningen.

Harry Potter-stjärnan har också charmat oss genom åren med sin underbara idioti, som att han knäckte hela 160 par glasögon under inspelningen av sin berömda filmserie och därtill 40 trollspön för att han använde dem som trumpinnar.

En magkänsla säger oss att det bortom all briljans och välvilja fanns ljuva brister även hos Jesus...

Det som däremot talar emot att Radcliffe skulle ha Jesus blod i sig är att han inte är det minsta förtjust i religion. Han har vid flera tillfällen sagt att han är borderline-ateist, men att han accepterar religionsfrihet så länge den inte skadar någon eller bestämmer över människors liv.  

Sannolikheten att Daniel Radcliffe har Jesus blod i sig: 

Filmtopps betygssymbol för betyget 3 av 5

Joaquin Phoenix som Jesus.
Foto: See-Saw Films.

Joaquin Phoenix

När den Oscarsbelönade Joker-stjärnan Joaquin Phoenix växte upp, tillhörde hans föräldrar en kristen grupp som hette Children of God, men även om han själv lämnade den tidigt så har han återvänt till sina religiösa rötter. Inte minst har han porträtterat självaste Jesus i filmen Mary Magdalene (2018). Gudarna skall också veta att Jokern, som flera andra serietidningsfigurer från underhållningsformens guldera mellan 30–50-talet, har judiska rötter. 

Även om Phoenix inte nödvändigtvis är troende i dag, verkar han av någon anledning finna religion fascinerande – och känna en dragningskraft till sin eventuella gammelfarfar gånger tusen. Sammanträffande? Det tror vi inte!

Men är då Phoenix lika genomgod som Jesus påstås ha varit? Skådisen har i flera årtionden varit djurrättsaktivist och så länge han varit medveten har han aldrig ätit kött. "Att skada en annan varelse har alltid gjort mig rädd och arg", sade veganen Phoenix i en intervju med Totally Vegan Buzz för några år sedan. 

Sannolikheten att Joaquin Phoenix har Jesus blod i sig: 

Filmtopps betygsymbol för betyget 3 av 5

Keanu Reeves i Knock Knock
Foto: Black Bear Pictures.

Keanu Reeves

Keanu Reeves... detta underbara unikum som oavsett hur torr och stolpig dialog han än må leverera aldrig någonsin blir tråkig. De flesta av er läsare kan säkerligen gissa redan nu varför denna charmsprätt tagit en så gedigen plats på den här listan – och han behöver inte ens vara av judisk härkomst!

Ingen kändis representerar ödmjukhet på samma sätt som Matrix- och John Wick-profilen gör, och har gjort, under sin snart 30 år långa karriär. Från att han donerat otaliga miljoner till sin egen välgörenhetsorganisation – utan att ens stämpla föreningen med sitt eget namn – till att ha gott snack med alkisar på parkbänken, åka kollektivt i vardagen och köpa en glass han inte ville äta bara för att kunna signera kvittot med sin autograf och ge bort det till en betagen kassör. 

"Internets pojkvän" anses vara för bra för att vara sann och detta ger honom ju förstås gott om Jesuspoäng i bagaget. 

Sannolikheten att Keanu Reeves har Jesus blod i sig: 

Filmtopps betygssymbol för betyget 4 av 5

Gal Gadot i "Wonder Woman".
Foto: Warner Bros.

Gal Gadot

Superkvinnan Gal Gadot är vår högst troliga kandidat bland Hollywoodstjärnor att ha Jesus blod i sig.

Inte nog med att hon spelat Wonder Woman och är klar för att göra rollen som en kristen kvinna som hjälper utsatta judar under Andra världskriget... hon är född i det lilla distriktet Rosh Ha‘Ayin som hennes familj länge levt. Varför är det relevant? Jesus sägs ha vandrat där (det ligger trots allt blott en timmes bilfärd bort från Betlehem).

Vid 18 års ålder blev Gal Gadot dessutom utsedd till Fröken Israel och hon har sedan dess varit en stor profil i sitt hemland genom att ge resten av världen sin syn på landets politiska splittring.

Till råga på allt detta kan vi på Gal Gadots Wikipedia-sida se henne posera glatt med Israels president Reuven Rivlin. Summa summarum sipprar det Israel genom hennes blod. Och möjligtvis något mer...

Sannolikheten att Gal Gadot har Jesus blod i sig: 

Filmtopps betygssymbol för betyget 5 av 5

För mer läsning, spana också in vår artikel med påskfilmer som samlar hela familjen!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL