Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Nya filmer vip i HD

NyafilmerHD – VIP med nya filmer?

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
06 januari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
06 januari 2021

Allt om den populära streamingsajten med onlinefilmer.

Här hittar du all information du behöver om streamingsajten Nyafilmer.

Nyafilmer är en streamingsida som marknadsför sig med helt nya filmer som kan streamas i HD. Precis som många andra piratsidor, exempelvis som Dreamfilm, Popcorn Time och Swefilmer, skyltar sidan också med att erbjuda filmer och serier helt gratis i både Swesub och i HD. Kan detta verkligen vara helt lagligt?

I den här artikeln kommer vi att kika närmare på hur en av Sveriges största illegala sajter fungerar och förklara varför du  istället bör streama filmer i HD lagligt och säkert. De är lätt hänt  att bryta mot upphovsrätten genom lockas av sajter som erbjuder onlinefilmer gratis, men i vår tid är det extra viktigt att veta när man agerar illegalt på internet. Den här artikeln kommer att gå igenom några av de viktigaste frågorna när det kommer till att streama lagligt.

Vad som kan vara bra att veta innan vi börjar syna streamingsajten Nyafilmer är att den  har haft många olika skepnader genom åren. Exempelvis Nyafilmer.vip, nyafilmer.se, nyafilmer HD, NyaFilmer.wtf och Nyafilmer.cc. Samtliga domäner har verkat för samma syfte.

Streama filmer online är ett nytt beteende. 

Netflix
Foto: Unsplash.

Eftersom streaming är så pass dominerande i dagens nöjesvärld är det nästan svårt att föreställa sig en tid innan det var möjligt att streama film online. En tid när man var tvungen att ha tillgång till filmen i fysiskt format eller hoppas på att den skulle sändas på linjär-TV, istället för att kunna köra igång valfri titel i ett gigantiskt bibliotek med nya filmer i HD.

På 90-talet var DVD-filmerna det populäraste sättet att se på flm, som i sin tid ersate VHS-uthyrningen. Därefter, på 2000-talet, gjorde Blu-ray entré. Streaming blev först en grej 2013 när Netflix började lanseras runt om i världen. Kanske kommer du ihåg TV-serien House of Cards, som var en de första nya serierna som marknadsfördes i Sverige för Netflix. Snacka om att vi har varit snabba med att anamma streamingvärlden efter dess.

Men sett till hur skickliga omvärlden har varit med att ta del av internets möjligheter är det kanske inte heller särskilt förvånande. Enligt Svenskarna och internet stramar så många som 86 procent av alla svenska internetanvändare filmer online. En imponerande siffra som knappast kommer att dala.

Är det lagligt att se filmerna på Nyafilmer?

Tjänster som Nyafilmer VIP eller Dreamfilm är populära alternativ när det kommer till att streama nya filmer i HD, men många är osäkra på om de verklige är lagliga eller inte. Det korta svaret är faktiskt nej, men många av de här sidorna rör sig i en gråzon. 

Tar man exempelvis Nyafilmer så har de skapat ett mellanting mellan nämnda Dreamfilm och YouTube. Detta genom att låta själva användarna ladda upp filmer istället för att själva göra det, men även om Nyafilmer rent tekniskt sett har tvättat sina händer har fortfarande inte användarna rätt till filmerna de lägger upp.

Samma fenomen finns i viss utsträckning även på YouTube, men där görs det ständiga kontroller för att minimera risken att filmer delas olagligt. Vad som är bra att veta när det kommer till just YouTube är att du som ser på filmerna (alltså inte laddar upp själv) inte begår något brott genom att se dem. 

Ett tydligt tecken på att filmer man hittar online är olagliga är att de är i dålig kvalitet. När du streamar lagligt hos exempelvis Netflix är filmerna alltid i HD och med fungerande text. Så är det inte hos de illegala streamingtjänsterna. Ibland är filmerna istället i usel kvalitet, handfilmade på en biograf – varken lagligt eller särskilt roligt. Dessutom får inte de personer som finanserat filmen någon intäkt tillbaka för sitt risktagande att producera filmen. 

Ett annat tecken är att filmerna på stremingsidan har tryckta vattenstämplar eller tidslinjer på sig. Detta innebär att det är en kopia från filmbolagen som har hamnat på villovägar. Tack och lov är det också ett väldigt tydligt tecken på att filmen är illegal. 

Kännetecken på att du streamar nya filmer i HD olagligt:

 • Bilden är i dålig kvalitet

 • Texten hänger inte med i översättningen

 • Filmen har en vattenstämpel över sig

 • Det är fullt med reklam på sajten (inte minst olämplig reklam)

 • Filmen har ännu inte släppts hos någon seriös hemsida.

Vad säger lagen om upphovsrätt?

Lagen om upphovsrätt om Nyafilmer.
Foto: Unsplash.

I Sverige finns det lagar som skyddar upphovsmännen bakom konstnärliga verk, för att minska riskerna för pllagiering. Lagen om upphosvrätt är egentligen ganska enkel när man väl bryter ner den. Om man hårdrar det hela så kan man säga som så att så fort någon har skrivit något, målat något eller exempelvis arbetat med en film så räknas det som ett konstnärligt verk. Alla konstnärliga verk i sin tur skyddade av upphovsrätten. Säg att du skissar på ett pappar under ett telefonsamtal, då är din skiss skyddad genom lagen om upphosvrätt.

Lagen om upphosvrätt kan i sin tur delas in i två kategorier, en ekonomisk avdelning och en ideell avdelning

Den ekonomiska delen av upphovrättslagen.

När det kommer till den ekonomiska delen av upphovsrättslagen säger den att själva skaparen av ett konstverk är den juridiska person som bestämmer hur verket får användas och spridas. Det är alltså även denna personen som svarar för om verket får kopieras eller inte. Om denne säger så, så är det också så.

Den ideella delen av upphovsrättslagen.

Ideell rätt innebär att upphovsmannen har rätt att namnges i samband med att dennes verk används. Mer än bara äran för sitt verk, ingår det i den ideella delen av upphovsrättslagen att ens verk inte ska komprimeras eller ändras.

Hur får en person upphovsrätt?

Det är så pass enkelt att enligt lagens mening får en person upphovsrätt automatiskt i samband med att ett verk skapas. Detta innebär att om du kladdar på ett papper medan du sitter i telefon så har du upphovsrätten till din kladd. I lagens mening kan vi alla bli upphovsmän ganska lätt, med andra ord.

Nyafilmer med på svarta listan med olaglig streaming.

Svarta listan för streaming
Foto: Unsplash.

Den svenske juristen Tobias Eltell är VD på Svenska annonsörer och han är strikt emot att illegala streamingtjänster ska tjäna pengar på seriösa annansörer. För att sprida kunskapen och öka kännedomen om vilka sajter som faktiskt inte bedriver laglig verksamhet har han sammansatt ”den svarta listan”. På den finner vi bland annat nya-filmer.tv och nyafilmer.com

 • streamtajm.com

 • fmovies.to

 • dreamfilmhd.cc 

 • nyafilmer.com

 • nya-filmer.tv

 • swefilmer.eu

 • dreamfilm.pro

 • dreamfilm.fun

 • swesub.net

 • piratbay.org

 

De vanligaste googlingarna om Nyafilmer.

Vad består utbudet på NyaFilmer av?

Utbudet på NyaFilmer består av filmer och serier som användaren kan streama gratis. Filmerna som läggs upp inkräktar på upphovsrättslagen. Därmed är sajten problematisk att använda.

Hur fungerar NyaFilmer?

Nyafilmer är en streamingtjänst online, som låter användarna möjligheten se filmer och serier helt gratis. Dessa filmer har laddats upp illegalt och streamingtjänsten tjänar pengar genom annonsering.

Kan NyaFilmer verkligen vara lagligt?

Att streama filmer via NyaFilmer är kanske inte direkt ett lagbrott, men filmerna som finns där att se är tillagda på illegal väg genom kränkning av upphovsrättslagen. Därför ska du inte se filmer på den här sajten. Genom att streama film på NyaFilmer bidrar du till en minskad intäktsgenerering till upphovsmännen, vilket gör det svårare att göra nya filmer i HD.

Är NyaFilmer borttaget?

Om hemsidan inte fungerar beror det på att den har blivit spärrad eller borttagen, vilket händer olagliga streamingtjänster med jämna mellanrum. Vad som vanligtvis händer då är att sajten, efter en tid, kommer upp under ett nytt namn. Nyafilmer.hd, nyafilmer.wtf, nyafilmer.com, nyafilmer.vip och nyafilmer.cc. Är exempel på namn som sajten har haft under åren. Samma mönster kan man se på exempelvis Dreamfilm eller torrent-sidan YTS.

Ligger NyaFilmer nere?

Med jämna mellanrum stängs hemsidan ner för att sedan återuppstå under en ny domän. Detta är anledningen till att sajten har funnits under flera olika namn, exempelvis nyafilmer.hd, nyafilmer.wtf, nyafilmer.com, nyafilmer.vip och nyafilmer.cc. Men varje en av dessa är lika problematisk ur lagens perspektiv.

Med största sannolikhet kommer även nya namn att läggas till på listan i takt med att Internetleverantörerna blockerar tillgängliga varianter.

Drivs NyaFilmer av samma personer som driver sajterna Swefilmer och Dreamfilm?

Denna frågan är svår att svara på eftersom skaparna bakom dessa sajter är anonyma, men det är många som tror att det är samma grupp av människor som ligger bakom dem alla. Huruvida det stämmer är i dagsläget inte känt. Kanske kommer det att uppdagas i en rättsprocess längre fram.

Därför ska du inte streama nya filmer i HD illegalt.

Även om det inte är lagligt att använda sajter som Nyafilmer eller Dreamfilm så finns det givetvis dem som finner det attraktivt. Det är ju trots allt helt gratis, och som bekant, gratis är gott. Men, stå emot och välj istället några lagliga alternativ. Det finns faktiskt en hel del att välja mellan och en del är både gratis och lagliga. Inte övertygad? Tänk på dessa argument:

 • Upphovsmännen får inga pengar för den streaming som sker på olagliga sidor. Detta innebär alltså ett ekonomiskt tapp som på lång sikt kan göra det svårt att producera nya och bra filmer. Det är en extremt dyr affär att göra film. Även mindre filmer kostar generellt flera miljoner kronor att producera och de stora Hollywood-filmerna kostar miljarder. Och vi vill alla kunna se nya filmer i HD även i framtiden? Då behöver upphovsmännen tjäna pengar. Så enkelt är det.
 • Det finns en risk för att du råkar ut för dyra böter. Enligt högsta domstolen ligger boten på 50 dagsböter, vilket innebär att en person som tjänar 40 000 kronor måste betala 20 000 kronor i böter för att ladda ner en film. Och det är en summa man bra mycket hellre lägger på annat.

Så kan du streama nya filmer i HD helt lagligt.

Nya filmer i HD.

Tack och lov finns det massor av bra streamingtjänster med stora bibliotek, som är helt lagliga att använda. Och som nästan inte kostar någonting. Exempelvis kostar Disney+ bara 69 kronor i månaden och Netflix mellan 89-159 kronor i månaden beroende på vilket paket du vill ha. Andra bra tjänster är exempelvis: Draken Film, Amazon Prime Video, HBO Nordic, C More och Viaplay.

Streama lagligt och gratis.

Hos oss på Filmtopp går det faktiskt att streama gratis. Varje vecka lyfter vi fram nya titlar i vårt bibliotek, som består av filmklassiker. Exempelvis har vi filmer av mäster som Orson Welles, Charlie Chaplin, Buster Keaton, Stanley Kubrick och George A. Romero. Av den sistnämnde giganten hittar du världens bästa zombie-film Night of the Living Dead

Vårt handplockade utbud består av mästerverk som har format filmerna vi ser i dag. Många av dem finns med på IMDb:s lista över världens bästa filmer och ännu fler är inkluderade i filmbibeln 1001 Movies You Must See Before You Die!

NÄSTA ARTIKEL