Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Italiensk film – tips på filmer att se

Italiensk film – tips på filmer att se

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
12 juni 2019
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
12 juni 2019

Från western till tänkvärda draman

Bland länder i Europa har Italien länge varit ett av de mer tongivande, med flertalet fantastiska produktioner. Vi djupdyker i den italienska filmscenen.

Genom åren har vi fått ta del av fantastiska italienska filmer, med allt från b-skräck till western och draman. Många av de italienska dramafilmerna fokuserar på samhället och hur våra omgivningar formar oss olika. Från slice of life-rullen Cinema Paradiso till brottscentrerade Gomorra

Klassisk italiensk film

italiensk film
Foto: Atlantic Film.

Många förknippar den italienska filmscenen med komiske regissören Federico Fellini som låg bakom flera stora klassiker, inte minst La StradaLa Dolce Vita och Amarcord. Hans alster är underbart, men det finns betydligt mer än så att ta del av. Livet är underbartCinema ParadisoLyxraggaren och Once Upon a Time in the West. Sergio Leone ligger bakom flera av de bästa och mest spännande westernfilmerna som gjorts. Missa inte att läsa vårt djupdykande porträtt av den legendariske filmskaparen. 

Ny italiensk film

italiensk film
"Notti Magiche". Foto: Paolo Cirello/Lotus Production. 

Titt som tätt dyker det upp sevärd italiensk film. En som utmärkt sig under 2019 är Notti Magiche som är precis så passionerad, plump och pratig en rulle om slutet på den italienska filmens storhetstid måste vara. "Trots att filmen utspelar sig för dryga trettio år sedan ligger tragiskt nog tafsande studiochefer och geniförklarade gamla kulturgubbar väl nära vår samtid. Här presenteras nämligen en mansvärld där det som sitter mellan benen, i mångt och mycket, styr varje manlig karaktärs beslut som tas. Som tur är blir dessa beslut och karaktärer aldrig att framstå som något annat än korkade i Virzís kompetenta händer", skriver Filmtopps skribent Nikola Ruzicic i sin recension av filmen.

Italiensk skräckfilm

Bild från "Suspiria" (1977).
Bild från "Suspiria" (1977). Foto: Seda Spettacoli.

 

Under 60- och 70-talet verkade Italiens filmskapare få mindervärdeskomplex inför sina amerikanska kollegor. På 60-talet ville italienarna otroligt gärna göra amerikansk västern, men fick vara glad om de kunde flyga över Lee Van Clief eller i bästa fall Clint Eastwood för att låta honom skjuta ner ett tiotal italienska statister för att sedan rida obeskrivligt långsamt ut i öknen.

På 70-talet började även italienarna blanda sig in i skräckfilmsgenren på allvar. Störst av de italienska filmskaparna var antagligen Dario Argento. Argento skapade ett par filmer, så som Deep Red och Suspiria, som även idag klassas som riktigt kompetenta och snygga skräckfilmer. Flera italienare följde i Argentos fotspår och som följd fick publiken en ström med filmer av väldigt varierande kvalitet.

För den som vill bredda sina filmkunskaper är italiensk film ett måste att sätta sig in i.

NÄSTA ARTIKEL