George Lucas avslöjar sin favoritkaraktär i Star Wars – överraskar alla fans

George Lucas avslöjar sin favoritkaraktär i Star Wars – överraskar alla fans

Axel Diedrichs
29 juni 2024 kl. 14:18

Finns det någon här som håller med honom?

Av alla karaktärer man kan förälska sig i från det gigantiska Star Wars-universumet, väljer dess grundare George Lucas en kontroversiell figur som favorit.

Sedan den andra halvan av 1970-talet har det släppts Star Wars-filmer och serier, som tillsammans format en av de mest älskade franchiserna. Manusförfattaren och regissören George Lucas jobbade i många år på att ta fram en intergalaktisk saga som man än i dag bygger vidare på. 

Den främsta anledningen till att Star Wars är så pass älskat är knappast de häftiga rebellfartygen eller att det fäktas med lasersvärd. Snarare är det mängden fantastiska karaktärer som bär handlingen framåt. 

George Lucas gjorde sammanlagt sex Star Wars-filmer innan han till slut sålde rättigheterna till Disney i vad som var en miljardaffär. Att han gjorde det var inget som uppskattades av fansen, men Lucas var som bekant inte alltid i symbios med dem. Inte minst klagade han flera gånger på att det var så många som ständigt sköt ned hans tankar om serien. 

George Lucas avslöjar sin favoritkaraktär i Star Wars – överraskar alla fans
Foto: Disney.

George Lucas avslöjar sin favoritkaraktär i Star Wars

När Lucas ska välja ut sin favoritkaraktär i serien går han även då emot strömmen. När den första prequel-filmen Det mörka hotet hade tjugoårsjubileum 2019 hyllade han filmen som ofta får utstå kritik på ett fanevent. Han passade även på att lyfta fram sin favoritkaraktär, som är en kontroversiell sådan:

– Det mörka hotet är en av mina favoritfilmer och, självklart, är Jar Jar min favoritkaraktär. 

Ahmed Best [som spelade karaktären] gjorde ett fantastiskt jobb med en väldigt, väldigt svår utmaning. 

George Lucas avslöjar sin favoritkaraktär i Star Wars – överraskar alla fans
Foto: Disney.

Inom fanbasen anser majoriteten att Jar Jar Binks, en gungan från planeten Naboo och som lär känna Obi-Wan Kenobi och Qui-Gon Jin, är en väldigt störig karaktär, och att man genom honom driver med svarta stereotyper. Kritiken mot Jar Jar Binks ska ha sårat Ahmed Best så pass mycket att han övervägde självmord.

Långt efter att Det mörka hotet kom ut 1999 blev Jar Jar Binks föremål för en spännande teori om att han i själva verket skulle vara en sith lord. George Lucas hade stora planer för karaktären som han efter påtryckningar valde att stryka ur berättelsen. Men idén om att han skulle vara ond Lucas dock förlöjligat. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL