Jar Jar Binks-skådisen övervägde självmord efter kritiken: "Det var hemskt"

Jar Jar Binks-skådisen övervägde självmord efter kritiken: "Det var hemskt"

Emil Oscar Rasmussen
29 juli 2023 kl. 12:30

Star Wars-skådespelaren talar ut i podcast: "Lägsta punkten i mitt liv"

För Ahmed Best förvandlades en drömroll i Star Wars universum snabbt till en mardröm. I den nya podcasten "The Redemption of Jar Jar Binks" öppnar Jar Jar Binks-skådespelaren upp om mörkret han upplevde till följd av kritiken mot honom och hans karaktär – ett mörker så djupt att han övervägde självmord.

Ahmed Best är namnet på skådespelaren bakom en av Star Wars-universumets mest hatade karaktärer, Jar Jar Binks. När Best fick rollen var det en dröm som gick i uppfyllelse, men mottagandet av Det mörka hotet (1999) och kritiken som riktades mot karaktären och Best förvandlade dröm till mardröm.

I den TED-producerade podcasten The Redemption of Jar Jar Binks öppnar Ahmed Best upp om sina erfarenheter under åren för prequel-trilogin där Jar Jar Binks introducerades. Enligt Best var kritiken och hatet så grovt att han vid ett tillfälle stod på Brooklyn Bridge, redo att falla 39 meter mot sin död.

Men den nya podcasten är inte bara en varningens klocka om hur kraftigt påverkade de kreativa förmågorna kan bli av massans skoningslösa kritik och påhopp, utan även en upplyftande berättelse om hur Ahmed Best (och till viss del Jar Jar Binks) övervunnit motgångarna.

Jar Jar Binks-skådisen övervägde självmord efter kritiken: "Det var hemskt"
Foto: 20th Century Fox.

Jar Jar Binks-skådespelaren övervägde självmord efter kritiken: "Det var hemskt"

I "The Redemption of Jar Jar Binks", en TED-producerad podcast med Dylan Marron, görs det en djupdykning i ödet för den karaktär inom populärkulturen som kanske hatats mest av alla sedan introduktionen 1999. Jar Jar Binks utseddes till och med till "den mest irriterande filmkaraktären genom tiderna" av Complex Magazine. I centrum för kritikerstormen och hatet mot karaktären hittar vi Ahmed Best, som spelade rollen i de tre prequel-trilogin.

Podcasten avslöjar att Best vid ett tillfälle stod vid räcket på Brooklyn Bridge i New York, redo att visa alla hatare vad de hade gjort med honom och få dem att känna vad han hade gått igenom.

Vid det tillfället hade Ahmed Best fallit offer för en av de första stora hatkampanjerna på internet, och sågats frenetiskt i traditionella medier. I samband med premiären för Det mörka hotet gick hemsidor som JarJarSucks.com och JarJarBunksMustDie.com online. Hatet stannade inte vid karaktären, utan inkluderade i allra högsta grad även Best. På sajterna gick det exempelvis att hitta bilder med både Jar Jar Binks och Ahmed Best som halshuggna.

Därefter uppmärksammades det då unika onlinehatet i övrig media, och Bests telefonnummer läkte online, vilket ledde till att hans telefonsvarare snart svämmade över av dödshot. Situationen blev så allvarlig att Best inte ville lämna sin lägenhet i New York och, som tidigare nämnt, övervägde självmord.

– Det var hemskt. Det var den lägsta punkten i mitt liv, berättar Best.

Podcasten betonar också att den typen av hat som var unikt när Best utsattes för det, i dag är en del av vardagen.

Ahmed Best som Kelleran Beq i The Mandalorian
Ahmed Best som Kelleran Beq i The Mandalorian. Foto: Disney+

En rörande comeback efter lågpunkten

Lyckligtvis tog Ahmed Best aldrig det där sista klivet mot sin död. Istället tog han sig till Los Angeles, där han spelade in de två andra filmerna i trilogin (i vilka hans roller blev mindre och mindre). Han började också utöva kampsport, plugga på filmskola och blev pappa.

När han år senare åter befann sig på Brooklyn Bridge, denna gången tillsammans med sin son, publicerade han en bild på Twitter och skrev om hur responsen på Jar Jar Binks en gång tvingade honom till brokanten, och hur hans son är gåvan för hans överlevnad. Tweeten fick stor uppmärksamhet, ledde till ursäkter från alla möjliga håll och bjöds följaktligen åter in i Star Wars-värmen.

Först fick Best stående ovationer på ett Star Wars-konvent och därefter fick han vara värd för en Star Wars-gameshow, där han antog rollen som en Jedi vid namn Kelleran Beq. Vrid sedan fram tiden till våren 2023 och Kelleran Beq (spelad av Best) introduceras i The Mandalorian av Jon Favreau. I säsong tre av The Mandalorian avslöjas Beq ha spelat en avgörande roll i Grogus (Baby Yoda) öde.

– Det kändes riktigt bra. Som konstnär förlorade jag mitt självförtroende över så många år, men The Mandalorian gav mig den där bekräftelsen av att "du gjorde alltid det rätta, [hatet] handlade inte om dig".

I skrivande stund har fem av totalt sex avsnitt av podcasten "The Redemption of Jar Jar Binks" lanserats.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL