Födelsedagsextra: David Attenborough

Födelsedagsextra: David Attenborough

08 maj 2022 kl. 10:05

Vunnit tre Emmys för bästa berättare

Han är författare, producent och regissör, men framförallt är han känd för att ha en av världens bästa berättarröster. Självklart talar vi om födelsedagsbarnet, Sir David Attenborough.

David Attenborough är ofta med själv och skriver manus till dokumentära filmer och serier som bland andra Planet Earth (2006) och Frozen Planet (2011-2012). Men det är tack vare hans unika röst och mjuka ton som han gjort sig ett namn.

Han har sammanlagt blivit nominerad till en Emmy åtta gånger och av dem har han vunnit tre gånger för bästa berättare. Vi på Filmtopp vill säga grattis till denna gigant som i dag 8 maj blir hela 96 år gammal.

Nedan listar vi därför tre av hans största bedrifter inom branschen. Tre dokumentärer som är så otroligt välgjorda och känsloväckande att de kan användas för att drömma sig bort.

Tre filmer med David Attenborough

1. Seven Worlds One Planet (2019)

För miljontals år sedan slet otroliga krafter sönder jordskorpan och skapade våra sju kontinenter - var och en med sitt eget distinkta klimat, sin egen terräng och sitt unika djurliv. Från Sydamerikas färgstarka paradis till Afrikas brännande hetta.

David vann en Emmy för bästa berättare. Nedan kan du se trailern. 

2. Our Planet (2019)

Den här dokumentärserien fokuserar på bredden av mångfalden av livsmiljöer runt om i världen, från den avlägsna arktiska vildmarken och mystiska djupa hav till Afrikas vidsträckta landskap och olika djungler i Sydamerika. 

David vann en Emmy för bästa berättare. Nedan kan du se trailern. 

3. Blue Planet II (2017)

David Attenborough återvänder till världshaven i den här uppföljaren till den hyllade dokumentären som filmar sällsynta och ovanliga varelser från djupet, samt dokumenterar problemen som våra hav står inför. 

David vann en Emmy för bästa berättare. Nedan kan du se trailern. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL