Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmtopp i Cannes: Film i Västs årliga presslunch

Filmtopp i Cannes: Film i Västs årliga presslunch

August Klittmar | Artikel
20 maj 2019
August Klittmar | Artikel
20 maj 2019

Film i väst har många spännande filmer på gång.

Film i Väst
Foto: Filmtopp Media

När Film i Väst höll sin årliga presslunch i Cannes var Filmtopp naturligtvis på plats. I den lyxiga villan med utsikt över havet närvarade bland andra Guldpalmsvinnaren Ruben Östlund, som är i full fart med förarbetet till sin kommande film ’’Triangle of Sadness’’. Även Tarik Saleh – regissören bakom hyllade ’’The Nile Hilton Incident’’ (2017) – var där och pratade om sitt senaste projekt, samt Ninja Thyberg som nästa år regidebuterar med dramat ’’Jessica’’. 

I skrivande stund är Film i Väst med och producerar 29 pågående svenska filmer och 15 tv-dramer. Dessutom samproducerar de flera internationella projekt.

Bara i år är Film i Väst medproducenter av tre filmer på festivalen i Cannes: öppningsfilmen ’’The Dead Don’t Die’’ av Jim Jarmusch, kriminaldramat ’’The Whistlers’’ av Corneliu Porumboiu (båda tävlar om Guldpalmen) samt isländska ’’A White, White Day’’ som tävlar i Kritikerveckan.

Nya initiativ presenterades av Mikael Fellenius.

Presentationen som hölls under den årliga presslunchen i Cannes var mycket lovande och substansrik. Till att börja med presenterade Mikael Fellenius, vd för Film i Väst, ett initiativ att arbeta mer konsekvent för klimatet. Därför har Film i Väst anlitat miljöstrategen Ronny Fritsche, vars uppgift ska vara att se till att produktioner blir mer klimatsmarta.

Mikael Fellenius meddelade också att nationella produktionsrabatter, som Film i Väst varit drivande för att införa, nu blir verklighet i form av ett pilotprojekt som leds av Västra Götalandsregionen. Produktionsrabatterna kommer att gälla för utvecklandet av film och tv-drama.

Därtill är det nu klart att Film i Väst kommer att stödja projektet Nostradamus. Det startades av Göteborg Film Festival för att med hjälp av research och fakta försöka förutspå utvecklingen i den föränderliga filmbranschen.

Årets kommande filmer och serier som Film i Väst finansierar.

I år producerar Film i Väst flera kommande storfilmer. Bland annat ’’438 dagar" av Jesper Ganslandt, som baserats på den sanna historien om hur journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson hölls fängslade i Etiopien. Huvudrollerna görs av Gustaf Skarsgård och Matias Varela. Premiär i slutet av augusti.

Den svenska och internationellt framgångsrika regissören Mikael Håfström (’’Ondskan’’, ’’1408’’) kommer i höst med en ny thriller – ’’Quick’’. Jonas Karlsson, David Dencik och Alba August syns i betydande roller.

Årets svenska juldagsfilm blir musikalen ’’En del av mitt hjärta’’, baserad på artisten Tomas Ledins musik. Den regisseras av Edward af Sillén, och i rollistan återfinns namn som Malin Åkerman, Marie Richardson och Jonas Karlsson.

Även den omåttligt populära serien ’’Vår tid är nu’’ kommer tillbaka i höst med en tredje säsong, och vi kan vänta oss att en ny Sune-film av Jon Holmberg har premiär någon gång senare i år.

Ruben Östlund, Ninja Thyberg, Tarik Saleh och Linda Hambäck var på plats.

Ruben Östlund
Ruben Östlund talade om hans kommande film ''Triangle of Sadness''. Foto: Filmtopp Media

Först ut att inta scenen av de närvarande regissörerna var Ruben Östlund, som engagerat och med mycket humor gick igenom handlingen till hans kommande film ''Triangle of Sadness''.  I filmen kommer vi att få följa en manlig och kvinnlig modell, som åker på romantisk lyxkryssning i Medelhavet. De söker efter en väg ut ur modeindustrin, och hoppas kunna använda sitt utseende för att göra just det. På båten kommer handlingen att ta flera besynnerliga vändningar – sjösjuka, matförgiftning, spykavalkad och en marxistisk kapten utlovas. Filmen förväntas ha premiär på filmfestivalen i Cannes 2021. Förhoppningen är att den precis som ''The Square'' (2017) ska tävla om Guldpalmen.

Efter presentationen fick Filmtopp en exklusiv pratstund med regissören. Ni kommer att kunna läsa intervjun i en separat artikel här på Filmtopp.

Jessica – Om porrindustrin i Los Angeles

Ninja Thyberg
Regidebutanten Ninja Thyberg var på plats för att presentera ''Jessica''. Foto: Filmtopp Media

Regidebutanten Ninja Thyberg presenterade filmen ’’Jessica’’, som följer en kvinna som ger sig in i Los Angeles porrindustri. Manuset baseras på den gedigna research Thyberg har gjort, och skådespelarna i filmen består i huvudsak av verkliga porrstjärnor. Med filmen vill hon skildra ett kvinnligt perspektiv:

– Jag vill visa allt som kvinnor måste dölja för att uppfylla de manliga fantasierna.

Filmen distribueras av SF och har premiär nästa år. Ninja Thyberg hoppas på att en bred publik ska kunna uppskatta ’’Jessica’’. Historien är kryddad med humor och populärkulturella referenser, och Thyberg beskriver filmen som ’’Rolig, trots de mörka sidorna’’.

Ett religiöst universitet och en flicka som adopteras av gorillamamma.

Även regissören Tarik Saleh – vars thriller ’’The Nile Hilton Incident’’ (2017) vann Guldbagge för Bästa film – var där för att prata om sin kommande film. Han kunde inte avslöja mycket om handlingen, men nämnde att historien utspelas på ett religiöst universitet, och att Fares Fares definitivt har en roll. Saleh passade även på att hylla Film i Väst för att de trodde på honom redan från start.

Vi kommer också snart att få se en ny animerad film i regi av Linda Hambäck. ’’The Ape Star’’ följer en flicka som adopteras av en gorillamamma. Flickan får till en början svårt att anpassa sig till mammans lite manliga manér, men kärleken växer sig så småningom starkare. Stellan Skarsgård och Pernilla August är bland andra med och gör rösterna. ’’The Ape Star’’ förväntas ha premiär i november 2020.

Några kommande internationella samproduktioner.

Joachim Trier
Joachim Trier var med på videolänk. Foto: Filmtopp Media

Avslutningsvis presenterades ett antal internationella samproduktioner där Film i Väst är delaktiga. Joachim Triers ’’The Worst Person in the World’’ blir den avslutande delen i hans Oslo-trilogi, och beskrivs som ett romantiskt drama.

Uppföljaren till ’’The Hitman’s Bodyguard’’ (2017), titulerad ’’The Hitman’s Wife’s Bodyguard’’, får premiär 2020 och Patrick Hughes återvänder till registolen.

Regissören Sally Potter håller i detta nu på att färdigställa dramat ’’Molly’’, där stjärnor som Elle Fanning, Salma Hayek och Javier Bardem syns i betydande roller. Filmen utspelas under ett dygn och skildrar förhållandet mellan en mentalsjuk pappa och hans dotter. Premiär 2019.

Den svenska regissören David Sandberg (inte att förväxla med David F. Sandberg) är aktuell med långfilmen ’’Kung Fury 2’’ – uppföljaren till kortfilmen ’’Kung Fury’’, som belönades med Guldbagge för Bästa kortfilm på galan 2016. I rollistan återfinns riktiga storstjärnor, såsom Arnold Schwarzenegger, Eiza González, Michael Fassbender och David Hasselhoff.

Med det vill Filmtopp passa på att tacka Film i Väst för ett fantastiskt arrangemang!

NÄSTA ARTIKEL