Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bild från Sagan om konungens återkomst. Foto: Viaplay

2020: Det bästa på TV under midsommarafton!

Rasmus Torstensson | Artikel
19 juni 2020
Rasmus Torstensson | Artikel
19 juni 2020

Fira en annorlunda midsommar i filmens värld!

Lockar ett klassiskt midsommarfirande med nubbe, sill och dans kring midsommarstången inte dig det minsta? Tur då att det går att fira påsk på andra sätt! TV-tablån är späckad med filmer och Netflix släpper nytt. Här får du de bästa tipsen!

Varje år tenderar vi svenskar att slå på den stora trumman på midsommar. Det dricks gärna både mycket och starkt, dansas kring stångar och sjungs sånger om livets lättja. Hur som helst är det också viktigt att betona att långt ifrån alla varken vill ha eller faktiskt har det så. Det finns många fler sätt att fira in sommaren, där njutningen av en riktigt sevärd film givetvis står högt i kurs för oss filmälskare.

Om du är intresserad av en lugn midsommarkväll framför TV:n är tablån fullkomligt fullastad med cinematiska godsaker, samtidigt som Netflix också bjuder in till fredagsmys i form av både gammalt och nytt. Vi på Filmtopp har scoutat fältet och här kommer våra tips till den som törstar film på midsommarafton! 

The Dressmaker (2015) - SVT 1 21:00 

Foto: Ben King, Broad Green Pictures

Ingen mindre än Oscarsvinnaren Kate Winslet bär den Australiensiska dramakomedin The Dressmaker på sina axlar. Filmen är en både hjärtevärmande och hjärtskärande milt komiskt historia om en kvinna som reser hem till sin lilla hemby mitt på den Australiensiska vischan och kräver där hämnd på de som gjorde henne illa under uppväxten. 

Face/Off (1997) - TV4 22:45

Foto: Paramount Pictures

Mästerregissören John Woos klassiska actionfilm med John Travolta och Nicolas Cage i huvudrollerna håller fruktansvärt bra än idag. Face/Off tar en ovanligt tvistad historia, där två män helt sonika byter ansikte och identitet, till höga nivåer tack vare utomordentligt välregisserade actionsekvenser som avlöser varandra på löpande band.

Travolta visar att Pulp Fiction inte bara var en tillfällighet och Cage är här härligt skruvad, inte bara skruvad. Kvart i elva på fyran dyker denna pärla upp, missa inte! 

Sagan om konungens återkomst (2003) - Kanal 5 21:00 

The Return of the King
Foto: Svensk Filmindustri.

Finns det någon gång det lämpar sig att se om finalen på den bästa filmtrilogin som någonsin gjorts så är det på midsommarafton, dagen till ära! Sagan om konungens återkomst vann inte bara 11 Oscar utan får ses som en av filmhistoriens mest bombastiska äventyrsfilmer.

Den andra filmen i trilogin, Sagan om de två tornen, visas dagen innan (Torsdagen den 18 Juni) men den första filmen verkar inte visas under veckan. Dock går den utmärkt att streama på Viaplay. 

The Visit (2015) - TV3 01:15 

Foto: Universal Pictures

Den ytterst ojämne auteuren M. Night Shyamalan har de senaste åren fått upp farten igen efter ett par rejäla soppatorskar (After Earth, jag tänker på dig) och The Visit blev startskottet för Shyamalans renässans.

Filmen är en "back to basics" för den tidigare skräckregissören som handlar om två barns allt annat än lättsmälta möte med sina morföräldrar. För den som orkar hålla sig vaken eller rentav kommer hem efter festen och är i behov av att gå ner i varv (för att sedan skruva upp igen) passar The Visit som handen i handsken. 

Djävulen bär Prada (2006) - TV3 17:45 

Foto: Twentieth Century Fox

Givetvis finns det också komedier att hitta i tablån!Djävulen bär Prada briljerar Maryl Streep, som vanligt, i rollen som chefredaktör på en väl ansedd modetidning. Anne Hathaway är praktikanten som hamnar under lupp med Streep och de bådas relation utforskas med mycket komik under filmens gång. För den som vill skratta till och lättsamt glida med är filmen ett smart val för att komma undan solen just när den skiner som starkast. 

Netflix släpper nytt på midsommarafton! 

Foto: Netflix

Som vanligt ligger streamingtjänsterna på med nytt material som numer flödar in nästan varje dag. Bland annat filmen Feel the Beat, en familjekomedi om en misslyckad musikalartist (spelad av sångerskan Sofia Carson) som åker tillbaka tillbaka till sin hemstad och där finner sig lära upp ett gäng förbisedda sångfåglar till unga tjejer. Hela listan av film - och serienyheter den 19/6 på Netflix finner du nedan: 

  • Girls from Ipanema s1
  • Feel the Beat (film)
  • Wasp Network (film)
  • Lost Bullet (film)
  • One-Way to Tomorrow (film)

Önskar alla Filmtopps läsare en trevlig midsommar! Trevligt filmtittande på er!

NÄSTA ARTIKEL