Hero gradient image

Filme do Brasil – Tropa de Elite

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Artikel
31 juli 2016
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Artikel
31 juli 2016

rio de janeiro

Mellan den femte och den tjugoförsta augusti i år, så kommer de Olympiska sommarspelen att äga rum i Rio de Janeiro. Det vill säga Brasliens näst största stad, efter Sao Paulo. Spelen är en viktig händelse för det stora Sydamerikanska landet, som är världens sjunde och kontinentens största ekonomi. Men trots Brasiliens sociala och ekonomiska utveckling, så finns det en kategori som Brasilien sällan nämns i, film. Detta trots att nationen hade en stark filmperiod med Cinema Novo-vågen under 1960-70-talen.

LÄS OCKSÅ: Black God, White Devil – Klockren brasiliansk film

Bara för att Brasiliens filmindustri, i dagsläget, inte kan mäta sig med den amerikanska ur ett kommersiellt perspektiv, så betyder det inte att den inte räknas. Hollywood i all ära, men Brasilien har en gedigen och välutvecklad filmindustri, precis som de mesta andra länderna i Sydamerika. Samtida så är, i ärlighetens namn, det brasilianska utbudet mindre än det amerikanska. Därför har jag valt att bara rekommendera en film den här gången, men tor mig när jag säger att filmen är värd att se.

Filmen handlar slumpmässig nog om just Rio de Janeiro. Den är galet våldsam och väcker starka känslor såväl som den lyfter politiska frågor om våldsmonopol, kriminalitet, narkotika och auktoritet.

Tropa de Elite (2007)

tropa de elite

BOPE, Batalhão de Operações Policiais Especiais (Bataljonen för särskilda polisoperationer), så heter specialpolisen i Rio de Janeiro. Gruppens uppdrag är att skydda Guds stad från gängen och knarkkrigen som följer, och det är den här gruppen som barndomsvännerna Matias och Neto går med i för att göra en skillnad.

Matias och Neto kastas in i den hårdföra militärträningen som sköts av den hårdnackade kaptenen Nascimento (Wagner Moura) vars okonventionella metoder gör honom till gängens fiende nummer ett.

Men det här året kommer någonting alldeles extra att hända. Påven ska besöka Rio och stadens ledning måste garantera säkerhet för Guds sändebud på jorden. Kapten Nascimento tvingar nu sin kår att avancera allt hårdare mot gängen i favelan för att säkra staden.

Samtidigt vägrar Nascimento att särbehandla ungdomar från medelklassen, som befinner sig i Favelan för att köpa droger, kaptenen har under sina år som befäl sett sina män dödas i knarkkrigen och skonar inte någon som finansierar våldet. Allt medan Matias tvingas att välja mellan BOPE och vännerna som ser kåren som en dödspatrull.

Fast Nascimentos hårdnackade metoder och våldsamma inryckningar eldar upp de hänsynslösa kartellerna, och våldet exploderar i världens farligaste stad.

Vi är inte vanliga poliser. Vår uniform visar vilka vi är, den är inte blå, den är svart.

I rollen som Kapten Nascimento ser vi Wagner Moura, som på senare tid har gjort sig känd från den framgångsrika Netflix-serien Narcos (2015-). Där i rollen som knarkkungen Pablo Escobar under dennes storhetstid i 80-talets Colombia. Moura tvingades snabbt att lära sig spanska inför serien, men lyckades behärska språket, och skådespelet, utmärkt och nominerades 2016 till en Golden Globe för sin insatts.

Tropa de Elite är baserad på boken med samma namn skriven av André Batista och Rodrigo Pimentel, som båda tillhörde BOPE.

Både boken och filmen har blivit kritiserad, från båda håll, för att svartmåla polisens påfrestande arbete i världens farligaste stad och för att porträttera den våldsamma kåren BOPE som hjältar. I svenska medier kritiserades filmen för att glorifiera polisvåld, medan den i brasilianska gynnades för realistiska skildringar av polisens arbete.

LÄS OCKSÅ: 11 filmer du inte visste var baserade på böcker

Utan att ta ställning till Tropa de Elite ur ett politiskt eller moraliskt perspektiv, så kan jag säga att det är en oerhört välgjord och intensiv film. Filmens realistiska action kombinerat med de olika karaktärerna skapar en stark mångfald i filmen, något som ofta saknas i svenska filmer.

Edward Wikström