Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Premier Access på Disney Plus – så fungerar det!

Premier Access på Disney Plus – så fungerar det!

  • Disney+
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
24 mars 2021
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
24 mars 2021

Allt du behöver veta om premier access på Disney+.

Det senaste året har det blivit allt vanligare att stora filmer har premiär direkt på streamingplattformar, och på Disney+ behöver du "Premier Access" för att kunna se dessa filmer. I den här artikeln ger vi dig all information om vad det innebär.

Disney+ Premier Access
Foto: Disney+

Vad är Premier Access?

Premier Access är vad Disney+ kallar möjligheten att streama premiärer av deras filmer – antingen samtidigt som de går på bio, eller om de endast är tillgängliga på streamingtjänsten.

I praktiken innebär premier access att du betalar en summa för att få en digital visning av en film och skulle i ett nötskal kunna kallas för streamingens motsvarighet till att betala för en biobiljett.

Premier access kom till när Disney bestämde sig för att ge Mulan (2020) premiär direkt på Disney+ och det ser onekligen ut som om de kommer att fortsätta med den typen av lanseringar även framöver.

Så mycket kostar det.

I skrivande stund är filmen "Raya och den sista draken" tillgänglig på Disney+ med premier access och för att komma åt den behöver du betala 249 kronor. Även om du abonnerar på Disney+ kan du alltså inte titta på filmen utan att betala 249 kronor utöver din abonnemangskostnad.

Två kommande filmer som kommer att få sina premiärer med premier access är Cruella (28 maj) och Black Widow (9 juli).

Du måste ha ett aktivt konto på Disney+

För att kunna få tillgång till premier access behöver du ha ett aktivt konto på Disney+. Kostnaden för filmen är som utöver det du betalar för att kunna använda streamingtjänsten.

Vill du se en film med premier access måste du alltså först registrera dig på Disney+.

MER LÄSNING: Nytt på Disney+ i april

Titta på filmen så många gånger du vill.

En av de främsta fördelarna med att en film får premiär med premier access är att du kan se filmen hur många gånger som helst efter att du har betalt för den. Har du en gång betalt för filmen kan du med andra ord titta på den om och om igen, så länge som ditt konto på Disney+ fortfarande är aktivt.

Utan ett aktivt konto kan du givetvis inte titta på filmen, men skulle du välja att avsluta ditt abonnemang efter att du köpt premier access, så får du tillgång till filmen igen om du aktiverar ditt konto igen.

Du har också möjlighet att ladda ner premier access-filmer och titta på dem på olika enheter.

Så länge måste du vänta om du inte vill betala för premier access.

Vill du inte betala priset för premier access kan du alltid vänta på att filmen släpps som en del av grundutbudet på Disney+, men då får du vara beredd på att vara lite tålmodig. Både för Mulan och Raya och den sista draken har premier access-möjligheten erbjudits ungefär tre månader innan filmernas release som del av streamingtjänstens utbud.

Själva premier access-erbjudandet brukar dock sluta gälla en månad innan filmen lanseras som en del av utbudet. Tar vi Raya och den sista draken som exempel så hade den premiär med premier access den 5 mars, du har möjlighet att köpa premier access till och med den 5 maj och filmen släpps sedan som en del av Disney Plus-utbudet den 4 juni. 

Det är inte helt och hållet säkert att kommande premier access-filmer på Disney+ kommer att följa en identisk tidslinje, men det ser i dagsläget ut att vara ett rimligt antagande.

Premier Access och GroupWatch.

GroupWatch är en funktion på Disney+ som gör att flera av tjänstens användare kan titta på en film eller serie samtidigt. Med GroupWatch synkas allas stream så att ni kan titta gemensamt med varandra även om ni inte befinner er på samma plats.

Premier access är kompatibelt med GroupWatch-funktionen, men samtliga konton måste ha betalat för premier access för att det ska fungera.

Ser du en film på Disney+ som är flaggad med "Premier Access" så innebär det alltså att du kan betala för att i förväg få titta på en film. På så sätt behöver du alltså inte vänta tills filmen blir en del av streamingtjänstens grundutbud.

 

 

 

 

NÄSTA ARTIKEL