David Attenburough

David Attenborough fyller 95!

08 maj 2021 kl. 08:05

En hyllning till naturvetaren och miljökämpen David Attenborough.

Rösten som ligger bakom de kändaste naturdokumentärerna som Planet Earth och Our Planet fyller 95 år och än idag är han fortfarande verksam inom dokumentär-genren.

David Attenborough är född och uppvuxen i England där han redan som ung fann ett stort intresse inom djur- och naturriket. Nu vid 95-års ålder har han åstadkommit mer än vad många andra i hans ålder gjort. 

Som många andra startade han sin karriär genom att jobba som praktikant under programinspelningen av Zoo Quest där han senare fick ta över programledarrollen. Attenborough har även producerat flera av Drottning Elizabeths jultal samt producerat en programserie om folkmusik som heter Song Hunter

David Attenburough
Foto: Netflix.

Men det som utmärker Attenborough mest är hans arbete inom naturdokumentärer där hans syfte är att upplysa och uppmana människor att ta hand om djur- och naturlivet som finns på denna planet. Han är även välgörenhetsbeskyddare för organisationerna The Grierson Trust och Population Matters

Med dokumentärserier som Planet Earth, The Life of Mammals och den tokhyllade Netflix serien Our Planet så har David Attenborough blivit en favorit hos de flesta och vem tackar nej till att titta på en serie med hans ljuva, behagliga och vackra röst i bakgrunden. 

Han har även tilldelats flera utmärkelser där han bland annat blivit blivit utnämnd till hedersdoktor vid Uppsala Universitet till minne av Carl von Linné. 2018 mottog han även ett hederspris under The Perfect World Foundations årliga gala som hölls i Göteborg det året. Tack vare hans omtanke och godhjärtade projekt och intresse har han även fått namnge över 14 stycken nyupptäckta djur- och växtarter.

Det finns ingen som gör naturdokumentärer bättre än honom och det finns ingen som kan upplysa människor bättre än honom. Dagen till ära så förtjänar han därför all kärlek i världen för det fantastiska arbete han gjort och fortfarande utför.

Länge leve David Attenborough. Grattis på din 95-års dag! 

VIDARE LÄSNING:

Recension: Our Planet (2019)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL