Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Chris Farley – living in a van down by the river

Chris Farley – living in a van down by the river

André Sao Pedro | Artikel
17 december 2016
André Sao Pedro | Artikel
17 december 2016

chris-farley

Efter att komikern och skådespelaren Robin Williams begått självmord skrev en känd journalist ”att han fick alla att skratta förutom honom själv”. Citatet kan även appliceras på Chris Farley som nu på söndag gick bort för 19 år sedan. Filmtopp blickar tillbaka på en karriär kantad av hysteriska framträdanden, outtömlig energi – och mörka demoner.

Chris Farley växte upp i ett katolskt hem tillsammans med sina fyra syskon i Madison, Wisconsin. Hans pappa var en lång, överviktig man med basröst som den unge Chris såg upp till. Han började själv bli överviktig i tidig ålder men beslutade sig då för att använda komiken som vapen. Och när pappan väl började skratta var lyckan gjord - hans självförtroende började växa.

1990 fick Saturday Night Live-producenten Lorne Michaels upp ögonen för den då 26-årige Farley. Han gjorde braksuccé direkt och överglänste namn som Christina Applegate, Phil Hartman och Adam Sandler. Eller för att citera David Letterman i en numera klassisk intervju:”No offense to anyone else, but you are the light of the show, budy”.

Fem säsonger senare var det dags att ta sig an filmindustrin. Tommy boy, tillsammans med bästisen David Spade, är den mest minnesvärda verket och numera en kultfilm.

I dokumentären I am Chris Farley – producerad på initiativ av brodern Kevin Farley – hyllar en rad kändisar och tillika Saturday Night Live-kollegor honom; Adam Sandler, Mike Myers och bästisen David Spade, för att nämna några. Men vi får även bekanta oss med Farleys demoner som tillslut blev hans fall. Han hade en väldigt låg självkänsla (som många andra komiker) och hade redan i början på SNL-karriären självmedicinerat sig med alkohol och droger. Missbruket trappades successivt upp och det sägs att han checkade in och ut på rehab 17 gånger och vägde över 130 kilo. På morgonen den 18 december 1997 hittade hans ena bror honom död i sin lägenhet i Chicago efter en överdos. Han hade John Belushi som idol och ironiskt nog dog båda av samma orsak – och vid samma ålder, 33.

LÄS OCKSÅ: Porträtt: Martin Scorsese (1942-)

Chris Farley var otroligt vig för sin bastanta kroppshydda och visade gärna upp sina akrobatiska konster. Hans komik var mer fysisk än verbal; Krossa bord, flyga ut genom fönster och ramla av stolar tillhörde vardagen. En i raden av många minnesvärda SNL-sketcher är när han ställer upp i en danstävling mot den betydligt mer slimmade Patrik Swayze. Extremt dåliga odds på förhand – men det hela slutade med att han överträffade Dirty Dancing-stjärnan. Men det bästa framträdandet i karriären är som koffein-höge, motivationsföreläsaren Matt Foley som ständigt upprepar ”att han bor i en skåpbil nere vid floden”. Christian Appelgate och David Spade, som medverkade i sketchen, hade svårt att hålla sig för skratt. Den är skriven av Bob Odenkirk och anses bland många vara den bästa i hela SNL-historien. Namnet Matt Foley är hämtat från en präst och nära vän till Chris Farley.

Trots att många skämt känns omoderna i dag går det inte att sluta fascineras över en man vars fysiska komik – i kombination med en Duracell-energi på och av scenen – saknar motstycke än i dag.

Filmtopp rekommenderar: Dokumentären I am Chris Farley och SNL-sketchen Down By The River – Saturday Night Live på Youtube.

NÄSTA ARTIKEL