Hero gradient image

Battle of the Independence Days

Gustav Larsed | Artikel
02 juli 2016
Gustav Larsed | Artikel
02 juli 2016
Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Filmtopp har visserligen redan givit sitt omdöme om Independence Day - Återkomsten, men vi vill ju även veta hur väl den står sig mot sin föregångare. Vi har därför tagit fram fem kriterier i vilka de två filmerna får tävla inbördes. Metoden som använts för att ta fram dessa kriterier är så avancerad att den är i princip omöjlig att förklara för en lekman. Du får helt enkelt lita på att vi vet vad vi gör.

Läs också: Recension: Independence Day - Resurgence

Handling

Det har kommit en del uppföljare på senare tid som nästan kan ses som remakes på sina föregångare. Jag tror att majoriteten är eniga om att Star Wars - The Force Awakens är ett lyckat exempel på en sådan typ av film, men det kan man dessvärre inte säga om Independence Day - Återkomsten. ”Vi kör på samma grej som förra gången, fast lägger inte ner lika mycket energi på denna. Det viktigaste är att vi tjänar massor av pengar.” sa Roland Emmerich strax innan han drog igång arbetet av filmen… sägs det i alla fall.

Vinnare: Independence Day

Klyschighet

När Emmerich skulle göra en uppföljare till Independence Day bestämde han sig för att återanvända ALLA klyschor från första filmen. Sedan googlade han ordet klyscha, gjorde en ”copy paste” och till sist förstärkte han resultatet åttio gånger. Slutprodukten är Independence Day - Återkomsten; en av de klyschigaste filmerna som någonsin gjorts.

Vinnare: Independence Day - Återkomsten

Patriotism

Independence Day var, när den kom, en av de mest patriotiska filmerna sedan Leni Reifenstahls Viljans Triumf. I uppföljaren lyckas dock Emmerich med konststycket att överträffa åtminstone den förstnämnda av de två filmerna. När peppande "united we stand"-tal för tredje gången i filmen varvas med jublande amerikaner är kräkreflexerna inte långt borta.

Vinnare: Indepencence Day - Återkomsten

Förstörda landmärken

Det var väldigt svårt att utse en vinnare i detta kriterium eftersom hela städer förstörs i båda filmerna. Det är därför näst intill omöjligt att avgöra exakt vilka kända landmärken som förstörs, men efter att ha granskat första och andra filmen, bildruta för bildruta, har vi dock kommit fram till att man ser fler landmärken faktiskt förstöras i första filmen. Att man gör en grej av att precis missa några väldigt kända landmärken i film nummer två gjorde dessutom nästan att filmen till och med diskvalificerades i denna kategori.

Vinnare: Independence Day

Will Smith

Independence Day - Återkomsten har till skillnad från sin föregångare inte med någon skådespelare vid namn Will Smith i rollistan.

Vinnare: Independence Day

Resultat

Independence Day tar hem en knapp seger över sin uppföljare med resultatet 3 - 2.